Blancolån – Sveriges Bästa Blancolån

[loancomparison table=6]

Blancolån – Sveriges Bästa Blancolån

Om du behöver hjälp med att täcka oväntade utgifter kan du ha kommit över blancolån. Men vad är ett blancolån?

Svaret på den frågan är att ett blancolån egentligen är ett privatlån utan säkerhet. Precis som alla andra lån har blancolån både för-och nackdelar.

Blancolån bygger enbart på förtroendet att låntagaren kommer att betala tillbaka pengarna enligt lånevillkoren.

Blancolån – en komplett guide

Blancolån är kortfristiga lån som utfärdas till låntagare baserat på deras kreditvärdighet och ett antal andra faktorer (beroende på långivare), snarare än mot säkerheter som en bil eller ett hem.

Detta skiljer sig från ett säkrat lån, där en säkerhet som ett fordon eller en egendom ges för att säkra lånet. Om du inte betalar tillbaka lånet tar långivaren säkerheten. På det sättet är ett blancolån osäkrare för långivare än lån med säkerhet eftersom att de inte har någon säkerhet att ta tillbaka om du inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Detta gör att blancolån också generellt sett har högre räntor än lån med säkerhet.

Blancolån – grunderna

Ett lån utan säkerhet är en relativt enkel produkt. Du väljer ett belopp du vill låna, bestämmer över hur lång tid du vill återbetala det, kontrollerar om de månatliga återbetalningarna är överkomliga och i så fall går vidare med lånet. Generellt är blancolån kortfristiga lån som betalas tillbaka på några veckor till månader, men återbetalningstiden varierar beroende på långivare. Vissa långivare har bestämd låneperiod som då måste betala tillbaka lånet på medans andra har en mer löpande låneperiod. Detta är någonting som är värt att ha i åtanke när du ska välja en blancolångivare som passar just dig och dina behov.

När det kommer till blancolån kommer långivaren kommer att besluta om denne ska ge dig lånet baserat på den information som finns tillgänglig i din ansökan och, i vissa fall, genom att göra en kreditupplysning. Det finns långivare som både inte gör en kreditupplysning och de som gör en kreditupplysning.

Om din låneansökan blir godkänd får du pengarna utbetalda till ditt bankkonto och du kommer sedan att bli skyldig att göra återbetalningarna, som vanligtvis är månatliga, tills lånet är betalt. Förutom att återbetala det ursprungliga beloppet du lånade kommer du också att återbetala ränta. Detta innebär att den skuld som du kommer att betala tillbaka under löptiden kommer att vara större än det belopp du lånade. Räntan är nyckeln till att bestämma hur mycket extra du behöver betala; ju lägre ränta desto mindre behöver du betala tillbaka.

Kan du få ett lån blancolån?

Som med alla lån finns det kriterier som långivarna tittar på när de antingen godkänner eller nekar din ansökan. I gund och botten vill långivaren vill vara helt säker på att du kan betala återbetalningarna och göra det i tid, så att de kommer att titta mycket noga på dina inkomster, kreditvärdighet, och utgifter.

Förutom att titta på din ekonomiska situation kommer långivare också att vilja veta hur din tidigare historia av att låna pengar har varit. Många kommer därför att göra en kreditkontroll. Detta kommer att bekräfta om du har något utestående lån eller tidigare betalnignsanmärkningar. Om du har betalat alla dina lån och krediter i tid och inte har några betalningsanmärkningar har du en betydligt större chans att få ett lån. Med det sagt betyder det inte att du inte kan få ett blancolån med betalningsanmärkningar.

Vad täcker blancolån?

De flesta blancolån används för oförutsedda kostnader såsom en bilreparation, renovering, kylskåp, eller dylikt.

Fördelarna med blancolån

Den största fördelen med ett blancolån är att du inte behöver ställa några säkerheter som en bil, ett hem eller ett företag. Detta är bra då inte alla har tillgångar som en bil eller ett hem som de kan sätta som säkerhet när de tar ett lån.

Utan säkerhet kan det vara svårt att bli godkänd för ett välbehövligt lån. Vilket innebär att om du faller inom denna kategori kan blancolån vara en av få möjligheter för att få ett lån.

En annan fördel med blancolån är att de kan betalas ut snabbt. Faktum är att vissa långivare betalar ut redan samma dag eller inom en timma, medans andra kan betala ut lånet inom ett fåtal dagar. Detta är stor skillnad från vanliga lån där en ansökningsprocess kan ta flera veckor.

Värt att veta om blancolån

Marknadsförings- eller reklammaterial för ett lån utan säkerhet kommer att nämna räntan som kommer att gälla för lånet, men det betyder inte att det är den räntan som du kommer att få. En långivare bestämmer vilken räntesats som ska tas ut baserat på hur stor risk du utgör.

De med en bättre kreditprofil får lägre räntor. Därför bör du kontrollera lånerbjudandet mycket noggrant, när du väl fått det. Du bör även ha i åtanke att låneräntan och den effektiva räntan oftas är olika. Detta eftersom att den effektiva räntan också tar in andra avgifter i ekvationen.

Det finns vissa långivare som är specialiserade på att erbjuda blancolån till individer som utgör högre risk och till och med kanske har betalningsanmärkningar. Detta innebär att individer som har betalningsanmärkningar också kan få blancolån i vissa fall.

Även om lånet inte är säkrat på din fastighet är det fortfarande viktigt att du gör återbetalningarna vid förfallodagen. Om du missar eller kommer sent med återbetalningar kommer din kreditvärdighet att skadas och det blir dyrare eller svårare att få ett lån i framtiden. Det är också alltid viktigt att du räknar på och försäkrar dig att du kan betala tillbaka lånet i slutändan.

Bygga din kreditvärdighet

Blancolån kan användas för att bygga upp kreditvärdighet. Ett blancolån kan hjälp till att skapa en historia om återbetalning med snabba betalningar, förutsatt att du betalar tillbaka ditt lån i tid. Långivare kan rapportera en låntagares betalningshistorik till kreditrapporteringsbyråer, vilket kan bidra till att förbättra en kreditpoäng om låntagaren gör betalningar i rätt tid.