Avslag på Låneansökningar – Anledningar & Lösningar!

Banklån Privatlån

Det finns en rad olika typer av lån du kan ta. Olika typer av lån och olika långivare har olika krav för att godkänna lån. Vissa lån och långivare är striktare medans andra lån och långivare har lägre krav för att godkänna ett lån.

Med det sagt finns det många olika anledningar till att du får avslag på din låneansökning. I denna artikel ska vi titta närmare på varför du får avslag på ditt lån och vad du kan göra åt det. När du förstår anledningen eller anledningarna till att du fick avslag på din låneansökan kan du ta lämpliga åtgärder för att lösa det och sedan bli godkänd för lånet.

Avslag på låneansökning – anledningarn och lösningar

Om du inte vet orsaken till avslag kommer det att vara svårt för dig att veta vilka steg du bör vidta för att förbättra din position innan du ansöker om lånet igen.

Långivare bör förse dig med information om varför din låneansökan avslogs. Du får normalt ett avvisningsbrev som innehåller detaljer om varför din låneansökan avvisades. Några av de vanligaste orsakerna till avslag på lån kan vara:

  • Låg kreditpoäng
  • Instabil anställning
  • Otillräcklig inkomst
  • Du är för ung

Och givetvis många fler….

Om du inte kan förstå orsaken eller om du behöver mer tydlighet, kontakta långivaren så bör de kunna förklara i detalj om varför ditt lån avslogs.

Utvärdera din kreditvärdighet

Din kreditvärdighet är extremt viktig och utgör hörnstenen i de flesta lån som ansöks och godkänns eller avvisas. När du ansöker om ett lån kommer de flesta långivare att göra en kreditupplysning, beroende på vilken typ av lån du ansöker och vilken långivare du ansöker hos. Först efter att din kreditupplysning gjorts och har processats av långivaren går långivarna vidare till att utvärdera din inkomst och återbetalningskapacitet.

Privatlån är lån utan säkerhet, därför är det viktigt att sökande har en bra kreditvärdighet då långivaren inte har samma säkerhet som när de lånar ut pengar till bilar eller hus, med mera.

Om din kreditvärdighet är dålig måste du först lösa dina negativa konton. När du är klar kan du förbättra din kreditpoäng genom att använda poängbyggande produkter som är lån eller kreditkort skräddarsydda för att förbättra poängen. Du kan också välja säkra lån eller kreditkort som bankerna kommer att vara mer benägna att godkänna eftersom risken är mindre. Se till att du inte missar betalningar och använder ditt kreditkort inom det föreskrivna kreditanvändningsgraden på 30%.

En kreditupplysning kommer att avslöja eventuella missade eller försenade betalningar, eller betalningsanmärkningar.

Kontrollera om du uppfyller skuldkvoten

Det finns fall där lånet avvisas på grund av låg inkomst. I det här fallet kan du ansöka om lån som äv avsedda för individer med med lägre inkomst. Eller så kan du försöka återansöka med ett lägre belopp om du anser att det belopp som ansökts om i den ursprungliga ansökan är lite för högt.

Du kanske också vill rensa några av dina befintliga lån om du känner att du har för många osäkrade lån. Om det är så att du har flera lån vill långivare ofta se en blandning av säkrade och osäkrade lån.

Ge korrekt dokumentation

Olika lån kräver olika dokumentation. Se till att du förstår kraven gällande dokumentation och se till att du sedan ger all dokumentation till långivaren. Några vanliga typer av dokument som kan efterfrågas är:

  • Dokumentbevis för identitet
  • Dokumentbevis för adress
  • Dokument till stöd för inkomst
  • kontoutdrag

Leta efter alternativ

Ofta följer traditionella utlåningskällor som banker och finansinstitut mycket strikta kriterier för utlåning vilket gör det svårt för egenföretagare och individer med låg eller ingen kreditvärdighet att få godkännande för lån.

Om du inte har tid och är i behov av medel snarast kan du leta efter alternativa utlåningsalternativ.

Många fintech-långivare arbetar med utlåning och de tillgodoser grupper med låg inkomst, egenföretagare och låga kreditpoäng. Eftersom de använder alternativa uppgifter för att komplettera en persons kreditpoäng, lånar de ut till en bredare bas av individer.

Du kan också tänka på alternativ som guldlån eller lån mot fast insättning.

Du har inte ett stabilt jobb

Din anställning är en av de viktigaste faktorerna som långivaren tittar på när du ansöker om ett lån. Med det sagt, om du inte har ett stabilt jobb kan detta göra att din låneansökan blir nekad.

För banker betyder jobbstabilitet att du kan ha råd att betala tillbaka dina lån tack vare en kontinuerlig och stabil inkomst. Vissa av bankerna har ställt krav som ”minst ett år i nuvarande jobb” eller ”två års total arbetserfarenhet” som kriterier för attgodkänna ett lån. Om du har en tendens att byta jobb ofta kan det bli svårare att få ett lån.

För frilansare eller egenföretagare kan detta vara ett problem. Du kan dock lösa problemet genom att tillhandahålla konkreta finansiella dokument som inkomstbevis, kontoutdrag och andra intäktsbevis.

Du har ansökt om lån i fel bank

När det gäller detaljer om krav har olika banker olika godkännandekriterier. Det kan vara så att du inte uppfyller åldersgränsen, inte har rätt inkomstintervall eller så erbjuder banken inte möjlighet att finansiera på sådan egendom / på den specifika platsen, beroende på vad du ska köpa.

Det är lämpligt att ansöka till minst tre banker när du ansöker om ett lån så att du kan välja den som ger det bästa erbjudandet. Om någon av dessa banker avvisar din ansökan har du fortfarande alternativ. Observera dock att det inte är bra för dig att få för många avslag. Ha i åtanke att eftersom att de flesta långivare gör en kreditupplysning vilket kan påverka din kreditvärdighet.I sin tur kan detta påverka dina chanser för att bli godkänd för ett lån.

Du har för många lån

Det är osannolikt att banker inte ger dig ett lån när de upptäcker att du har för många ekonomiska åtaganden för att kunna betalas varje månad, t.ex. kreditkort, billån, studielån och privatlån. De kan spåra dina månatliga åtaganden via kreditupplysningar, och för många lån påverkar din möjlighet att få fler lån. Se till att du har en rimlig skuldkvot där dina lån inte utgör alltför stor del av din årsinkomst.

Du har ingen kredithistorik

En del undviker att ha kreditkort och andra ekonomiska åtaganden eftersom de  vill undvika för att få skulder. Även om detta är bra, kommer det inte att hjälpa dig att få ditt lån godkänt. Detta beror på att utan tidigare återbetalningsregister kommer banken inte att kunna veta om du är en ansvarsfull lånetagare eller inte. Du har helt enkelt ingen historik.

Du är inte berättigad till lånet

Banker tittar vanligtvis på dina nuvarande inkomster och ekonomiska åtaganden för att bedöma vad som är din betalningsförmåga. Om din inkomst inte räcker för att tillgodose motsvarande månatliga avbetalningar är dina chanser att få ett lån låga.

Om du inte blir godkänd för ett lån är det bättre att prata med bankens representant och be om deras råd om det prisintervall som passar din återbetalningskapacitet. Ett annat sätt att närma sig denna fråga är att ha en gemensam låntagare eftersom det finns två inkomstkällor för att återbetala lånet. Detta är mest lämpligt om du är ute efter ett bolån.

Du skickade inte in rätt dokument och information

Ibland kan brist på nödvändiga dokument eller felaktiga uppgifter leda till avslag. Det är därför det är viktigt att se till att applikationen görs korrekt så att du kan undvika onödigt krångel. Så dubbelkolla ditt ansökningsformulär för att säkerställa att det är fyllt korrekt och skicka alla nödvändiga dokument till bankens representant utan att misslyckas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *