Ekonomisk flaskhals och brådskande behov av pengar: vad ska jag göra?

Anledningar till att Samla Lån

Ekonomi Privatlån

Att betala mer än en skuld i taget är inte ovanligt. Men om du kämpar för att balansera dina återbetalningar kan det vara värt att överväga skuldkonsolidering, även känt som att samla dina lån.

Skuldkonsolidering sammanför alla dina befintliga skulder till en ny skuld, vilket kan hjälpa dig att hantera dina återbetalningar och ge dig en tydligare bild av din ekonomiska framtid. Du gör det vanligtvis genom att ta upp ett nytt privatlån för att återbetala dina andra befintliga skulder och sedan betala tillbaka det nya lånet över en viss löptid.

Om du har tre olika kreditkort med skulder på till exempel 30000, 40000 och 75000, har du sannolikt också tre olika räntor och gör tre olika återbetalningar vid olika tidpunkter varje månad.

Detta kan kännas överväldigande och komplicera att hantera ditt kassaflöde. Räntan på ett kort kan vara betydligt högre än de andra – och om den högsta räntan är på kortet med 75000 skuld, kan du betala mycket varje månad bara för att täcka räntan, än mindre att betala ner skulden i sig.

Ett alternativ är att ta upp ett privatlån för att betala varje kreditkort och eventuella utestående räntor. Med ett personligt lån har du bara en återbetalning att göra varje vecka, varannan vecka eller månad under en viss period – du kan vanligtvis välja din egen återbetalningsfrekvens.

Och om räntan på det personliga lånet är lägre än dina kreditkortsräntor – och de ofta kan vara – kan det hjälpa dig att komma vidare med att minska din totala skuld.

Du kan använda en personlig återbetalningsräknare för att räkna ut exakt vad dina återbetalningar kommer att bli.

Varför ska du samla dina lån?

Sammanfattningsvis är de viktigaste fördelarna med att konsolidera din skuld:

 • En potentiellt bättre (lägre) ränta
 • Återbetalningar som är lättare att hantera
 • Ett sätt att tillhandahålla en tydlig tidsplan när du är skuldfri

Att ta ett privatlån kan också hjälpa till med din budgetering. Istället för att bara behöva göra minsta återbetalningar som du gör på kreditkort måste du göra fastställda återbetalningar som täcker både lånebeloppet och räntan, vilket du vet kommer att sluta vid ett visst datum.

Du kan välja att låsa din ränta med ett privatlån med fast ränta eller njuta av flexibiliteten att göra extra återbetalningar och rensa din skuld tidigare med ett personligt lån med rörlig ränta.

Hur man samlar sina skulder

Först vill du bestämma vilken skuldkonsolideringsstrategi du ska använda. Som nämnts ovan kan skulder konsolideras med eller utan lån. Du kan hitta skuldkonsolideringslån från banker och online-långivare. Ideella kreditrådgivningsbyråer kommer att kunna tillhandahålla alla fördelarna med ett skuldkonsolideringslån utan att behöva ta ut ny kredit.

En kreditrådgivare kommer att granska din budget och analysera din skuld. Om din inkomst är tillräcklig för att täcka dina utgifter och göra månatliga betalningar kan du ha möjlighet att anmäla dig till ett skuldhanteringsprogram.

Ideella kreditrådgivningsbyråer har ingått avtal med kreditkortsföretag för att avsevärt sänka räntorna och minska avgifterna genom skuldhanteringsprogram.

När du är registrerad är ditt arbete klart. Dessa program är utformade för att automatisera dina betalningar till kreditkortsföretag och betala dina skulder på 3-5 år.

Konsolidera skuld med ett lån

 • Gör en lista över de skulder du vill konsolidera.
 • Bredvid varje skuld anger du det totala beloppet, den månatliga betalningen och den betalda räntan.
 • Lägg till det totala beloppet på alla skulder och lägg det i en kolumn. Nu vet du hur mycket du behöver låna med ett skuldkonsolideringslån.
 • Lägg till de månatliga betalningar du gör för varje skuld och lägg det numret i en annan kolumn. Det ger dig ett jämförelse nummer för ditt skuldkonsolideringslån.
 • Nästa steg är att kontakta en bank, kreditförening eller utlåningskälla online och be om ett skuldkonsolideringslån (ibland kallat ett privatlån) som täcker det totala beloppet. Fråga hur mycket den månatliga betalningen kommer att bli och vilka ränteavgifter är.
 • Slutligen, gör en jämförelse mellan vad du för närvarande betalar varje månad och vad du skulle betala med ett skuldkonsolideringslån.

Vilka skulder kan konsolideras?

Ett skuldkonsolideringslån används främst för att betala kreditkortsskulder, men kan också användas för följande skulder:

 • Kreditkortsskuld
 • Osäkrade lån
 • Samlingskonton
 • Snabblån

Skuldhanteringsplaner konsoliderar främst kreditkortsskulder, vilket råkar vara den vanligaste anledningen att konsolidera skulden. Men du kan också lägga till förfallna inkassokonton, snabblån  för ”betalningsbekvämlighet”. Med andra ord finns det ingen sänkning av räntesatserna, men det kan förenkla och konsolidera dina räkningar.

En sak att tänka på är att saker som elräkningar inte har några räntor. Det kanske inte är klokt att använda pengar från ett lån (som kommer att samla ränta) för att betala av en skuld som inte samlar ränta.

Säkrade skulder som bostäder, fastigheter och bilar kan omfinansieras efinansieras men anses inte vara bra kandidater för skuldkonsolidering.

Skuldkonsolidering är till nytta för vissa människor, men inte alla. Den finns i flera varianter, var och en har fördelar som gör det tilltalande och nackdelar som kan göra din situation ännu värre.

Eftersom varje människas ekonomiska situation är unik är det bäst att spendera tid på att undersöka varje alternativ och hitta det som passar dig.

Är det en bra idé att konsolidera din skuld?

Att konsolidera skulder är inte den bästa lösningen för alla. Om du bestämmer dig för att ta ett skuldkonsolideringslån har du bara ett företag att betala tillbaka varje månad. Du kan dock göra stora betalningar till företaget varje månad och under en lång tidsperiod, vilket kommer att leda till att du betalar mer under lånets löptid. Du måste kontrollera om du är berättigad till ett lån som är överkomligt för dig.

Om du kämpar för att betala tillbaka de skulder du har just nu, kanske du inte har råd med betalningar till ett skuldkonsolideringslån. Titta på din inkomst och spendera för att se vilka pengar du har tillgängliga och se till att du bekvämt har råd med återbetalningarna.

Ta reda på mer om hur du hanterar dina pengar genom att budgetera.

Vad är ett lån utan skuldsäkerhet?

Osäkrat betyder att lånet inte är kopplat till ditt hem. Vissa konsolideringslån kräver att du säkrar lånet mot ditt hem. Men om du kommer efter med betalningar och inte har råd att betala tillbaka det du är skyldig, riskerar du att ditt hem återtas.

I vissa fall kan det vara ett alternativ att använda kapitalet i ditt hem för att hantera skulder eller stödja dina pensionsplaner, men du bör alltid söka experthjälp och intäkter om du överväger det här alternativet.

Ta reda på mer om säkra och osäkra skuldkonsolideringslån och ditt hem.

Skadar konsolideringslån din kreditpoäng?

Om du håller dig uppdaterad med alla dina återbetalningar påverkas inte din kreditvärdighet av ett konsolideringslån. Men om den totala kostnaden för det nya lånet gör det svårare att hålla jämna steg med alla dina återbetalningar och du saknar några, kommer dessa missade betalningar att registreras i din kredithistorik.

Kan jag få ett konsolideringslån med dålig kredit?

Om du har en dålig kredithistorik (till exempel ett register över missade betalningar och standardinställningar) är det mer sannolikt att du erbjuds konsolideringslån med högre räntor. Om så är fallet kanske konsolideringslån inte är det bästa alternativet för dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *