Billån – Sveriges Bästa Billån

[loancomparison table=3]

Billån – Sveriges Bästa Billån

Ett billån är ett pviatlån som har utformats speciellt för köp av nya eller begagnade bilar.

När du tar ett billån måste du gå med på att återbetala lånet inom en viss tid – detta kallas en lånetid och avtalas när du ansöker om billån. Förutom att köpa en bostad är en bil ett av de största inköpen du troligen kommer att göra, så det är viktigt att förstå dina alternativ när det gäller finansiering för att hitta ett lån som passar dig, samt hitta det lån som ger det bästa erbjudandet.

I denna artikel ska vi därför gå igenom allt du bör tänka på när du ska ta ett billån, och vi kommer även att lista de bästa billånen och information om dem så att du kan hitta det lån med bäst villkor.

Om du inte har tillräckligt med pengar för att köpa en bil kontant kan du ansöka om ett billån, och detta är någonting som många svenskar väljer att göra.

När du lånar pengar när du tar ett billån måste du skriva under ett lånetavtal. Det är viktigt att du förstår låneavtalet, inklusive uppgifter som lånat belopp, löptid och eventuella avgifter och avgifter i samband med lånet. På det sätt vet du vad lånet innebär, och vet även vilka kostnader du kan förvänta dig.

Vilka är fördelarna med ett billån?

Billån har oftast din bil som säkerhet

Vanligtvis är billån säkrade mot det fordon du köper. Detta ger din långivare ytterligare ”försäkran” så att om du någonsin inte skulle kunna återbetala ditt lån finns det en tillgång som kan säljas för att återbetala lånet. Av denna anledning har billån med säkerhet vanligtvis en lägre ränta än ett vanligt personligt lån utan säkerhet.

Billån kan användas för nya eller begagnade fordon

Ett billån kan användas för att köpa ett nytt eller begagnat fordon. Åldern på ett begagnat fordon kan avgöra vilken typ av billån du tar, och långivaren kan komma att behöva godkänna bilen du köper, beroende på långivare.

Sprider ut inköpskostnaden

Som nämnts ovan måste du komma överens om en tidsperiod för att betala av ditt billån. Detta gör att istället för att betala hela beloppet direkt kan du sprida ut betalningarna över en längre tid för att ha mer pengar att röra dig med. För många kan det vara svårt att spara ihop hela köpeskillingen för en bil direkt, och i dessa fall är ett billån en hjälpsam lösning.

Du vet din månadskostnad (om du har fast ränta)

Genom att ta ett billån kan redan på förhand veta vad dina återbetalningar kommer att bli och kan därför planera din ekonomi utifrån detta. På detta sätt slipper du oroa dig för vad förändringar i räntan kommer att innebära för dina månatliga utgifter.

Saker att tänka på när du väljer ett billån

Ränta

Även om den lägsta räntan kan vara mest tilltalande, är det viktigt att tänka på de funktioner och fördelar som du får också. En långivare kan erbjuda dig en lägre ränta men tillåter dig inte att göra extra återbetalningar för att snabbare betala av ditt lån. En annan kan ha en högre ränta, men ge dig flexibilitet att betala ditt lån tidigare. Det är också viktigt att tänka på vilken inverkan avgifterna kan ha på den totala kostnaden.

Det lönar sig att göra din research om ditt val av billånegivare, och tabellen vi ska gå igenom längre ner hjälper dig att göra just detta.

Lånetid

Det är vanligtvis inte högsta prioritet när man tar ett billån men det är viktigt att välja en låneperiod som passar dig. En kortare låneperiod innebär att ditt lån betalas ut snabbare och det kan minska räntebeloppet du betalar. En längre lånetid kan passa din budget bättre med minskade återbetalningar. Det kan också öka mängden ränta som du betalar när du lånar pengar under en längre tid.

Om du är osäker kan din långivare hjälpa dig att räkna ut vilken lånetid som passar bäst.

Månatlig administration och andra avgifter

Tillsammans med en ansökningsavgift kan vissa långivare ta ut en administrativ avgift varje månad. Kostnaden för detta ingår i din månatliga återbetalning. Detta innebär att en procentandel av din ordinarie återbetalning går till att betala en avgift och räntekostnader innan du minskar det belopp du är skyldig på lånet. Det är också viktigt att överväga vilken påverkan eventuella andra avgifter kan ha på kostnaden

Att shoppa efter en ny bil kan vara roligt och spännande. Det är dock viktigt att förstå insatserna för att låna pengar för att finansiera en bil med ett billån.

Din kredit påverkar dina lånevillkor

Medan lån med bilen som säkerhet kommer att ha mycket lägre räntor jämfört med räntor för lån utan säkerhet, kommer din faktiska billåneränta till stor del att bero på din personliga kreditvärdighet. Även om lånet är säkrat av ditt fordon vill långivarna inte gå igenom den involverade återtagningsprocessen – de vill hellre att du helt enkelt betalar dem enligt överenskommelse.

Efter att ha analyserat din kredithistorik kommer kreditgivaren att bedöma din totala kreditrisk. Långivare ger de bästa räntorna till de låntagare som har den lägsta risken för att försumma sitt lån innan det återbetalas, vilket i allmänhet är de med de högsta kreditpoängen.

Låntagarna som är mer benägna att inte betala sitt lån debiteras högre räntor för att skydda långivaren mot potentiella förluster om låntagarna inte kan betala tillbaka sitt lån.