Finansiell Planering för Par: Saker att Tänka på!

Finansiell Planering för Par: Saker att Tänka på!

Ekonomi

Ingenting säger datumkväll som ett budgeterande kalkylark, eller hur?

För de flesta par är ekonomisk planering motsatsen till romantik. Pengar är ett knepigt ämne, och de grundläggande orsakerna till stressorer handlar ofta om mer än bara kronor och cent.

Pengar, om inte den främsta orsaken till oenighet, är roten till många argument och till och med skilsmässa, så det är viktigt att kunna prata om det.

I en panelliknande händelse talade ekonomiska guruer genom vanliga frågor som par möter om kärlek och pengar. Här går vi igenom vad som diskuterades.

Ha en pengar date

Så ofta med par tar en part upp ekonomi och förblir den andra. Bestäm er båda på samma sida med ett pengardatum. Det kan vara allt från en god måltid till en vandring. Vridningen är, förvänta dig att prata om pengar under det.

Massor av milstolpar för relation kretsar kring utgifter, noterade gurun. Från ett bröllop till barn och husägare har varje steg utgifter kopplade till det. När par inte har pratat om dessa ämnen, ”antar vi, även om din partners svar inte är desamma”, sa gurun.

Ett pengardatum behöver inte vara skrämmande. Tänk på det som ett sätt att lära dig några nya saker om din partner och dig själv. En guru föreslog att man skulle ställa in det som ett ”nygifta” -spel där ni båda skriver ner svar på pengafrågor och avslöjar dem samtidigt.

Börja med frågor:

• Vad är min bästa vana när det gäller ekonomi? Värst?

• Vad var min ekonomiska uppväxt, och hur har det påverkat min relation med pengar som vuxen?

• Hur ser min nödfond ut?

• Hur mycket tycker jag att partners ska kombinera ekonomi?

• Vad är min nuvarande skuldsituation?

Att göra ett datum för att prata om pengar ger alla tid att förbereda sig och kan vara ett mer bekymmersfritt sätt att prata om vad som för de flesta är ett tabubelagt ämne (även i en tid av överdelning om allt annat).

Kombinera ekonomi? Din, min och vår

Många frågor dyker upp om, hur och när par ska kombinera sin ekonomi.

”Rättvis är inte alltid 50/50”, sade en guru, vilket betyder att par inte behöver dela upp sin ekonomi i mitten eller ens kombinera dem alls om de inte vill. Gift eller inte, det är upp till paret att bestämma hur de vill närma sig pengar.

Utforma de olika tillvägagångssätten som:

• Dela. Par håller sina konton åtskilda, från kontroll till sparande och pension.

• Kombinerad. Alla konton, från investeringar till sparande, kombineras för lika tillgång.

• Hybrid. Par kan kanske bidra till ett gemensamt checkkonto för saker de betalar för tillsammans och hålla vissa konton, som besparingar, separata för olika utgiftsmål.

På samma sätt ställde uppringare frågor om vad de ska göra när de gör betydligt mer än sin partner. Fortsätter de att dela saker i mitten?

Återigen är det upp till paret att bestämma, sa gurun. De kunde välja att fortsätta att betala 50/50 för saker, eller kanske vill den partner som gör mer vill betala hyran eller inteckningen proportionellt baserat på hemlönen.

Det viktiga är att kommunicera om valen som par, sa en annan guru.

”När du pratar om de värden du delar kan du hjälpa till att upprätta dina gemensamma mål”, sa finansplaneraren.

Är det ’Min skuld’ eller ’Vår skuld’?

Andra frågor kretsade kring äktenskapet och viljan (eller motviljan) att ta på varandras skulder, särskilt studielån.

”Som en juridisk påminnelse är du inte ansvarig för den skuld din partner medför i äktenskapet”, förklarade gurun. Skulden som samlas i äktenskapet är ett gemensamt ansvar.

Det betyder inte att du inte kan hjälpa din partner att betala sina lån om du verkligen vill, eller tvärtom.
En annan uppringare förklarade att hon hade försenat att kombinera ekonomi med sin partner eftersom hon inte ville att han skulle bära bördan av sina studielån, även när han erbjöd sig att betala tillbaka dem.

”Vi har så förankrat moral och skuld på ett frustrerande sätt. Din skuld borde inte vara bunden till skam, sade gurun.
Att hjälpa varandra att betala studielån eller andra former av skulder kan vara ett sätt att uppnå gemensamma penningmål snabbare. Om ett nyligen gift par vill köpa ett hus snart kan de välja att betala ner studielånskulden aggressivt, även om skulden bara innehas av en av dem.

Medan många av oss tenderar att göra vår skuld till en personlig fråga, kan det vara djupare att vara öppen om det. Och om en partner vill betala tillbaka skulden hos dig?

”Tro dem när de erbjuder hjälp”, sa gurun.

Vad sägs om Prenups?

När par planerar äktenskap vill de inte tänka på det värsta fallet. Men ett äktenskapsavtal är viktigt, sade gurun.

”Jag känner mycket starkt att förövningar är viktiga och att vi borde ha dem”.

Gurun förklarade att uppdelningen av tillgångar utan statlig prenup, i händelse av en skilsmässa, är standard enligt lag.

“Känns dina statliga lagar bra? Håller du med dem? ” Frågade gurun när hon uppmuntrade deltagarna att leta upp dem själva.

Det finns en missuppfattning att förövningar är bara för superförmögna eller de med arv, men den rättsliga pakten kan skydda vem som helst för saker som en pensionsfond eller förmåner, sa gurun.

Att föra upp en prenup med en fästman kan kännas skrämmande, men försök att ställa in ett pengardatum och följande:

• Börja med att fråga varandra vad som känns rättvist vid splittring. Är det precis vad du tar med är ditt att ta ut?

• Ladda ner en prenupmall och läs igenom den tillsammans. Försök att prata om frågor som kommer upp kring tillgångar. Att göra detta innan du tar in en advokat kan sänka kostnaderna, sade gurun. ”De tar betalt per timme för att prata igenom detta.”

• När ni två har kärnan i det, besök en advokat för att göra avtalet officiellt.

Medan ingen går in i ett äktenskap och tänker att det kommer att ta slut, kan det vara viktigt att ha skydd på plats.

”Du har ingen kontroll över huruvida din make kommer att lämna dig eller inte. Människor växer och förändras under årtionden, säger gurun.

På tal om förändring kan en prenup alltid ändras under ett äktenskap. Par kan upprätta en postnup när dynamiken förändras under ett äktenskap. Till exempel, om en part lämnar arbetskraften för att ta hand om barnomsorg på heltid, kan paret välja att skapa en postnup som beskriver hur specifika tillgångar och skulder skulle hanteras i händelse av en skilsmässa.

Saker att beakta

En värld av ekonomi och relationer är knepig och det finns ingen strategi som passar alla för att hantera pengar som par. ”Låt oss prata om din skuld, älskling,” är knappast ett afrodisiakum, men att kommunicera leder till målsättning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *