Ekonomisk flaskhals och brådskande behov av pengar: vad ska jag göra?

Vad är ett Lån utan Säkerhet?

Banklån Privatlån

Lån utan säkerhet är, enkelt förklarat, lån som inte kräver säkerheter för att godkänna lånet. Långivaren kommer att kontrollera din kreditvärdighet och överväga några andra faktorer, såsom inkomst, sparande och skuld, för att se om du är kvalificerad. Säkerheter är normalt saker som en bil eller hus, som långivaren kan ta beslag på för att få tillbaka sina pengar om du inte betalar. Men vid ett lån utan säkerhet finns ingen sådan.

Eftersom långivaren tar större risk när lånet inte har en säkerhet kan de ta ut högre räntor och kräva god eller utmärkt kreditvärdighet.

Här är vad du ska veta om lån utan säkerhet innan du ansöker.

Privatlån

Du kan välja ett privatlån som är ett engångsbelopp lånat från ett finansinstitut som du betalar tillbaka med ränta, i fasta månatliga avbetalningar. Osäkrade personliga lån kan användas för många ändamål, till exempel skuldkonsolidering, betala för en semester eller finansiera en renovering.

Ett revolverande lån har en kreditgräns. En bank kommer att godkänna låntagaren för ett visst belopp, som kan spenderas, återbetalas och användas igen. Kreditkort och personliga kreditlinjer är exempel på revolverande lån utan säkerhet. En nackdel är att räntan kan vara variabel, vilket innebär att den kan förändras över tid.

Studielån

Studielån betraktas också som lån utan säkerhet. De är tillgängliga antingen via regeringen eller privata långivare och används för att betala för kvalificerade utbildningskostnader.

Även om dessa lån utan säkerhet och kreditlinjer endast garanteras av ditt löfte om att betala, har långivaren fortfarande tillgång till om du inte gör några betalningar. Långivaren kan skicka ditt konto till en inkassobyrå, ta dig till domstol för att garnera dina löner, göra utmätning, etc. Dessa åtgärder kommer sannolikt att få din kreditvärdighet att sjunka.

Vem ska få ett lån utan säkerhet?

Om du behöver pengar men inte vill eller kan erbjuda en säkerhet, kan ett lån utan säkerhet vara ett bra alternativ. Ett traditionellt lån är bäst för människor som har ett specifikt syfte med fonderna, till exempel att konsolidera skulden, medan en kredit är bättre för människor som inte vet hur mycket de behöver eller när. Tänk på detta: Att ta onödiga skulder kan sätta belastning på din ekonomi, så se till att du verkligen behöver pengarna innan du ansöker om ett lån.

Du behöver vanligtvis bra kredit för att kvalificera dig för ett privatlån utan säkerhet eftersom långivaren tar större risk. Du kan kontrollera din kredit innan du ansöker om den behöver lite arbete.

Du kan ansöka om ett lån utan säkerhet hos många olika finansinstitut.

Banker

Om personlig service är viktig för dig, kan denna typ av lån vara ett bra alternativ. Du kan också vara berättigad till rabatt på kundrelationer om du redan har ett konto i en bank. Medan många av de större huvudbankerna begränsar sina osäkrade privatålånalternativ, erbjuder vissa dem fortfarande.

Kreditföreningar

Om du redan är medlem i en kreditförening, fråga om lån utan säkerhet. Kreditföreningar erbjuder vanligtvis lägre räntor och mer flexibla återbetalningsvillkor på sina osäkra kreditkort och osäkra personliga lån. Lånebeloppen kan dock vara mindre hos dessa finansinstitut.

Online-långivare

Du kan ansöka om ett privatlån utan säkerhet från många olika online-långivare. De kan erbjuda högre lånebelopp och finansiering samma dag, och vissa är villiga att erbjuda lån till personer som har sämre kreditvärdighet, men de kan ha högre räntor än andra typer av finansinstitut.

Peer-to-peer-långivare

Liksom online-långivare fungerar peer-to-peer-långivare online. När du ansöker om ett lån utan säkerhet kommer en enskild investerare att finansiera det istället för en bank. Denna typ av långivare kan erbjuda lägre räntor och lösare behörighetskrav.

Godkännandeprocess för lån utan säkerhet

För att begränsa sin risk vill långivare vara ganska säkra på att du kan betala tillbaka lånet. En långivare mäter risken genom att kontrollera några faktorer, så de kan fråga om följande information när du ansöker om ett lån utan säkerhet.

Din kreditvärdighet

Långivare kontrollerar dina kreditrapporter för att se hur du tidigare har hanterat lån och kreditkort. I allmänhet letar de efter en etablerad historik om ansvarsfull kreditanvändning (vanligtvis ett eller flera år), betalningar i god tid, låga kreditkortsaldon och en blandning av kontotyper. De kontrollerar också din kreditvärdoghet, som beräknas baserat på informationen i dina kreditrapporter. Generellt sett får du bättre ränta desto bättre kreditvärdighet du har.

Din inkomst

Att veta att du har möjlighet att uppfylla dina ekonomiska förpliktelser, inklusive lånebetalningar, sänker långivarens risk. Långivaren kan be om att få bevis på en stabil, tillräcklig inkomst, till exempel ett löneutdrag.

Din skuldkvot

Långivare använder detta nummer för att mäta din förmåga att återbetala ett lån. För att få detta nummer, lägg ihop alla dina månatliga skuldbetalningar och dela med din månatliga bruttoinkomst. Till exempel, om du har 5000 i befintliga skuldbetalningar och 20000 i inkomst varje månad, är din skuldkvot 5000 / 20000 = 0,25 eller 25 procent. Ju lägre förhållandet, desto bättre. Varje långivare kommer att ha olika krav på din skuldkvot.

Tillgångar

Även om lån utan säkerhet inte kräver säkerhet, kanske långivaren vill veta att du har besparingar. De vet att du är mindre benägna att missa lånebetalningar när du är beredd att täcka ekonomiska nödsituationer.

Även om lån utan säkerhet kan vara ett bra alternativ för vissa människor, finns det några saker att leta efter när du kollar runt och jämför.

Räntor

Detta är vad du betalar för möjligheten att låna pengar. Räntorna på lån utan säkerhet varierar från cirka 4 procent till 40 procent, beroende på långivaren, din kreditvärdighet och andra faktorer. Eftersom långivaren tar större risk när ett lån inte backas upp av säkerheter tenderar osäkra låneräntor att vara högre än säkrade lån.

Ursprungsavgifter

Vissa långivare tar ut dessa avgifter för att behandla ett nytt lån. De sträcker sig från cirka 1 procent till 6 procent av lånebeloppet och kan dra av lånet. Till exempel skulle ett $ 1000-lån med en 3-procentig avgiftsavgift kosta $ 30 och du skulle få $ 970.

Sena avgifter

Vissa långivare tar ut en avgift om du gör en sen betalning eller missar en helt. Påföljden är dubbelt, eftersom din kredit också kan drabbas av missade eller sena betalningar. Du kan undvika sena avgifter genom att alltid betala din månadsräkning i tid.

Förskottsavgifter

Det är alltid bra att betala av din skuld, men vissa långivare tar ut en avgift om du betalar av lånet helt innan den planerade perioden löper ut. Det beror på att långivaren räknar med att tjäna ränta på dina betalningar. Innan du ansöker om ett lån utan säkerhet, kontrollera om långivaren tar ut en förskottsbetalning.

Hur man ansöker om ett lån utan säkerhet

Om ett lån utan säkerhet är rätt för dig, börja med att undersöka lånevillkoren hos flera banker, kreditföreningar och online-långivare. Jämför räntor, avgifter, lånevillkor och belopp och specialfunktioner som långivaren erbjuder. Du kan se vilka lån du prekvalificerar dig innan du ansöker om ett lån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *