Banklån – Sveriges Bästa Banklån

[loancomparison]

 

Banklån

Ett banklån är i grund och botten ett lån från en bank. Med det sagt finns det olika typer av lån som du kan ta från en bank, inklusive företagslån, privatlån, och bolån, för att nämna några.

Ett banklån är ett formellt avtal mellan en bank och låntagaren för att ge ett fast belopp över en viss period.

Banklån fungerar på samma sätt som personliga lån du får från online-långivare: När du ansöker kommer banken att granska din kreditvärdighet, historik och inkomst för att avgöra hur mycket pengar du kan låna ut och vilken årlig procentsats du kvalificerar dig för.

När du har fått lånet betalar du ofta tillbaka det i månadsbetalningar, men inte alltid. Beroende på ditt lån och avtal varierar tiden som ditt lån sträcker sig.

Se till att jämföra banklånerbjudanden innan du ansöker för att få den bästa räntan du kvalificerar dig för.

Vem kan få ett banklån?

Vissa banker erbjuder banklån endast till sina befintliga kunder. Andra accepterar låneansökningar från vem som helst. Om du redan har ett konto med gott anseende hos en bank kan du få en lägre ränta eller lägga till funktioner, som en ränterabatt, på ett banklån.

Banker kräver vanligtvis att en låntagare har en god kreditvärdighet, flera års kredithistorik och en låg skuldkvot för att ta ett lån, men återigen beror det på typen av lån.

Om du inte tror att du kommer att kvalificera dig för ett banklån, leta efter sätt att förbättra din kredit eller överväg en borgenär.

Kreditkortslån har ofta liknande funktioner som banklån, som låga räntor och flexibla återbetalningsvillkor, men kan vara ett alternativ för personer med mindre bra kreditvärdighet.

Hur kan du förbättra dina chanser att bli godkänd för ett banklån?

Om du är orolig att din kreditvärdighet är för dålig  för att få det lån du vill ha, kan du ta några steg för att hjälpa dig att kvalificera dig:

Var konsekvent när du gör betalningar i tid mot alla dina skulder: Detta hjälper till att förbättra din skuldkvot och bygga upp din betalningshistorik, som påverkar din kreditvärdighet.
Ansök endast om det belopp du behövet: Att begära mer än du behöver innebär att du gör högre lånebetalningar varje månad, vilket kan äventyra din budget och förmåga att betala dina skulder.
Överväg en borgenär: Om du inte tror att du kommer att godkännas för det lån du vill ha från banken kan du överväga en borgenär med högre kreditpoäng och inkomst som kan öka dina godkännandechanser.

Vissa banker låter dig förkvalificera dig för ett lån för att ta reda på hur mycket du kan låna och vilken ränta du är berättigad till.
Ändå erbjuder de flesta traditionella banker inte förkvalificering och kräver istället att du skickar in en ansökan, vilket utlöser en kreditupplysning vilket kan påverka din kreditvärdighet.

Säkrade banklån

Detta är ett lån som använder en tillgång som säkerhet. Ett bra exempel är ett bolån. För denna typ av stort lån säkrar banken huset som säkerhet. Om människor skjuter upp lånet kan banken ta tillbaka bostaden och sälja den för att betala ut den utestående skulden.

Osäkrade banklån

Detta är ett lån som ges utan tillgång för säkerhet. Dessa brukar vara för mindre belopp och lockar vanligtvis en högre ränta på grund av den ökade risken för banken utan säkerhet.

Räntor på banklån

Bankräntorna påverkas av centralbankens reporänta. Denna reporänta är den takt som kommersiella banker måste låna från riksbanken. Eftersom denna ränta är så viktig för banksystemet kommer kommersiella banker alltid att öka sina räntor till konsumenterna om reporäntan stiger.