Så fungerar privatlån 

Banklån

Om du går i lånetankar så är du långt ifrån ensam. Varje år så tecknar svenskarna upp sig på hundratusentals olika lån för att kunna finansiera en rad olika projekt. Oavsett vad du är intresserad av att låna till så är sannolikheten hög att det är just ett privatlån som du är ute efter.

Samtidigt så är den svenska lånemarknaden en djungel som kan vara svår att navigera igenom om man inte har särskilt god kunskap om hur allting fungerar. I den här texten kommer vi att tillhandahålla en snabb guide till hur privatlån fungerar i praktiken, samt några saker som kan vara bra att veta när det kommer till den här typen av lån, såsom exempelvis vad en kreditupplysning är, hur mycket man kan låna, samt hur man hittar ett lån med hög beviljandegrad.

Vilka långivare kan man vända sig till? 

På den svenska lånemarknaden så har man idag två primära val när det kommer till långivare. Den första av dessa är banker och detta är också ett vanligt och populärt val. Många har en relation med en bank sedan innan och upplever det som ett smidigt och tryggt val.

Samtidigt så finns det också fristående låneföretag som går att använda sig av. Dessa låneföretag kan ibland erbjuda andra typer av lån än banken, eller en mer förmånlig ränta. Fristående låneföretag har också ofta lån som är enklare att bli beviljad på såsom lån utan kreditupplysning hos UC. I dessa fall använder de sig av andra av Integritetsskydds-myndigheten godkända kreditupplysningsföretag, såsom Creditsafe eller Bisnode. 

Hur mycket kan man låna med ett privatlån? 

Detta är någonting som kan variera på i takt med en lång rad olika saker. I regel så brukar man dock säga att man kan låna allting mellan 5000 till 600 000 med hjälp av ett privatlån, men detta kan variera från långivare till långivare. Vissa långivare erbjuder ännu mindre summor, medans vissa långivare erbjuder möjligheten att låna mycket mer. Läs mer om detta här!

Hur ser räntan på privatlån ut? 

Även detta kan variera rätt kraftigt, men i regel så brukar man dock säga att ett privatlån ofta för med sig en ränta på allting mellan 5 till 20%. Allt som oftast så landar privatlån dock på runt 10%. Det som kan påverka räntan allra mest är om huruvida det tas någon kreditupplysning via Upplysningscentralen (Sveriges största kreditupplysningsföretag) eller inte. 

Kreditupplysningar

En kreditupplysning är, som du kanske redan är medveten om, en sorts rapport som en långivare måste beställa för att få en uppfattning kring hur en låntagares ekonomi ser ut. I den här rapporten så kan långivaren få information kring hur låntagarens ekonomi ser ut. 

Det går att teckna upp sig på lån där ett annat kreditupplysningsföretag än Upplysningscentralen används. Detta är vanligt för SMS-lån och andra typer av snabblån och kan göra det möjligt att få ett lån trots att man exempelvis har en betalningsanmärkning eller ett tidigare ärende hos Kronofogden. Dessa slags lån kan dock  föra med sig en högre ränta. Lån som ej använder sig av UC är enbart tillgängligt hos fristående långivare då banker har som praxis att alltid ta en kreditupplysning via Upplysningscentralen innan ett lån beviljas. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *