Kan ett nystartat företag låna pengar?

Ekonomi

Att starta ett nytt företag kan vara både spännande och utmanande. En av de största utmaningarna som många nystartade företag står inför är att hitta finansiering. Att låna pengar kan vara en viktig del av att få igång företaget, men är det ens möjligt för ett nystartat företag att få lån?

Svaret är ja, det är möjligt för nystartade företag att låna pengar. Men det kan vara en utmaning, eftersom många långivare är försiktiga när det gäller att låna ut pengar till företag som inte har en etablerad affärsverksamhet och inte kan visa upp historiska resultat.

Better Compared, en jämförelsesajt för lån, säger att det finns flera alternativ för nystartade företag att överväga när de letar efter finansiering. Ett alternativ är att söka lån från traditionella banker eller kreditinstitut. Men eftersom dessa långivare oftast har strikta kreditkrav, kan det vara svårt för nystartade företag att uppfylla deras krav.

En annan möjlighet är att söka finansiering från investerare eller affärsänglar som är villiga att satsa på det nystartade företaget. Detta alternativ kan vara särskilt attraktivt för företag som har en innovativ idé eller teknologi som kan locka investerare.

Finansiering en utmaning för nystartade företag

Att hitta finansiering är en utmaning för många nystartade företag. En undersökning från Better Compared visar att nästan hälften av alla småföretagare upplever att finansiering är en av deras största utmaningar. Och för nystartade företag kan finansiering vara ännu mer utmanande.

En av anledningarna till att det kan vara svårt för nystartade företag att hitta finansiering är att de inte har några historiska resultat eller affärsverksamhet att visa upp. Detta kan göra det svårt för långivare och investerare att bedöma risken för att satsa på företaget.

Men det finns också andra faktorer som kan påverka förmågan för ett nystartat företag att få finansiering, till exempel brist på säkerhet eller en hög skuldsättning.

Vad krävs för att ett nystartat företag ska få låna pengar?

För att ett nystartat företag ska få låna pengar krävs det oftast att företaget kan visa upp en affärsplan som visar hur pengarna kommer att användas och hur företaget kommer att generera intäkter för att betala tillbaka lånet. Det kan också krävas att företaget har någon form av säkerhet, till exempel fastigheter eller inventarier, som kan användas som säkerhet för lånet.

En annan viktig faktor när ett företag ska låna pengar är kassaflöde och det är förstås en utmaning för det nystartade företaget att det nästan alltid saknar ett kassaflöde från rörelsen. Detta gör att, om företaget inte kan ställa några säkerheter, lånet måste baseras på prognoser om framtida kassaflöde och givet att sådana prognoser är väldigt osäkra så kommer en eventuell långivare att uppfatta risken med lånet som väldigt högt och kommer därmed att begära en relativt hög ränta samt en snäv amorteringsplan. 

Med detta sagt är det inte omöjligt för ett nystartat företag att låna pengar om det på ett övertygande sätt kan sälja in sin affärsidé till någon av de långivare som företaget tar kontakt med. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *