lånetipsen.se

Vad är en Obligation? [Allt du Bör Veta]

Investeringar
I sin enklaste form är obligationer skuldförpliktelser.
Ett företag eller en regering kan emittera obligationer för att skaffa kapital för ett visst företag.
Företaget har därför lånat pengar och betalar ett överenskommet räntebelopp över tiden som betalning.

Ränta eller avkastning

Avkastningen för en obligation är den ränta som obligationsinnehavare (långivare) kommer att få från emittenten. Detta kan betalas kvartalsvis, halvårsvis eller årligen.

I sällsynta fall emitteras obligationer utan något räntebjudande (nollkupongobligationer) men säljs initialt till lägre ränta, med tanken att långivaren tjänar sina pengar vid förfall.

Obligationsutgivaren

’Emittent’ är namnet på det företag som emitterar obligationen och deras stabilitet är uppenbarligen den grundläggande faktorn för att fastställa risken för din investering.

Statliga obligationer har uppenbarligen mycket låg risk på grund av sin karaktär, medan en obligation som emitterats av ett företag utan bevisad meritlista kan vara riskabelt.

Företagsobligationer erbjuder mycket bättre ränta än statliga för att balansera deras risk.

Hur fungerar företagsobligationer?

Ett företag som behöver kapital emitterar obligationer och går med på att betala tillbaka dem vid ett visst datum.

Räntebetalningar avtalas tills obligationen förfaller när hela beloppet återbetalas.

Huvudbeloppet plus den totala betalda räntan kallas avkastningen, vilket är den totala avkastningen på investeringen.

Vem köper obligationer?

Investeringar i obligationer görs av både privata och professionella investerare, inklusive pensionsfonder, banker och försäkringsbolag.

Statsobligationer säljs vanligtvis på auktion till finansinstitut som sedan säljer dem på marknaderna.v

Hur tjänar investerare pengar på obligationer?

Obligationens lockelse är dess avkastning – den totala avkastningen som är summan av de räntebetalningar som läggs till huvudmannen.

Det finns två sätt att tjäna pengar på obligationer, varav det första är att helt enkelt samla in räntebetalningarna tills obligationen mognar.

Det andra sättet är att sälja obligationen för mer än du betalade för den, innan mognadspunkten. Genom att sälja obligationen via en mäklare är det möjligt att göra en reavinst beroende på vad som har hänt med emittentens kreditkvalitet.

Vad är obligationer?

Obligationer utfärdas vanligen av organisationer för en period på mer än ett år för att samla in pengar genom att låna.

Vad är ett förfallodatum?

Förfallodatum avser slutdatumet för betalning av någon finansiell produkt när huvudmannen tillsammans med räntan måste betalas till investeraren av emittenten.

Typer av obligationer

Följande är olika typer av obligationer:

Obligationer med fast ränta

I obligationer med fast ränta förblir räntan fast under hela obligationens löptid. På grund av en konstant ränta är obligationer med fast ränta motståndskraftiga mot förändringar och fluktuationer på marknaden.

Obligationer med rörlig ränta

Obligationer med rörlig ränta har en fluktuerande ränta enligt nuvarande marknadsreferensränta.

Nollränteobligationer

Nollränteobligationer betalar ingen regelbunden ränta till investerarna. I sådana typer av obligationer betalar emittenter endast huvudbeloppet till obligationsinnehavarna.

Inflationslänkade obligationer

Obligationer kopplade till inflation kallas för inflationslänkar. Räntan på inflationslänkar är generellt sett lägre än obligationer med fast ränta.

Eviga obligationer

Obligationer utan förfallodag kallas för eviga obligationer. Innehavare av eviga obligationer har ränta hela tiden.

Efterställda obligationer

Obligationer som ges mindre prioritet jämfört med andra obligationer i företaget vid nedläggning kallas förlagsobligationer. I fall av likvidation ges efterställda obligationer mindre betydelse jämfört med seniorobligationer som betalas först.

Innehavsobligationer

Innehavsobligationer har inte namnet på obligationsinnehavaren och någon som innehar obligationsintyget kan kräva beloppet. Om obligationsintyget blir stulen eller förlorat av obligationsinnehavaren kan någon annan med papperet göra anspråk på obligationsbeloppet.

Serieobligationer

Obligationer som förfaller under en tidsperiod kallas serieobligationer.

Hur en typisk obligation fungerar

Obligationer har tre huvudkomponenter:
Det första är nominellt värde, även kallat parvärde. Detta är värdet som obligationsinnehavaren kommer att få vid förfallet såvida inte emittenten inte gör det.

Om obligationer dras tillbaka av emittenten före förfall kan obligationsinnehavare få nominellt värde eller en liten premie. Priset som investerare betalar när de köper på sekundärmarknaden (med andra ord inte direkt från obligationens emittent) kan vara mer eller mindre än nominellt värde. Se obligationspriser, räntor och avkastningar.

Obligationer har också en ränta. Detta är den årliga räntesatsen på obligationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *