13 Viktiga Saker att Tänka På Innan du tar ett Billån

Spartips

Att köpa en bil är viktigt för många personer av ett antal olika anledningar. För många är det en nödvändighet för att hantera ärenden, ta sig till jobbet, och mycket mer.

För många människor är att köpa en bil en av de största investeringarna du gör efter att köpa ett hem. Även om det skulle vara perfekt att betala kontant är verkligheten att de flesta behöver ett lån för att finansiera för sin bil, oavsett om den är ny eller begagnad. Som något som samlar ränta när du betalar tillbaka över tid är det docl viktigt att vara beredd innan du tar ett billån.
Innan du börjar bilköpsprocessen och undertecknarett billån, här är några viktiga saker som du bör veta om billån:

Innan man letar efter de senaste bilmodellerna på marknaden måste man komma ihåg att det är en betydande investering att köpa en bil. Många slutar ta billån till en hög ränta, vilket kan leda till höga kostnader.

Intressant är att räntan på billån inte är den enda faktorn som påverkar beloppet. Andra faktorer som betalningsplan, tid, modell, försäkring, skatt, pris, återförsäljningsvärde, anpassningar, funktioner och service påverkar också din kostnad.

Om du också överväger att ta ett billån, se till att du följer nedanstående tips för att säkerställa att ditt lån inte blir en jobbig skuld:

Faktorer att tänka på innan du tar ett billån


Slutför din budget

Det allra första steget innan du väljer en bilmodell är att bestämma hur mycket du kan avsätta för en så stor investering. Det är dock inte bara en engångsinvestering.

Tillsammans med att betala ett engångsbelopp vid köpet måste också andra kostnader inklusive underhåll, bränslekostnad, försäkringspremier etc. tas med i beräkningen. Ställ därför in en övre gräns och besluta om ett månadsbelopp som du är villig att spendera på din bil.

Välj om du vill köpa en ny och begagnad bil

Efter att budgeten har slutförts är det viktigt att avgöra om du vill köpa en begagnad bil eller en ny modell. I allmänhet väljer människor begagnade bilar som sin första bil. Det är generellt smart att köpa en beggnad bil eftersom att den första ägaren redan har fått ta värdeminskningen.

Det är emellertid absolut nödvändigt att förstå att även om en begagnad bil kanske passar i budgeten kan den ha högre underhållskostnader än en ny. Därför måste du analysera din budget och sedan planera en beräknad kostnad för att ha en personbil.

Välj önskade bilspecifikationer

Med gott om bilmärken på marknaden idag är det inte svårt att hitta flera som kan uppfylla alla krav från köparen. Det främsta här är att bilen måste passa köparens budget, livsstil och smak.

Innan en köpare letar efter bilmodeller bör denne skriva ner önskad lista med specifikationer som färg, säkerhetsfunktioner, taklucka, uppvärmda säten, surroundsystem, automatiserad utrustning, prestandanivå och sittplatser. Dessutom måste du också välja om du vill gå för en bensindriven bil eller dieselmotor. Detta gör det enkelt för köparen att begränsa vissa bilar som har dessa specifikationer och passar budgeten.

Beräkna bilens återförsäljningsvärde

Innan du köper en bil är det viktigt att ha en uppskattad uppfattning om bilens återförsäljningsvärde. På grund av en kraftfull motor, märkesvärde och överlägsen bränsleeffektivitet har vissa bilar högre återförsäljningsvärde än andra.

Dessutom är underhåll av bilen en av de största bekymmerna för köparna, och som sådan bör de köpa en modell som har gott om servicecenter i närheten tillsammans med tillgången på reservdelar. Så innan du investerar är det bäst att kontrollera återförsäljningsvärdet eftersom det kan vara fördelaktigt under en finansiell kris eller när du planerar att köpa en uppgraderad version.

Planera din ekonomi effektivt

De flesta köpare bestämmer ofta sitt bilköp snabbt, och resultatet blir att det slutar med att de får betala rejäla billån varje månad. Men att planera din ekonomi på ett smart sätt kan hjälpa till att spara tillräckliga pengar.

Innan du besöker en bilhandlare, måste du titta på deras finansieringsalternativ, räkna upp de räntesatser som erbjuds av bilhandlare, banker och privata organisationer och välj sedan det finansieringsalternativ som erbjuder de bästa räntorna och som enkelt kan återbetalas.

Leta efter flera alternativ när du köper en bil och förhandla med olika återförsäljare; Detta gör det lättare för köpare att förstå det aktuella marknadsscenariot och hjälper dem att få de bästa priserna.

Förhandla om priser och villkor

En personbil är en av de mest värdefulla föremålen för en person; därför måste du försöka använda de bästa priserna och förhandla om villkoren och priset för att få bästa möjliga affär.

En köpare måste dock vara säker under förhandlingarna och får aldrig tveka att dra tillbaka från en dålig affär. Jämför priserna på dina favoritbilar innan du når butiken för att fatta ett klokare beslut.

Fokusera på den totala kostnaden snarare än på månatliga betalningar

Ett av de vanligaste misstagen som köpare gör är att de lätt leds av siffror utan att faktiskt förstå deras betydelse. De flesta kunder lockas mot en lukrativ ”lågkostnad” månatlig afkostnadfär, men faktiskt slutar de betala ett mycket högre belopp totalt.

Således vore det bäst om du fokuserade på den totala kostnaden för bilen eftersom månatliga avbetalningar ofta har flera dolda kostnader såsom skatter, återförsäljaravgifter, leveranskostnader, bilförberedelser etc. hålls i mörkret av återförsäljarna. Om in återförsäljare också underlättar billånavtalet, se till att du läser avtalet noga innan du undertecknar det.

Gör en uppskattning av de totala bilpremiekostnaderna

Att köpa en bil är en stor investering som också har andra dolda kostnader. En sådan är försäkringskostnaden, som till stor del påverkar den totala värderingen av en bil.

Det är alltså fördelaktigt att beakta försäkringsavgifterna tillsammans med bilkostnaden. Ofta har sportbilar premiumförsäkring medan andra bilar kan ha regelbundna försäkringsplaner. Kom också ihåg att ta hänsyn till skatter, tillägg och importavgifter, om tillämpligt.

Kreditvärdighet

Din kreditvärdighet är den viktigaste faktorn för att avgöra vilken typ av lån du kommer att kunna få från en långivare. Oavsett om du går igenom en bank, en billånhandlare eller själva återförsäljaren, kommer priset att bero på det.

Observera att inte alla långivare använder eller tittar på samma poängsystem: Olika långivare har olika kriterier, så den lägsta poängen som krävs för att kvalificera sig kommer att variera beroende på vilket företag som tillhandahåller finansieringen.

Ansök om lån under en 14-dagarsperiod

Din kreditvärdighet kan minska något när långivare kontrollerar din kredithistorik, men att hålla din ansökningsprocess inom en tvåveckorsperiod hjälper till att minska den negativa effekten.

Få godkännande – handla sedan

Det är alltid bäst att gå in i bilhandlaren med ett finansieringserbjudande från en bank eller långivare i handen. Ett förut godkänt erbjudande garanterar att du har ett lån för att täcka kostnaden för den bil du vill ha.
Ännu viktigare, det ger dig också ytterligare hävstång: Med din långivargodkända blankcheck eller kupong i handen förvandlas du till en” kontant köpare ”vid bilpartiet och du är i en mycket starkare förhandlingsposition.

Du kan få förhandsgodkännande för ett billån från kreditföreningar, banker och online-långivare.

Beräkna kostnaderna innan du säger ja

Innan du hänger på att få ner din bilbetalning till ett visst belopp är det viktigt att förstå de faktorer som ligger till grund för din månatliga bilbetalning. Räntan har bara en liten effekt på det belopp du betalar varje månad.
De viktigaste faktorerna inkluderar det totala lånebeloppet du behöver, oavsett om du har en handpenning eller inte, hur mycket du lägger ner och lånetiden (återbetalningstiden).

Förstå återförsäljarfinansiering

Ibland kan återförsäljarfinansiering verka vara ett mer attraktivt erbjudande. Erbjudanden som 0% finansiering och stora återbetalningar, som i slutändan kan minska det totala beloppet på ditt lån, kan låta som det bästa alternativet.
Kom ihåg att de flesta finansieringsalternativen endast är tillgängliga för de högst kvalificerade köparna. Om du har något negativt i din kreditrapport, låg kreditvärdighet etc.  kommer du sannolikt inte att kvalificera dig för dessa specialerbjudanden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *