Ta ut kredit: 4 ihållande missuppfattningar om kredit och lån

Ta ett lån – Viktiga Saker att Tänka på

Banklån Billån Företagslån Privatlån

Om du behöver ta ett lån är detta ett stort steg som bör övervägas noggrant. Innan du tar ett lån finns det ett antal saker du bör ha i åtanke. Läs den här artikeln för att ta reda på vad du bör tänka på när du vill låna pengar från en bank.

Ta ett lån – bra tips och viktig information

I händelse av att du behöver pengar, till exempel om ditt kylskåp har hått sönder, eller att du ska göra ett större köp, såsom att köpa en bostad, är  det vanligt att ta ett lån och därmed få de pengar du behöver. Det finns dock några saker att tänka på innan du gör det. Vad som är särskilt viktigt och vilka tips du kan använda för att få lägsta möjliga lån ska vi gå igenom nedan.

Beräkning

Innan du skyndar dig att låna pengar bör du överväga om du verkligen har råd med köpet. Lånet hjälper dig med detta, men det måste också återbetalas,  dessutom med ränta och andra avgifter. Beräkna hur länge du behöver lånet och ta med alla kostnader som du kommer att behöva betala i beräkningen såsom uppläggningsavgifter.

Ett bra tips är att om du alltid antar den värsta möjliga situationen för dina beräkningar är du på den säkra sidan med din bedömning.

Därför bör du fråga dig själv i förväg om du också kan betala tillbaka lånet om du har oväntade andra kostnader. Tillåt alltid en liten buffert, det gör det lättare för dig.

Långivare

Om du är säker på att du kan återbetala lånet utan problem är det dags att söka en långivare. Här är det viktigt att hitta den bästa långivaren för de bästa villkoren och den bästa räntan.

Det enklaste och säkraste sättet är att ta upp lånet via din husbank. Där får du goda råd och ett billigt lån om du har arbetat med dem ​​länge.

Kreditvärdighet

När du ansöker om ett lån kommer långivare att titta på din kreditvärdiget. Detta är en indikation på hur du hanterar pengar och om du har betalat tillbaka tidigare lån.

Om du har en dålig kreditvärdiget, såsom att du inte har betalat dina räkningar kan vissa banker och kreditgivare neka din låneansökan.

Ränta

Varje lån beviljas endast mot ränta, dvs. en procentuell betalning från dig för de lånade pengarna. Hur höga respektive räntor är beror på ett antal olika faktorer såsom hur stort lånet är, din kreditvärdiget, och vad du ska låna för. Dessutom är många banker villiga att förhandla om räntan vid utlåning.

Tips: Jämför räntor och villkor med flera långivare. Hör runt med olika banker och långivare för att hitta den bästa dealen.

Säkerhet

Beroende på lånebeloppet kan du behöva ställa en säkerhet. Ofta är detta egendom som du måste lämna till långivaren om du inte kan betala tillbaka ditt lån. Detta minskar långivarens risk i form av att om du inte betalar tillbaka lånet kan de ta ut din säkerhet.

Viktigt: Om du måste ställa en säkerhet bör du verkligen vara säker på att du kommer att kunna betala tillbaka lånet. I värsta fall kan du bli av med till exempel din bostad och bli hemlös.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *