lånetipsen.se

Vad Ska du Tänka på När du Väljer Bank?

Ekonomi

Att välja en bank – oavsett om det är din första bank, du vill öppna ett specialkonto, du funderar på en nätbank eller letar efter olika banktjänster – det stora utbudet av banker därute kan göra det svårt att veta hur och vad du ska välja.

För att hjälpa dig att ta reda på hur du väljer en bank och vad du bör tänka på när du gör det har vi sammanställt denna artikel med de viktigaste punkterna du bör tänka på och de frågor du behöver ställa när du tittar på en ny bank.

Hur man väljer en bank – frågor att ställa när man väljer en bank

Vilka avgifter finns det?

Alla banker har olika typer av avgifter såsom straffavgifter för saker som övertrassering av ett konto, men många tar också ut avgifter bara för att ha och använda ett check- eller sparkonto. Det är verkligen viktigt att veta vad avgifterna är och hur du undviker dem.

Många banker som tar ut kontroll- och sparavgifter har krav – som ett minsta saldo, ett visst antal bankkorttransaktioner per månad eller ett kvalificerat månatligt direktinsättningsbelopp – som om de uppfylls avstår från månadsavgiften. Om din bank faktiskt tar ut sådana avgifter, se till att du kan uppfylla kraven för att undvika dem. Om du inte är det kanske du vill överväga en annan bank.

Innan du öppnar ett konto bör du be om att se ett komplett avgiftsschema. Beroende på institution kan de typer av avgifter du kan förvänta dig inkludera: avgiftsöppningsavgift, checkavskrivningsavgift, månatliga underhållsavgifter, minimibalansavgifter, online- eller mobilbankavgifter, faktureringsavgifter, överföringsavgifter, checkräkningskostnader etc. Avgifterna med bankverksamhet kan snabbt bli ståra, så se till att du är medveten om eventuella avgifter för att öppna ett konto.

Vad är kontokraven?

Vissa banker har minimikrav för att öppna ett konto: till exempel ett minimisaldo. Var noga med att du kan uppfylla detta krav, men var också medveten om vad som kan hända om ditt saldo sjunker under detta minimum. Vissa banker kommer till och med att stänga ditt konto om ditt saldo är under ett visst belopp: Se till att ditt kontos minimikrav (om det alls har ett) är ett som du enkelt kan hålla.

Det är en viktig funktion att vara uppmärksam på när du funderar på hur du väljer en bank som bäst passar dina behov. Om du inte har råd med minimikravet på balans måste du tänka på andra alternativ som bäst passar dina gränser. Du måste förstå alla villkor innan du öppnar ett konto.

Var finns bankomater?

Det händer oss alla: Du går med i en lokal bank eller kreditförening och lär dig snart – när du reser till exempel eller efter en flytt – att banken inte har så många bankomater som du kan använda. Du kanske inte använder bankomater ofta numera, men du vill aldrig vara fast i ett avtal där du tvingas betala en hög avgift för att använda en annan banks bankomat för att ta ut dina egna kontanter.

Det är väldigt viktigt för en lokal bank att den har bankomater där du behöver dem. Om du är engagerad i en mindre eller lokal bank, kontrollera om den ersätter uttagsautomater. Om det inte gör det, se till att du befinner dig i ett område där bankomaterna är allmänt tillgängliga. om du flyttar, särskilt till ett annat tillstånd, kommer du sannolikt att behöva byta bank.

Finns det uttags- eller överföringsgränser?

Detta gäller vanligtvis endast onlinebanker, som ofta erbjuder höga räntekonton. Dessa konton hjälper dig att samla ränta på dina pengar, men om de begränsar hur du kan ta ut pengarna, kanske det inte är värt det.

Vissa banker begränsar dig. Om du har ett betydande belopp på ett sparkonto, kan du vara begränsad till hur du tar ut och det belopp du kan ta ut varje dag. Det kan ta väldigt lång tid att få ut dina pengar från kontot utan att stänga dem.

Du kanske inte planerar att ta ut pengarna ofta, eller bara i små summor åt gången, men om du har en nödfond kanske du vill vara säker på att de finns i en bank som låter dig ta ut stora belopp på en gång, så du kan använda dina pengar när du behöver dem.

När betalas ränta?

De flesta banker betalar ränta varje månad. vissa kan betala kvartalsvis. Men det beror också på det ekonomiska läget. Är reporäntan 0 får du ingen ränta på pengarna som är på ditt konto . Det här är bra om du samlar ränta på ditt långsiktiga sparkonto, men det kan komma att skada dig om och när du vill stänga ditt konto.

Med vissa banker, om du tar ut pengarna vid fel tidpunkt, kommer du inte att få betalt den ränta som du har ackumulerat för den månaden. För att undvika detta, se till att du är medveten om när din bank betalar ut räntan och tidsbestäm uttagen därefter.

Finns det påföljder för att stänga kontot tidigt?

Om du handlar för höga räntor eller låter dina pengar delas mellan flera konton, vill du vara säker på att du inte ådrar dig straffavgifter genom att stänga ett konto (till exempel för ett med högre ränta) inom 30 eller 60 dagar efter att den öppnats. Ta reda på om ett konto har en stängningspolicy, och om det gör det, se till att du planerar att hålla ditt konto öppet tillräckligt länge för att undvika denna kostnad.

Finns det ett betalkort?

Betalkort är en viktig känst som de allra flesta banker erbjuder. Även om du inte behöver betalkort levererade från din bank är detta ett alternativ som många väljer. De flesta checkkonton erbjuder dessa tjänster. Banker erbjuder generellt många olika typer av kort såsom bankkort, kreditkort, med mera, så se till att banken erbjuder de typer av kort som du har behov av.

Säkerhet

Hela poängen med att placera dina pengar i banken är att hålla dem säkra, eller hur? Om du är orolig för vad som skulle kunna hända med dina tillgångar om banken skulle gå i konkurst, måste du välja ett institut som är skyddat av regeringen. Se till att den bank eller kreditförening du väljer är försäkrad av staten. Använd inte en bank eller kreditförening som inte har ett sådant skydd eftersom du vill se till att dina pengar är säkra.

Bekvämlighet

Att veta att dina pengar är säkra på ditt bankkonto räknas inte så mycket om du har problem med att komma åt dem. Det är viktigt att se till att ditt finansinstitut erbjuder praktiska alternativ, eftersom tid är pengar. Så oavsett om det är att komma åt ditt konto via internetbank, en mobilbankapp för att lära dig mer om mobilbank för att lära dig mer om mobilbank eller bank på en fysisk plats, du vill se till att oavsett vilket sätt du föredrar gör din bank det bekvämt för dig.

Priser

Räntorna fungerar på båda sätten: de räntor du får på pengar som deponeras i en bank eller kreditförening och räntor som du betalar när du lånar med kreditkort eller lån. Helst vill du hitta ett konto som betalar högre ränta än genomsnittet på din insättning och tar ut lägre ränta än genomsnittet på dina skulder. Kreditföreningar, som icke-vinstdrivande, medlemsägda institutioner, tenderar att ha högre ränta på insättningskonton och lägre avgifter än traditionella banker.

Teknologi

En stor andel av folk idag äger en smartphone, och internetbankanvändande har växt explosionsartat. Med det ökande antalet anslutna användare kan nätbankfunktioner vara avgörande. Ditt finansinstitut ska tillhandahålla innovativ teknik, inklusive de senaste trenderna, till exempel mobilappar för att lära dig mer om mobilbank för att lära dig om mobilbank, affärsnät och mobilbanktjänster. Bra teknik kan hjälpa dig att hålla koll på dina pengar på ett enkelt sätt. Så bestäm vilka tekniska funktioner du måste ha, vilket kan hjälpa dig att begränsa listan över lämpliga institutioner.

Kundservice

När du har ett problem eller en fråga är det sista du vill göra att sitta och vänta länge i kö för att få hjälp. Fråga runt för att ta reda på vilka banker eller kreditföreningar som gör dina vänner och familj lyckliga.

I slutet av dagen är det ett personligt beslut att välja ett finansiellt institut som har stort inflytande på hur du hanterar dina pengar och tid.

Det är mycket viktigt att känna till vikten av kundservice när du väljer en bank. Om bankens kundtjänst är snabb och om du kan prata med en kundtjänstrepresentant direkt bör du välja den banken. Så att i nödsituationer kan du ringa och få dina problem löst antingen med bankomat eller konto.

Plats

Plats är en annan mycket viktig faktor att tänka på när du planerar hur du väljer en bank. Du måste överväga platsen om du reser mycket utanför din stad eller land. Det är rekommenderat att välja en bank som finns tillgänglig på olika platser och länder så att du, även under dina internationella besök, kommer i nödsituation kan kontakta din bank och få ditt problem löst.
Det är också viktigt att verifiera om den valda banken finns online. Du behöver inte gå till en lokal filial varje gång du kan komma åt, överföra och sätta in pengar online.

Typer av erbjudna konton

När du väljer en bank bör du överväga denna huvudpunkt om din bank erbjuder de typer av konton du behöver. Här är fyra alternativ att välja mellan:

Konto:
Detta konto håller dina kontanter för att betala räkningar och andra saker. Kontot är till hjälp på många sätt, du kan använda ett bankkort, du kan överföra pengar till banken eller andra externa bankkonton, du kan skriva en check och automatiska insättningar är en annan fördel med vanligt bankkonto.
Sparkonto:
Människor förvarar sina nödfonder på sparkonton. Eftersom pengarna på sparande kontot är säkrade behöver du därför inte oroa dig för tillgänglighetsproblem. De flesta av sparande konton begränsar antalet uttag.
Penningmarknadskonto:
Ett penningmarknadskonto är användarvänligt, och det fungerar i syfte av att investera dina pengar.

Välj en bank som passar din livsstil

Du kanske undrar vad en bankvalsprocess har att göra med din livsstil. Men du bör veta att det är en av de viktigaste faktorerna att tänka på när du letar efter en bank. En bank måste kunna tillgodose dina växande behov. Om du är entreprenör behöver du en bank som måste uppfylla dina affärsbehov när den växer.

All information du behöver veta om din nya bank kommer att beskrivas i avtalet. Detta viktiga dokument förklarar exakt vad du förbinder dig med ditt nya konto. De kan vara väldigt svåra att läsa, men du måste verkligen veta vilka regler som gäller.

Om du är osäker på något eller inte får svaren du letar efter, vänd dig till avtalet. En noggrann läsning av det finstilta trycket kan lugna dig – eller göra det klart att du bör titta på ett annat bankalternativ.

Varje person måste välja en bank någon gång i sitt liv. Inte varje bank kan vara bra för alla eftersom varje persons preferenser är olika, och bankvillkoren kan också vara av olika karaktär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *