Populära Kryptobörser För Bitcoin I Sverige

Ekonomi

Numera känner de flesta svenskar till kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum men det finns en uppsjö av olika digitala valutor att handla med på olika kryptobörser i Sverige. Med tanke på att kryptovalutor blivit så omåttligt populära bland investerare och folk som spelar online så tänkte vi att det skulle kunna hjälpa om du vet mer om hur kryptobörser för Bitcoin fungerar.

 

Vi kommer också gå in på vilka några av de mest kända börserna är samt några för- och nackdelar. Vi börjar direkt med några populära kryptobörser i Sverige.

Populära Kryptobörser I Sverige

 

Innan du registrerar dig på en kryptobörs så är det viktigt att veta hur börsen regleras. På den svenska markanden är det Finansinspektionen som godkänner och ansvarar för reglering av kryptobörser även om de är utländska bolag.

 

MiraiEx bytte nyligen namn till Firi och är en av få kryptobörser som regleras av Finansinspektionen. Med över 100 000 användare på kort tid så har den här börsen snabbt hamnat på kartan. Plattformen är enkel att använda men vissa avgifter är lite höga. Dessvärre erbjuds bara sex olika kryptovalutor för handel.

 

Coinbase är en av de största kryptobörserna i världen. Börsen är godkänd av Finansinspektionen och erbjuder handel på aktier och en lång lista av kryptovalutor. Många svenskar har sökt sig hit för att dra nytta av handel utan kommission.

 

Trijo är en väldigt liten svensk börs med knappt 10 000 användare. Med den har några betydelsefulla fördelar. Bland annat är den reglerad av Finansinspektionen, plattformen har låga avgifter och är enkel att använda för handel med krypto. Det ska också nämnas att det går att göra insättningar med Trustly.

Hur En Kryptobörs Fungerar

 

Allt digitalt är inte nödvändigtvis komplicerat om man bara skrapar på ytan. Egentligen finns det ingen anledning att gå på djupet och förklara komplicerade nätverk av datorer och hur blockchain-tekonologi fungerar.

 

För gemene man är en kryptobörs inte väldigt annorlunda från en vanlig börs där det handlas med gods och valutor. En kryptobörs är rätt och slätt en platform som agerar som mellanhand åt säljare och köpare. Vill du använda börsens tjänster så måste du först skapa ett konto.

 

Sen om du vill köpa Bitcoin för 10 000 kr så lägger du ett bud på börsen och du paras med en säljare villig att sälja till det priset så förs Bitcoin till ett värde av 10 000 kr till dig samtidigt som dina pengar går till säljaren. Det är inte så mycket mer komplicerat än så.

Vad Kryptovalutor Används För

 

Eftersom kryptovalutor bara existerar som digitala pengar så är det inte mycket man kan göra med valutorna annat än investera, spekulara, spela på casino eller göra stora köp – om säljaren tillåter. Japan är det enda landet i världen som get Bitcoin officiell status men det betyder fortfarande inte valutan existerar i fysisk form.

 

Risken med kryptovalutor är att de är högst volatila. Bitcoin kan öka och minska tiotusentals dollar på en väldigt kort period vilket gör den attraktiv bland investerare som kan hantera stora svängningar och inte bryr sig så mycket om dagskursen.

 

Från juni 2022 så uppskattas det att det finns 19.07 miljoner Bitcoin-mynt i cirkulering samtidigt som det finns runt 100 000 crypto-miljonärer i världen. Bitcoin må vara den första och största kryptovalutan i världen och Ethereum är den näst populäraste i Sverige.

 

Men du har säkert hört om andra kryptovalutor som Dogecoins, Tether, Binance, Cardano och Dogecoin. Den sistnämnda var på stark uppgång för bara några år sen men kraschade rejält sommaren 2021. Det ser inte ut som Dogecoin kommer återhämta inom en snar framtid, men när man speklerar om digitala valutor kan allt hända.

Hur Förvarar Man Kryptovalutor

 

Kryptovalutor är helt artificiella valutor så det finns varken sedlar eller mynt att förvara i fickan. I stället måste du ha en digital plånbok, en så kallad e-wallet, om du vill ha din kryptopengar online, eller så kan du skaffa en fyskisk hårdvaruplånbok om du tycker det känns tryggare.

 

Värdet på kryptovalutor kan svänga kraftigt under en dag så se alltid till att du vet var din plånbok är samt eventuella användarnamn och lösenord. Något så enkelt som en USB-sticka kan vara värd en förmögenhet samtidigt som den är enkel att tappa bort.

 

Det går förstås bra att förvara sina digitala mynt på datorn som filer, men om något händer med datorn eller om du hackas eller attackeras av virus så kan filerna bli korumperade eller gå förlorade helt och hållet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *