Går det att ta Bolån som Student?

Banklån

Studenter behöver inte kasta bort sina pengar på hyra. Istället kan du lämna skolan med en examen, kapital och en etablerad kredit. Men det kräver planering och eftertänksamhet.

Men går det att ta ett bolån som student? Svaret på den frågan är ja, men givetvis finns det krav och kriterier som måste uppfyllas för att detta ska vara möjligt.

Studenter måste fortfarande uppfylla alla kvalifikationer för att få ett bolån, inklusive inkomstkrav. Men detta kan vara genomförbart. Om inte, kan du kvalificera dig med en en borgenär.

Det kan vara klokt att titta på framtiden när du investerar i en fastighet medans du studerar. När du tar examen och kanske inte längre behöver bostaden kanske andra studenter vill hyra den.

Krav och kvalifikationer

Långivare vill givetvis veta att du har råd med lånet. Och även om du är student måste du leva upp till de krav som långivare har när de ska godkänna en låneansökan.

Det spelar ingen roll om du är student så länge du har råd att ta lånet och uppfyller bankens krav. När det kommer till ett bolån behöver du i de allra flesta fall en kontantinsats. Om du inte har sparade pengar måste du hitta andra sätt, däribland börja spara eller få hjälp från till exempel föräldrar, om möjligt. Du måste uppfylla samma utlåningskriterier som alla andra köpare uppfyller för lånet. Utöver handpenning behöver du en god kreditvärdighet, stabil inkomst och adekvat inkomst. Det kommer öka dina chanser rejält om du utöver dina studier skaffar ett jobb.

Kan du klara inteckningstestet?

Långivare håller studielånare enligt samma standard som de gäller för alla lånesökande, men vissa av dem är svåra för studenter att uppfylla. Långivare delar din månatliga inteckning med din månatliga inkomst.

Detta nummer berättar för dem hur stor andel av din inkomst som ska gå till din inteckning. Medan du kan bli godkänd för ett lån med ett förhållande så högt som 31 procent, föredrar de flesta långivare ett förhållande på 28 procent eller mindre. Om du går i skolan på heltid och bara arbetar deltid kan du ha problem med att få ditt förhållande till där det behöver vara.

Det som gör det svårt att få ett lån är att inkomster under studier kan vara låga, men beroende på hur mycket du kan låna kan det ändå vara möjlgit. Dessutom, om du har ett jobb ovanpå detta kan dina chanser vara mycket goda.

Långivare kräver i allmänhet också att inköpspriset för ditt hem inte ska vara mer än 2 till 2,5 gånger högre än din årliga bruttoinkomst. Återigen kan detta utgöra problem för studenter som inte alltid är heltidsanställda. Även om du jobbar heltid betyder det att du inte har en examen ännu att du sannolikt tjänar mindre som student än du kommer att göra efter examen.

Faktorisering av studielån

Om du är som många andra studenter har du studielån. Lyckligtvis kanske dessa inte räknas mot dig. Om du är i uppskjutning medan du är i skolan ignorerar vissa långivare dina framtida lånebetalningar när du beräknar din nuvarande skuldkvot – det belopp på din inkomst som betalar räkningar.

Om dina lånebetalningar redan har börjat kan du förbättra din kredithistorik genom att göra dem i tid. Dock kan sena betalade studielån hindra dig från att kvalificera dig för lånet. Om du återbetalar studielån, fråga din långivare om du kvalificerar dig för lön som du tjänar eller inkomstbaserade återbetalningsplaner för att eventuellt drastiskt minska dina månatliga betalningsbelopp.

Få hjälp

Om du inte har tillräcklig inkomst på egen hand kan du fortfarande kvalificera dig för en inteckning med hjälp av en borgenär. Föräldrar eller liknande annan kan underteckna om de uppfyller kvalifikationerna för lånet och tjänar tillräckligt för att ha råd med ett bolån.

Andra faktorer att tänka på

Innan du bestämmer dig för att köpa en bostad, se till att din skola inte kräver att du bor på skolan och att du kan förbinda dig till platsen i några år. Annars kan hemmet kännas som en fälla, eftersom det blir svårare att flytta. Du måste också ha pengar eller hjälp med att betala för eventuella underhåll av hemmet.

Du kanske kan hyra ut bostaden till andra studenter för att täcka kostnaderna för din inteckning. Den goda nyheten är att när du examen kommer så är det bra att  platser med universitet alltid har människor som kommer och går och söker bostäder, vilket gör det till en utmärkt plats att äga fastigheter för att hyra ut.

Hur kan jag få en inteckning som student?

Det bästa sättet att få en inteckning som student är att göra marknadsundersökningar och jämföra alla leverantörer som är beredda att godkänna din ansökan om inteckning. Många människor förlorar tiotusentals kronor i besparingar på grund av att de inte söker på marknaden och jämför dem bästa valen. Denna process kan vara tidskrävande men väl värd det.

Det finns ingen genväg för att få en bra deal på ett bolån: det är ett av de viktigaste ekonomiska besluten du kommer att fatta i ditt liv och bäst fattas med hjälp av en expert lånerådgivare.

För att få en inteckning med studentskuld, kontrollera din totala kreditvärdighet och ekonomiska situation:

  • Har du andra kreditkortsskulder som du kan betala först för att förbättra din kreditstyrka?
  • Hur stort är ditt utbetalningserbjudande? Har du tillräckligt med besparingar  för att sätta in en kontantinsats på 15–20%?
  • Vad är styrkan i din eller din borgenärens ekonomi? Har du tydligt råd att betala tillbaka din studentskuld på lång sikt och göra återbetalningen av ditt bolån?

Oavsett din situation som student, oavsett om du är med eller utan skuld, är det viktiga faktorer som långivare kommer att ta hänsyn till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *