Låna för att Investera – Allt du Bör Veta!

Banklån Ekonomi Investeringar Privatlån

Oavsett om du planerar ett stort köp eller betalar för en oväntad hemreparation kan ett ett privatlån vara användbart verktyg. Eftersom ett privatlån kan användas för nästan alla köp kan du överväga att använda personliga lån för att investera.

Att ta ett personligt lån och investera det kan verka som ett idiotsäkert sätt att bygga upp din förmögenhet. Men även om det kan vara ett alternativ medför det allvarliga risker att använda personliga lån för att investera.

Det finns en oändlig mängd av olika typer av investeringar men även en mängd olika typer av lån. I denna artikel ska vi kolla närmare på lån för att investera, olika syften, och vad du bär tänka på när det kommer till att ta ett lån i syfte för att investera.

När är det en bra idé att ta ett personligt lån för att investera?

I vissa scenarier kan det vara värt att använda ett privatlån för att investera. Detta kan vara fallet om:

Du investerar i karriärutveckling. I vissa yrken kan det krävas en speciell certifiering eller yrkeslicens för att bli befordrad eller få ett mer lukrativt erbjudande. Att ta ett lån som en investering i din karriär kan vara meningsfullt om det ökar dina chanser att få en konkurrenskraftig inkomst.

Du har utmärkt kredit. Din kredivärdighet är en av de största faktorerna som påverkar hur mycket lån ett privatlån kommer att kosta dig. Om du har en god kreditvärdoghet har du större chans att kvalificera dig för en långivares lägsta ränta och kanske inte förlora så mycket av din investering på räntekostnader.

Du har råd med den månatliga betalningen. Fundera på om du känner dig ekonomiskt bekväm att återbetala lånets månatliga betalning, oavsett hur din investering fungerar. Se till att ta hänsyn till befintlig skuld du betalar tillbaka nu och andra mål du sparar mot (t.ex. till en bostad). Om du fortfarande känner dig säker på din förmåga att betala tillbaka lånet kan det vara ett alternativ för dig.

När är det en dålig idé att ta ett privatlån för att investera?

Du bör noga överväga nackdelarna innan du använder ett privatlån för något som att investera. Här är några scenarier där det kan vara ett olämpligt beslut:

Investeringen anses vara riskabel. När en investering har en högre chans än genomsnittet att underprestera eller erbjuder avkastning över genomsnittet på kort tid anses den vara en högriskinvestering. Att investera på aktiemarknaden anses till exempel vara mycket riskabelt. Genom att lägga till skuld till din investeringsportfölj blir din investeringsstrategi mer volatil totalt sett.

Du har ingen stark kredit. Om du inte har utmärkt kreditvärdighet berättigas du inte till en långivares lägsta annonserade låneränta. Kostnaden för lånet kan vara mer än din potentiella investeringsavkastning vilket gör det olönsamt.

Du har inte råd att låta investeringen misslyckas. Om du behöver investeringen för att leverera de föreslagna avkastningarna för att ha råd med ditt privatlån är den här vägen en dålig idé. Ingen investering kan erbjuda 100 procent garanti på avkastning, men en sak som är garanterad: Du måste börja betala tillbaka ditt personliga lån omedelbart. Om din investering går dåligt kan detta få ödesdigra konsekvenser.

Överväganden innan lån för att investera

Det finns några ytterligare överväganden att tänka på innan du använder personliga lån för att investera.

Investeringskunskap

Att investera är ett smart sätt att växa dina pengar, men det finns ett antal sätt att göra det. Olika metoder har olika nivåer av risk och volatilitet. Innan du lånar personliga lån för investeringar, se till att du är helt medveten om de olika typer av investeringar du kan finansiera och deras risknivåer.

Bankinsättningsprodukter, som penningmarknadskonton och sparkonton, betraktas som säkra investeringar. Dessa investeringar ger dock lägre avkastning eftersom de har låg risk.

Nuvarande låneräntor

Finansinstitut och långivare fastställer ofta sina räntor baserat på federala fonder. När ekonomin är nere kan riksbanken sänka  reporäntan. Även om långivare kan ta ut vad de vill ha på ett personligt lån, kan en lägre reporänta återspegla lägre räntor på konsumentutlåningsprodukter totalt.

Finansiell portfölj

Att låna för att investera är ett steg som kräver en god förståelse för marknaden, riskerna och avkastningen för varje investeringsmedel och ett solidt grepp om din risktolerans. Skuld från ett personligt lån kan komplicera din investeringsstrategi.

Det är ett smart steg att rådgöra med en investeringsrådgivare för att se om det är fördelaktigt att använda ett personligt lån baserat på din nuvarande ekonomiska situation och portfölj.

Poängen

Att använda personliga lån för att investera är inte för alla. Det finns alltid en risk för att din investering inte ger den förväntade avkastningen. Andra händelser, som en oväntad uppsägning eller oplanerad sjukhusräkning, kan också påverka din månatliga ekonomi, vilket gör det svårt att återbetala lånet.

Om du har en stabil finansiell ställning, har pratat med en investeringsprofessionell och tycker att det är rätt val att låna för att investera, se till att jämföra olika typer av lånelångivare. Oavsett om du går igenom en traditionell finansiell institution, online-långivare eller annat, har varje långivare olika villkor, priser och avgifter som du vill bedöma.

Vad är investeringslån?

Vi brukar tänka på skuld som något som ska undvikas eller betalas av så snabbt som möjligt. Men det finns tillfällen när ett investeringslån kan vara en strategi för att öka välståndet.

Att låna pengar för att köpa investeringar är ett bra exempel. Det är en strategi som kan gynna många olika typer av investerare, inte bara de rika.

Hur investeringslån fungerar

Hävstångsinvestering via investeringslån är ett ganska enkelt koncept:

  • Du lånar ett engångsbelopp
  • Du investerar pengarna
  • Du betalar ränta på lånet
  • Du behåller investeringstillväxten

Riskerna med investeringslån

Eftersom investeringslån gör det möjligt för dig att investera mer än du kunde om du bara använde dina egna pengar, kan du påskynda förmögenhetsackumulationen. När du investerar 100 tusen kronor i en investering som ökar med 5% om året är du 5000kr före. När du investerar 1 miljon kronor i samma investering är du 50000kr före.

Men precis som dina potentiella vinster kan förstoras, så kan dina förluster göra detsamma. En investering på 100 tusen som går ner 5% på ett år gör att du förlorar 5000kr, men en investering på 1 miljon dollar som går ner 5% på ett år förlorar 50 tusen kronor. Av denna anledning är hävstångsinvestering endast lämplig för personer med högre risktolerans.

Var noga med att tänka efter och göra en riskbedömning. Om din investering inte visar sig vara lyckad vill du fortfarade se till att du kan betala ditt lån trots att din investering inte visar sig lyckad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *