Vad är Bitcoin? Förklarat för Nybörjare

Vad är Bitcoin? Förklarat för Nybörjare

Ekonomi

En skum betalningsform, en spekulativ bubbla eller framtiden för ekonomi? Så här kan du förstå nyheterna kring Bitcoin.

Värdet på Bitcoin slog alla rekord i februari 2021.

Spotpriset för att köpa en bitcoin – världens första och mest populära digitala valuta – steg kort över $ 58 000 den 21 februari. (För kontext är kryptovalutans lägsta tid från 2013, då den prissattes till 67,81 $.) Med en sådan meteorisk uppgång, så undrar många: Vad är Bitcoin, och var får det sitt värde? Kommer vi att prata om Bitcoin-uppgångs- och bystperioderna om flera år framöver som om Gold Rush? Eller kommer det att bli en häftklammer i en diversifierad investeringsportfölj och ett vanligt sätt att köpa en pizza?

För det mesta är juryn fortfarande ute. Men de senaste tio åren har gett oss en bättre indikation på vilken roll Bitcoin kan spela i portföljerna för både privatpersoner och stora institutioner.

Definition: Vad är Bitcoin?

Bitcoin lanserades 2009 och betraktas som den första kryptovalutan. Det är en decentraliserad form av digitala kontanter som eliminerar behovet av traditionella mellanhänder som banker och regeringar att göra finansiella transaktioner. Känner du dig fortfarande lite förvirrad? Oroa dig inte, det är normalt.

Fiat-pengar (som svenska kronor på ditt bankkonto) backas upp och regleras av den regering som utfärdar dem. Å andra sidan drivs Bitcoin av en kombination av peer-to-peer-teknik – ett nätverk av individer, ungefär som de frivilliga redaktörerna som skapar Wikipedia – och programvarudriven kryptografi, vetenskapen om att skicka hemlig information som bara kan läsas av avsändaren och mottagaren. Detta skapar en valuta som stöds av kod snarare än artiklar av fysiskt värde, som guld eller silver, eller av förtroende för centrala myndigheter som amerikanska dollar eller japanska yen.

”Vad som behövs är ett elektroniskt betalningssystem baserat på kryptografiskt bevis istället för förtroende, vilket gör det möjligt för alla två villiga parter att göra transaktioner direkt med varandra utan behov av en betrodd tredje part”, skrev Satoshi Nakamoto – pseudonym för den mystiska Bitcoin-skaparen, vem är fortfarande okänd – i en vitbok som introducerar open source-tekniken. Det har kommit långt sedan dess, nu accepterat som betalning av bland annat AT&T, Dallas Mavericks och Wikipedia.

Hur fungerar Bitcoin?

Varje bitcoin (handelssymbol ”BTC”, även om ”XBT” också används) är en datafil som lagras i en digital plånbok på en dator eller smartphone. För att förstå hur kryptovalutan fungerar hjälper det att förstå dessa termer och ett litet sammanhang:
Blockchain: Bitcoin drivs av öppen källkod som kallas blockchain, vilket skapar en delad offentlig huvudbok. Varje transaktion är ett ”block” som är ”kedjat” till koden, vilket skapar en permanent post för varje transaktion. Blockchain-tekniken är kärnan i mer än 6000 kryptovalutor som har följt i Bitcoins kölvatten.

Privata och offentliga nycklar: En bitcoinplånbok innehåller en offentlig nyckel och en privat nyckel, som arbetar tillsammans för att ägaren ska kunna initiera och underteckna transaktioner digitalt, vilket ger bevis på auktorisering.
Bitcoin gruvarbetare: Gruvarbetare – eller medlemmar av peer-to-peer-plattformen – bekräftar sedan oberoende transaktionen med höghastighetsdatorer, vanligtvis inom 10 till 20 minuter. Gruvarbetare betalas i bitcoin för sina ansträngningar.

Hur tjänar Bitcoin pengar?

Bitcoin-värdet följer lagen om utbud och efterfrågan – och eftersom efterfrågan växer och avtar, finns det mycket volatilitet i kryptovalutans pris.
Förutom att bryta bitcoin, som kräver teknisk expertis och en investering i högpresterande datorer, köper de flesta bitcoins som en form av valutaspekulation – och satsar på att US-dollarns värde på en bitcoin kommer att vara högre i framtiden än det är idag. Men det är svårt att förutsäga.

Lagra dina bitcoins: heta plånböcker kontra kalla plånböcker

Bitcoins kan lagras i två typer av digitala plånböcker:

Het plånbok: Digital valuta lagras i molnet på en betrodd börs eller leverantör och nås via en datorwebbläsare, stationär eller smartphone-app.

Kall plånbok: En krypterad bärbar enhet som en tumddisk som låter dig ladda ner och bära dina bitcoins.
I grund och botten är en het plånbok ansluten till internet; en kall plånbok är inte. Men du behöver en het plånbok för att ladda ner bitcoins till en bärbar kall plånbok.

Att köpa Bitcoin: För- och nackdelar

Med en spekulativ tillgångsklass som bitcoin är det bättre att börja med varför du bör vara försiktig:

Bitcoin: Nackdelarna

Prisvolatilitet. 2017-höjningen i Bitcoins pris drevs av spekulanter som rusade in på bitcoinmarknaden. De senaste vinsterna är goda nyheter om du köpte Bitcoin i december 2018; de som köpte 2017 när Bitcoins pris tävlade mot 20 000 dollar fick vänta till december 2020 för att få tillbaka sina förluster.
Hacking oro. Medan stödjare säger att blockchain-tekniken bakom bitcoin är ännu säkrare än traditionella elektroniska penningöverföringar, har bitcoin-plånböcker varit ett attraktivt mål för hackare. Det har förekommit ett antal högprofilerade hack, till exempel nyheterna i maj 2019 att mer än 40 miljoner dollar i bitcoin stulits från flera högvärdiga konton på kryptovalutautbytet (företaget täckte förlusterna).

Begränsad (men växande) användning. I maj 2019 gick telekommunikationsjätten AT&T med företag som Overstock.com, Microsoft och Dish Network för att acceptera bitcoinbetalningar. Men dessa företag är undantaget, inte regeln.
Inte skyddad av SIPC. Securities Investor Protection Corporation försäkrar investerare upp till 500 000 dollar om en mäklare misslyckas eller medel stjäls, men den försäkringen täcker inte kryptovaluta.

Bitcoin: Fördelarna

Privata, säkra transaktioner när som helst – med färre potentiella avgifter. När du äger bitcoins kan du överföra dem när som helst, var som helst, vilket minskar tid och potentiell kostnad för alla transaktioner. Transaktioner innehåller inte personlig information som namn eller kreditkortsnummer, vilket eliminerar risken för att konsumentinformation stjäls för bedrägliga köp eller identitetsstöld. (Tänk dock på att för att köpa bitcoins på en börs måste du vanligtvis först länka ditt bankkonto.)

Potentialen för stor tillväxt. Vissa investerare som köper och innehar valutan satsar på att när Bitcoin förfaller, kommer större förtroende och mer utbredd användning att följa, och därför kommer Bitcoins värde att växa.

Förmågan att undvika traditionella banker eller statliga mellanhänder. Efter finanskrisen och den stora lågkonjunkturen är vissa investerare angelägna om att anta en alternativ, decentraliserad valuta – en som i huvudsak ligger utanför reguljära bankers, styrande myndigheters eller andra tredje parts kontroll. (För att köpa Bitcoin på en börs med amerikanska dollar måste du dock troligen koppla ditt bankkonto.)

Var kan jag köpa Bitcoin?

Det finns fyra sätt att få bitcoins:

Cryptocurrency exchange. Det finns ett antal utbyten i USA och utomlands. Coinbase är den största kryptovalutautbytet i USA och handlar mer än 30 kryptovalutor.

Investeringsmäklare. Robinhood var den första vanliga investeringsmäklaren som erbjöd Bitcoin och andra kryptovalutor (Robinhood Crypto finns i de flesta, men inte alla, amerikanska stater). Tradestation, eToro och Sofi Active Investing erbjuder också kryptovalutahandel i de flesta amerikanska stater.

Bitcoin-bankomater. Det finns mer än 7000 bitcoin-bankomater i USA (sök Coin ATM Radar för att hitta en nära dig).

Peer-to-peer-inköp. I enlighet med sin ursprungliga anda kan du köpa bitcoins direkt från andra bitcoinägare genom peer-to-peer-verktyg som Bisq, Bitquick och LocalBitcoins.com.

Bitcoin gruvdrift. Du kan tjäna bitcoins genom gruvdrift, men den tekniska expertis som krävs och datorkostnad sätter detta alternativ utom räckhåll för de flesta.

Ska du köpa Bitcoin?

Bitcoin är ett otroligt spekulativt och flyktigt köp. Det är värt att komma ihåg att aktiehandel kan ge dig en liknande spänning – och att välja aktier i etablerade företag är i allmänhet mindre riskabelt än att investera i Bitcoin. (En bra tumregel är att ägna mindre än 10% av din totala portfölj till enskilda aktier eller spekulativa tillgångar som Bitcoin.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *