Tips för att spara pengar när du shoppar online

Blogg

Aldrig förr har det varit så bekvämt att handla online. Oavsett om man som konsument behöver mat för veckan, en elektronikpryl eller ett par nya skor finns all världens varor endast ett knapptryck bort. Lägg sedan till ett enormt utbud av underhållning, musik och streamingtjänster så finns det praktiskt taget ingenting du inte kan klicka hem.

Med denna otroligt smidiga shopping kommer dock vissa fällor – det kan vara svårt att få en översikt över hur mycket man egentligen spenderar. I detta inlägg får du därför en rad tips och tricks som enkelt hjälper dig göra smartare val och få koll på hur mycket du handlar för online – till exempel genom att lägga upp en budget, jämföra priser på underhållningsplattformar, välja casinon med Paysafecard och utnyttja online vouchers.

Budgetera och använd olika kort

Ett av de mest grundläggande tipsen är att skapa en budget. Börja med att lägga ihop alla dina inkomster efter skatt för att få fram hur mycket du har att röra dig med varje månad. Därefter är det dags att samla utgifterna. Här är det en bra idé att kategorisera dem för att göra det enklare att se vilka som är absolut nödvändiga – som hyra och mat. Tänk även på att räkna med eventuella besparingar du vill göra under månaden. Efter detta får du en överblick över hur mycket du har att röra dig med för olika nöjen så som underhållning och shopping online.

Ett extra steg kan vara att göra en del av denna summa disponibel på ett kort eller konto som är helt avskild från din övriga budget. Då blir det näst intill omöjligt att du spenderar för mycket. En annan möjlighet är att använda sig av ett Paysafecard, vilket är en förbetald betalningsmetod som baseras på kuponger som även fungerar för en rad underhållningsplattformar.

Sov på saken

Ibland kan det vara lätt att bli påverkad av alla REA-skyltar och olika erbjudanden på en hemsida. Det är minst sagt enkelt att få tunnelseende, men genom att stanna upp och tänka till finns det många slantar att spara. Om du fått vittring på en vara eller tjänst som du känner att du absolut inte kan leva utan är det en smart idé att låta inköpet ligga i varukorgen några dagar. På så sätt hinner den initiala impulsen lägga sig, och du kommer kunna ta ett mer avvägt beslut. Kanske inser du rent av att du faktiskt inte behöver prylen eller tjänsten, eller så hittar du något billigare till ett bättre pris.

Försök också att undvika shopping när du känner dig nedstämd. Den som shoppar loss för att lindra ångest och dåligt humör får det desto tuffare i slutet av månaden när ekonomin inte går ihop. Stäng därför ner datorn, ta en promenad sov på saken och se om begäret fortfarande finns kvar nästa dag.

Dra nytta av vouchers och poängsystem

Om du ska shoppa – shoppa då smartare! Gör research och se vad det finns för alternativ till olika underhållningstjänster du vill prenumerera på eller varor du vill klicka hem. Leta efter alternativa märken, poängsystem och vouchers av olika slag. Vissa plattformar har erbjudanden du kan utnyttja under en eller flera månader – exempelvis för förstagångskunder. Tänk bara på att ställa in en påminnelse på mobilen eller göra en notis i kalendern för att avprenumerera innan erbjudandet upphör att gälla och du blir debiterad fullpris.

Gör en online-shoppinglista

Sitt ner och tänk till vad du vill köpa innan du går ut på nätet. Genom att ha en tydlig uppfattning om vad du behöver blir det enklare att hålla fokus och att inte bli distraherad. Detta hjälper dig även att spara tid så att du inte sitter i timmar och surfar från den ena hemsidan till den andra. Genom att lista dina potentiella inköp på en bit papper för hand kan du i lugn och ro få klart för dig vad du faktiskt behöver – och göra skillnad mellan detta och saker som ”är bra/kul att ha”.

Vill du få så mycket valuta som möjligt för pengarna är det också värt att komma ihåg att det billigaste alternativet inte alltid är det bästa, så tänk även på faktorer som hållbarhet och kvalitet när du gör din lista.

Det finns oändliga fördelar med att shoppa online, men det blir dessvärre även enklare att snabbt spendera pengar. Med hjälp av dessa enkla råd här ovan kommer det förhoppningsvis bli enklare för dig att i lugn och ro göra smartare val, göra besparingar och endast köpa det du verkligen behöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *