lånetipsen.se

Företagslån – Allt om Företagslån

Företagslån

Rätt företagslån kan hjälpa dig att få det kapital du behöver för att starta ett nytt företag, expandera ett nuvarande företag, få tillgång till rörelsekapital och mer. Men inte alla företagslån är skapade lika och att förstå hur varje typ av lån fungerar kan ge dig en bättre uppfattning om vilken som passar dig och ditt företag.

Om du någonsin har undrat, ”Hur fungerar företagslån och vad är det?” kommer den här guiden att hjälpa dig.

Hur fungerar företagslån?

Företagslån är kapital som erbjuds av långivare till företag. I utbyte mot dessa pengar kräver långivare återbetalning av LÅNET med räntor och avgifter. Vanligtvis kräver företagslån regelbundna betalningar enligt ett fast schema, men återbetalningsvillkor och räntor kan variera ganska mycket beroende på typ av lån, belopp, syfte, långivare, och mycket mer.

Se vilka företagslån du kvalificerar dig för

Oavsett vilken typ av företagslån du ansöker om kommer du troligen att se många av samma krav för att kvalificera dig och bli godkänd.

Personliga och företagskreditpoäng

Om ditt företag har en etablerad kredithistorik kan långivare genomföra en kreditkontroll för att se hur företaget har hanterat kredit tidigare. En dålig kreditkortshistorik kan göra det svårt att få godkännande för finansiering.

Om ditt företag ännu inte har en kredithistorik – och ibland även om det gör det – kommer långivarna också att kontrollera din personliga kreditvärdighet. Detta beror främst på att många företagslån kräver en personlig garanti för att du betalar tillbaka skulden med dina personliga tillgångar om ditt företag inte kan göra betalningar.

Om du har en bra eller utmärkt personlig kreditvärdighet, kommer långivarna sannolikt att tillföra mer värde till din personliga garanti. Om din personliga kreditvärdighet dock anses vara dålig eller inte så bra kan det utgöra en större risk för långivaren och du kan ha svårt att bli godkänd.

Hitta rätt finansiering för dig

Slösa inte timmar med arbete med att hitta och ansöka om lån som du inte har någon chans att få – bli matchad baserat på din affärs- och kreditprofil.

Även om dina kreditpoäng är en bra indikator på din totala kredithälsa säger det inte allting. Förutom att kontrollera din kreditvärdighet kan företagslångivare också kontrollera dina kreditrapporter för att se om det finns någonting att oroa sig för.

Om du har missade betalningar, en konkurs, med mera, kan långivaren ta det som ett tecken på att du kanske inte betalar tillbaka skulden i tid. Samtidigt, om din kreditrapport visar en historia av ansvarsfull kreditanvändning, kan det hjälpa ditt fall, även om din kreditpoäng inte är perfekt.

Tid i affärer

Att starta ett företag kan vara riskabelt, så många långivare erbjuder inte vissa typer av lån till nyare företag. På andra sidan är vissa företagslån relativt lätta att få, även om din startup är helt ny.

Affärsekonomi

Många företagslånegivare kommer att behöva detaljerad information om dina finanser, inklusive kassaflödesanalyser, resultaträkningar, en balansräkning och prognoser för framtiden. Ju starkare din ekonomiska situation är, desto lättare blir det att kvalificera dig för ett bra affärslån.

Säkerhet

Inte alla företagslån kräver säkerhet, men många av dem gör det, särskilt lån med lägre räntor. Långivare vill vanligtvis ha en fysisk tillgång, såsom fastigheter eller utrustning. Om du inte har något av den typen kan du ha svårt att bli godkänd för vissa lån.

Hur fungerar återbetalning av företagslån?

Den typ av företagslån du väljer påverkar också hur du kommer att betala tillbaka skulden. Det finns olika typer av återbetalningsalternativ för företagslån: revolverande, avbetalning och kassaflöde.

Roterande

Företagskreditkort och kreditlinjer är de två primära typerna av roterande affärslån. När du öppnar ett konto får du en kredit som du kan komma åt när du behöver det. När du använder ditt kort eller drar från din kredit, minskar det din tillgängliga kredit. När du har betalat tillbaka det belopp du har lånat blir det beloppet tillgängligt igen.

Så länge kontot är öppet – och under dragperioden för en kreditränta – kan du fortsätta låna, återbetala och återlåna upp till din kreditgräns.

Avbetalning

De flesta företagslån är avbetalningslån. Istället för att få en roterande kreditgräns får du hela lånebeloppet i förskott och betalar tillbaka det i lika stor del. På det sättet finns det en fast återbetalningsperiod, vanligtvis med fasta månatliga betalningar.

Kassaflöde

Ett kassaflödesbaserat affärslån fungerar på samma sätt som ett avbetalningslån genom att du får hela lånets belopp i förskott. Återbetalningen baseras dock på ditt kassaflöde snarare än på en bestämd återbetalningstid.

Till exempel erbjuder ett handelskassaförskott kapital baserat på din debet- och kreditkortsförsäljning. För att återbetala skulden kan du ge långivaren en minskning av din framtida debet- och kreditkortsförsäljning. Med fakturafinansiering kan du få finansiering baserat på en fakturamottagning som du kommer att betala tillbaka när du får kontant betalning från fakturan.

Hur fungerar affärslån efter typ?

Med så många typer av affärslån på marknaden, här är en sammanfattning av hur var och en fungerar för att hjälpa dig att avgöra vilken som är rätt för dig.

Terminlån

Det finns tre typer av långfristiga lån du kan stöta på: långfristig, mellanliggande och kortfristig. Långsiktiga och mellanliggande löptider är vanligtvis traditionella banklån och kräver minst ett par års verksamhet och starka intäkter. Återbetalningsvillkoren, som baseras på månatliga avbetalningar, sträcker sig vanligtvis från några år upp till tio år.

Lång- och mellanlån erbjuder vanligtvis låga räntor i förhållande till andra typer av affärslån.

Kortfristiga lån kan dock vara tillgängliga för nya företagare med liten eller ingen tid i affärer. Dessa lån förfaller vanligtvis inom ett år och tar ofta höga räntor. Även om det kan vara frestande att använda ett kortfristigt lån för en snabb fix, överväga kostnaden innan du ansöker.

Hur du väljer rätt lån för ditt företag

Det finns många olika typer av företaglån, och var och en fungerar lite annorlunda. För att ta reda på vilken som är bäst för dig, börja med att överväga var ditt företag står. Om det är helt nystartat är du begränsad till några få alternativ, till exempel företagskreditkort och fakturafinansiering.

Men om du har varit verksam i flera år och har starka finanser kan du välja mellan många olika typer av lån.

När du jämför olika alternativ, tänk på vad du behöver från ett lån. Vill du till exempel ha en roterande kredit eller en engångsbetalning? Föredrar du avbetalningar eller en kassaflödesbaserad betalning? Hur känslig är du för räntor, och är det värt att vänta med att låna tills du har en bättre ekonomisk ställning?

När du överväger alla dessa faktorer blir det lättare att begränsa dina val. När du väl har bestämt vilken typ av lån som passar dig, ta lite mer tid att jämföra olika långivare som erbjuder lånet. Eftersom varje långivare har olika kreditvärdighetskriterier och lånevillkor kommer det hjälpa att jämföra och kolla runt olika lån för att förbättra dina chanser att få lägsta ränta och bästa möjliga villkor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *