lånetipsen.se

Vad är Pantsättning? Allt du bör Veta

Banklån Billån Ekonomi Privatlån

Vad är pantsättning? Det finns flera olika sätt att pantsätta saker, men dess funktion är alltid detsamma – att få ett lån.

Enkelt uttryckt är en pantsättning en form av säkerhet vid lån där långivaren har möjlighet att ta tillbaka ett objekt för att lösa in din skuld, ditt lån, om du inte har möjlighet att betala tillbaka.

När man talar om pantsättning pratar man ofta om pantbanker, men pantsättning används vanligast vid köp av bostad, där bostaden normalt pantsätts.

Pantsättning via pantbanker

Pantbanker erbjuder generellt lån till låga räntor. De är specialiserade på kortfristiga smålån, och detta görs med värdefulla saker du äger som kan pantsättas för att kunna få ett lån.

Pantbutiker kan normalt erbjuda bättre räntor än vanliga långivare för privatlån eftersom kunden erbjuder personlig ägd egendom som säkerhet, vilket avsevärt minskar risken för långivaren. När kunden betalar tillbaka lånet returneras egendomen.

Hur fungerar pantsättning?

Pantsättning är en annan term för ett lån med säkerhet. Pantbanker lånar ut pengar på föremål som sträcker sig från guld- och diamantsmycken, musikinstrument, TV-apparater, elektronik, verktyg, hushållsartiklar, och mer. Vissa pantbanker kan specialisera sig på vissa artiklar. Lån baseras på värdet på säkerheten, egendomen. När en kund betalar tillbaka lånet återlämnas deras varor till dem. En kund kan också välja att lämna in sin säkerhet som full betalning. Pantbutiker kan erbjuda förlängningar / förnyelser.

Varför välja pantbanker?

Pantbanker erbjuder konsumenten ett snabbt och bekvämt sätt att låna pengar. Ett kortvarigt kontantbehov kan tillgodoses utan kreditkontroll eller juridiska konsekvenser om lånet inte återbetalas. Pantbanken inför låntagaren en disciplin som andra långivare inte gör. Pantelån gör inte att människor går över sin kredit eller får ekonomiska problem som ett resultat av sitt lån.

Lånebeloppen varierar beroende på varans värde. Det finns inget lägsta belopp tillåtet för pantsättning men det maximala beloppet kan fastställas av statliga pantlagar. Ditt lånebelopp kommer att bestämmas utifrån andra faktorer, såsom artikelns efterfrågan och skick. Inte alla pantbanker är desamma och priset varierar.

Pantbanker baserar varans värde på nuvarande marknadsvärde, dess nuvarande skick och möjligheten att sälja varan. Pantbanker uppskattar en artikels värde och bedömningsprocessen varierar beroende på typ av objekt.

Pantsättning vid andra typer av lån

Pantbanker är en typ av lån med pantsättning, men den vanligaste är bolån, och även billån. När du tar ett bolån har långivaren din bostad som säkerhet. Din bostad fungerar därför som en form av pantsättning. Om du inte betalar tillbaka ditt lån och missköter betalningarna kan långivaren bestämma sig att ta billbaka huset för att lösa in ditt lån.

Detsamma gäller om du har tagit till exempel ett billån. Långivaren kan på samma sätt ta tillbaka bilen för att lösa in din skuld.

Enkelt sammanfattat är pantsättning en form av säkerhet vid lån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *