Bolån – Sveriges Bästa Bolån

[loancomparison table=5]

Bolån – Sveriges Bästa Bolån

De flesta som köper en bostad behöver ta ett bostadslån, ett bolån. Att köpa en bostad är också ett av de största köpen många gör, och är därför ett viktigt beslut. Med det sagt finns det många saker du bör tänka på innan du köper ditt hus och framförallt tar ett bolån. Inte minst för att få det bästa möjliga bolånet, ränta, och avtal.

Att hitta den bästa räntan börjar med att hitta den bästa långivaren för din ekonomiska situation. I denna artikel ska vi gå igenom vad du bör tänka på när du ska ta ett bolån, vad du bör titta på, och ur du hittar det bästa bolånet. Vi går också igenom Sveriges bästa bolån.

Att hitta en pålitlig och kompetent bolånegivare är ett viktigt steg i ditt bostadsköp. Likaså är ett bolån ett av de viktigaste ekonomiska besluten du kan fatta, ett som kan sträcka sig över allt mellan 15 och 30 år. Så du måste se till att du hittar en bolånegivare som hjälper dig genom processen, så att du inte gör några misstag på vägen.

Undersök långivaralternativ och priser

En bolånegivare tillhandahåller ett lån för att finansiera köp av ett hem. Långivaren kommer att utvärdera din ekonomiska situation och ”din förmåga att återbetala” för att avgöra om du uppfyller deras krav, och sedan ge dig ett låneförslag, eller, om du inte möter deras krav, neka din föfrågan.

Ett av de främsta målen för köpare är att hitta den lägsta räntan och de bästa lånevillkoren. Att få en låg ränta är avgörande, men ditt val av långivare påverkar dina möjligheter enormt. Att hitta det bästa bolånet kan spara tiotusentals kronor genom åren.

Vad är så viktigt med räntorna? Skillnaden i sparande mellan 0,5% och 1,0% ränta är stor. Tänk dig till exempel att du överväger ett lån på 2.5 miljoner. En skillnad på bara 1% i ränta kan kosta hundratusentals kronor extra i räntebetalningar under lånets lopp.

Faktum är att många bolånetagare inte kollar runt och jämför lån innan de väljer ett bolån. Eftersom en halv eller en procentenhet extra i ränta under din låneperiod kan leda till att hundratusentals extra kronor i ränta betalas, är det viktigt att hitta det bästa bolånet.

När du väl vet att du kan bli godkänd är det dags att bestämma vem du vill låna från och vilket bolån som erbjuder lägst kostnad.

Utvärdera vilken typ av bolånegivare som är rätt för dig

Lokala banker, kreditföreningar och bolånegivare online – låntagare har fler alternativ än någonsin. När du undersöker lånealternativ, anteckna erbjudanden, kostnader, villkor för att hitta det bästa erbjudandet.

Lokala banker

Mindre bolånegivare erbjuder ofta samma utbud av lån som större banker. Du får också en mer bekant och intim upplevelse. Lokala långivare förblir din kontakt under hela utlåningsprocessen vilket gör det mer personligt.

Fördelarna med finansiering genom en lokal bank

Eftersom beslut fattas internt hos lokala banker har de förmågan att påskynda lånegodkännanden. Om du har bråttom att få ett lån är det mycket användbart.

Förvänta dig individuell uppmärksamhet och personlig hjälp med att kvalificera dig för en låneränta.

Mindre långivare kan vara mindre hårda än större banker när det gäller de minimikriterier de behöver för att kvalificera sig för ett lån eftersom de följer olika regleringsregler. Låntagare som har avvisats av en stor bank på grund av inkomst- eller kreditfrågor kan ha bättre chanser med en mindre lokal långivare.

Storbanker

Stora banker har skrivit miljontals bolån genom åren, så du kan vara mer säker på att du har att göra med en trovärdig institution som kan erbjuda en konkurrenskraftig ränta.

Den största avvägningen mellan stora och små banker är deras tjänst och service.

Fördelarna med finansiering genom en stor bank:

  • Ytterligare besparingar kan finnas eftersom stora banker har tillgång till billigare kapital och kan samla kontotjänster, som sparande, kontroll och ekonomisk planering.
  • Ofta finns det fler varianter av inteckningsalternativ.
  • Erbjud branschstandardräntor med flexibilitet för välkvalificerade sökande.

Nackdelarna med finansiering genom en stor bank:

  • Stora banker behandlar många låneansökningar per vecka, vilket innebär att det kan ta dagar att höra om din ansökan. Med tanke på alla rörliga delar kan det ta upp till 45 dagar att stänga en inteckning hos en stor bank.
  • Kreditkrav kan vara strängare med en större finansiell institution.
  • Liten flexibilitet för att få lån till sökande med mindre kredit.

Onlinebolånegivare

Online bolånegivare kan erbjuda både bekvämlighet och lägre bolåneräntor och avgifter. Eftersom kostnaderna förknippas med en fysisk plats, kan dessa långivare ”förmedla besparingarna” till dig som kund eftersom färre fysiska butiker och platser krävs.

Medan besparingar är tilltalande saknar bolånegivare online det personliga stöd och kundtjänst som många bostadsköpare längtar efter. Men om du är kunnig och oberörd genom att arbeta igenom finstilta på egen hand kan ett online-bolån vara ett fantastiskt alternativ.

Prata med din fastighetsmäklare

Fastighetsmäklare är ofta en fantastisk resurs för att få förslag angående ett antal hemköpsproblem. De kommer att veta vilka bolånegivare som är pålitliga och vem som gör det bästa för att slutföra processen i rätt tid. De kan därför ge bra förslag på bolånegivare. När allt kommer omkring arbetar de med långivare varje vecka (även dagligen). Dessutom kan du lita på att det inte finns några dolda agendor, till exempel att få en provision för att hänvisa en kund till en bolånegivare.

Och om du köper och säljer ett hus samtidigt, har du mycket mer att tänka på förutom att säkra en bostadslån. Du kanske tittar på två bolån. Desto större anledning att lita på en fastighetsmäklare för rekommendationer – de hanterar dessa utmaningar och möjligheter hela tiden.

Kom bara ihåg att det är ok att ifrågasätta varför de rekommenderar en viss långivare, och det är också ok att välja din egen långivare. Att finansiera ett hem är en stor transaktion som tar tid. Du bör välja den långivare som passar dina behov. Din fastighetsmäklare förstår och kommer att stödja alla beslut du fattar.

Ställ frågor

Många låntagare väljer att ta upp telefonen och ringa en handfull långivare för att begära räntor. De som gör det kan bli förvånade när långivaren ställer frågor innan de noterar priser. Återigen, räntorna varierar och är beroende av många faktorer som typ av lån, långivare,, din ekonomiska situation (inklusive kreditvärdighet), kostnaden för det hem du vill finansiera, och många andra faktorer.

Så både låntagaren och långivaren bör intervjua varandra för att hitta de bästa alternativen. Allt är en del av processen för att få dig till det bästa lånet för din ekonomiska situation.

Det viktiga här är att du ställer specifika frågor. Se hur varje långivare genomför processen för att ge ett lån och ta reda på vilka extra avgifter du måste betala. Att ställa frågor är också ett utmärkt sätt att få inblick i långivarens nivå av professionalism och kommunikationsförmåga. Kom ihåg att du delar mycket personlig information och lägger mycket förtroende för den här personen. Gör din research för att bli säker på att du väljer den bästa långivare.

Din kreditvärdighet

Din kreditpoäng är bland de första saker som en bolånegivare kommer att titta på, och ju bättre den är, desto större är din förhandlingsstyrka. Generellt sett, desto bättre kreditvärdighet du har, desto bättre ränta får du. Om du har alltför dålig kreditvärdighet kan det dessutom visa sig svårt för dig att få ett bolån.

Med det sagt, om du har en dålig kreditvärdighet är det bra att jobba på att förbättra den innan du ansöker om ett lån.

Kontantinsats

Kontantinsatsen är en viktig del i ett bolån. Alla bolånegivare kräver en kontantinsats när du ska köpa en bostad. Kraven på hur stor denna kontantinsats ska vara varierar dock. Det är dock en fördel att betala en stor andel med kontantinsats om möjligt. Detta gör att det blir mindre risk för bankken, vilket dessutom gör att du har möjlghet att förhandla om lägre ränta. En större kontantinsats gör även att du får ner dina räntekostnader.

Bedöm din situation

Innan du överväger dina lånealternativ, bedöma din situation och dina behov. Detta kan hjälpa dig att välja ett lån som passar dina unika omständigheter. Det finns en rad olika faktorer som påverkar dina lånebehov som du bör överväga:

Potentiell bostadskostnad

Dina bostadskostnader beror till stor del på ditt hems kostnad och i sin tur storleken på lånet. Faktorer som , som var du vill köpa och vilken typ av plats du letar efter kommer att spela in här Se till att räkna på hur stort lån du har möjlighet att få innan så att du kan förstå vad du har råd med.

Ekonomiskt välbefinnande

Din kredithistorik och hur mycket pengar du har för din kontantinsats kan påverka dina lånealternativ. Personer med god kreditvärdighet kan i allmänhet få bolån med lägre räntor. På samma sätt kan en större kontantinsats hjälpa dig att betala mindre i ränta totalt sett.

Livsplaner

Beroende på din karriär eller livshändelser kan du flytta kort efter att du har köpt ett hem eller så kan du stanna i årtionden. Detta kan påverka det hypotekslån du bör välja. Till exempel, ju längre du planerar att stanna i ditt hem, desto mer riskfylld kan en hypotekslån med justerbar ränta (ARM) vara.

Förstå lånekostnader och avgifter

När du jämför lån kan ditt månatliga betalningsbelopp bero på ett antal olika faktorer, som nämnt ovan. Innan du tecknar lånet är det viktigt att du förstår precis vilka kostnader du har för att se om du har råd med lånet och hur din ekonomiska sitiation ser ut efter du har betalat dina bokostnader. Har du pengar över för att betala saker såsom el, mat, med mera? Det sista du vill ta är ett bolån som innebär alltför höga månadskostnader.

Vilka typer av lånevillkor erbjuds?

Det finns inte en enda typ av bolån som är överlägsen andra eller passar alla. Eftersom flera långivare kan vara lämpliga för dig är det viktigt att du funderar och diskuterar dina alternativ.

Konventionella inteckningar med fast ränta

Ett konventionellt lån med fast ränta är den vanligaste typen av bolån. Eftersom löptiden är så lång är de månatliga betalningarna lägre och det faktum att räntorna är fasta innebär att din ränta kommer att vara densamma under hela lånets livstid. Ju längre löptiden är desto mer ränta betalar du på lånet. Så om du har råd med högre månatliga betalningar kan det vara värt att välja en period på 15 eller 20 år.

Rörlig ränta

Till skillnad från fast ränta ändras räntorna under lånets löptid med ett lån som har rörlig ränta. Om du väljer att ta ett bolån med rörlig ränta kommer din ränta att öka eller minska över tid beroende på marknaden.

Det betyder att dina kostnader kan vara olika varje månad, vilket kan göra budgeteringen lite svårare. Fasta lån ger större stabilitet och förutsägbarhet, men båda har givetvis både för-och nackdelar.