Bilförsäkring kostar mindre för kvinnor. Varför?

Spartips

Bilägare letar ständigt efter sätt att minska sina månatliga betalningar. Vissa söker sig till säkrare fordon, vissa betalar sin försäkring i förskott och de flesta försöker undvika olyckor till varje pris. Men visste du att en av de största faktorerna som avgör kostnaden för bilförsäkring är kön?

Kvinnor kommer sannolikt att spara på bilförsäkringar än män, enligt nya studier. Det är sant att män betalar mer för bilförsäkringar. Det är intressant att tänka att kvinnor generellt får bättre erbjudanden och lägre kostnader på sin bilförsäkring.

Speglar detta att kvinnor är bättre förare överlag? Så varför anses kvinnor vara säkrare förare? Och hur påverkar detta försäkringspremierna för kvinnor bakom ratten?

Här är några anledningar att fundera över:

Färre fall av alkohol och körning

Kvinnor kan förvänta sig att spara på bilförsäkringen eftersom de är mindre benägna att vara påverkade av alkohol och droger när de sitter bakom ratten. Vissa försäkringsbolag apporterar ratt män oftare arresteras efter att ha druckit tre eller fler alkoholhaltiga drycker innan de sätter sig i bilen.

Värdet på fordon

Även om det kan bevisas att kvinnor är säkrare förare än män, har det reducerade priset som kvinnor kan förvänta sig att betala på sin bilförsäkring också mycket att göra med det totala värdet på deras fordon. Dyrare bilar har givetvis högre försäkringspremie, och män har generellt sett dyrare bilar än kvinnor.

Mindre riskbenägna

Vissa tror att män är större risktagare än kvinnliga förare. Detta kan leda till allvarliga olyckor och till och med dödsfall bakom ratten. Statistiken är tydlig här att män löper betydligt större risk att råka ut för en dödlig bilolycka än kvinnor, vilket är ytterligare ett bevis på deras riskabla beteende. Om du någonsin har pausat när du svänger över trafiken eller saktat ner medan du kört längs en slingrande väg, vet du att det inte är värt att ta chanser när du sitter i förarsätet. Bilförsäkringsbolag inser detta och de belönar kvinnliga förare i enlighet med detta.

Ålder

De flesta av oss inser att unga män får betala mest för sina försäkringar.  Men du kanske inte inser att unga kvinnor också betalar högre priser för sitt försäkringsskydd. Kvinnor under 25 år betalar visserligen högre avgifter, men kan förvänta sig att premierna sjunker när de åldras. Detta har att göra med en kvinnas mognad när hon åldras, men har också att göra med det faktum att många kvinnor i den här demografin är mammor. Om du har barn är du förmodligen lite extra försiktig på vägen för att hålla dina barn säkra. Därför innebär detta i genomsnitt att kvinnor kör säkrare på vägen.

Att följa trafikreglerna kan hjälpa till att minska bilförsäkringskostnaden

Kvinnor är mindre benägna att råka ut för olyckor än män. Nästan åttio procent av dödliga kollisioner involverar män.

Denna enkla statistik kan tillskrivas många faktorer, men det går inte att förneka det faktum att kvinnor är mer lydiga när det gäller att följa trafikreglerna. Studier har visat att män är mer benägna att rulla förbi stoppskyltar, bryta hastighetsgränsen och vägra att bära bilbälte, vilket ökar deras risker för olyckor och därmed deras priser när du jämför bilförsäkringskostnader för båda könen.

Även om kvinnor ibland tjänar mindre på jobbet än män och ofta betalar mer för sjukvårdsförsäkringar, är en fördel med att vara kvinna att ha lägre bilförsäkringspremier än genomsnittet. Att ta färre risker, vara inblandad i färre olyckor och prioritera säkerhet gör att vi kvinnor generellt sett är bättre förare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *