13 Saker du Bör Tänka på Innan du Tar ett Lån

Banklån Billån Blancolån Bolån

Det finns många anledningar till att ta ett lån. Kanske ska du köpa en bostad eller kanske behöver du lite extra pengar för att betala räkningarna i slutet av månaden.

Ibland räcker inte ditt sparande för att finansiera det du ska köpa och det är därför människor vänder sig till banken eller kreditgivare för att ta ett lån.

Det finns många banker och företag som ger långfristiga eller långfristiga lån  i nästan upp till tio år så att du enkelt kan lägga upp din ekonomi utifrån detta.

Att ta ett lån kan verka ganska enkelt, vilket det kan vara, men samtidigt är alla större ekonomiska beslut någonting som bör tänkas igenom noga.

Innan du tar ett lån finns det ett antal olika aspekter du för tänka på. Du måste också kontrollera lånets ränta och kostnad samt din ekonomiska status. Och viktigast av allt: vilken typ av lån du ska ta. Om du planerar att ta ett lån frånär den här artikeln ett måste så att du vet vad du kan förvänta dig och vara korrekt förberett.

Saker att tänka på innan du tar ett lån


Vi måste överväga följande faktorer innan vi tar ett lån, t.ex. lånekategorierna, din nuvarande ekonomiska status, anledningen till att du tar ett lån, hur mycket du ska låna du ska få och mycket mer

Sök rätt belopp

Först och främst bör du göra en lista över dina behov, önskemål och krav som du vill ta ett lån för. Definera vad du ska ta ett lån för och hur mycket du behöver låna. Vissa människor vill ha ett lån för ett hus eller medicinskt syfte, medan andra tar lån för att köpa en bil eller till exempel finansiera en renovering.

Baserat på de priser och kostnader som är förknippade med dina krav kan du bestämma beloppet på ditt lån.

Sortera efter rätt lånekategori

Innan du ansöker om ett lån måste du tänka på var du vill använda detta lån och hur pengarna ska användas. Olika typer av lån finns, som tillhandahålls av företag som långfristiga, kortfristiga, personliga, säkrade och osäkrade lån. Du måste veta vilken typ av lån du behöver och vilken typ av lån som passar dina behov och krav. Du kan ansöka om såväl kort som långfristigt lån enligt din uppgift.

Ekonomisk status

Det viktigaste innan du tar ett lån är att du måste känna till din nuvarande ekonomiska status och situation, oavsett om du har möjlighet att låna pengar eller inte. Du måste identifiera din budget både månadsvis och årligen som hjälper dig att bestämma hur mycket du har råd att betala räntan varje månad så att du inte missar någon betalning. Detta hjälper dig också att välja lånebelopp.

Kreditvärdighet och historik

Kreditvärdighet är ett viktigt beslutsfattande verktyg för långivare. Baserat på din kreditvärdiget bestämmer långivarna om du kan betala tillbaka ditt lån i tid eller inte. Om din kreditvärdighet är god är långivare mer villiga att ge dig lägre räntor och acceptera din låneansökan. Å andra sidan, de människor vars kreditvärdighet är dålig visar det på dålig ekonomisk koll och  en lägre benägenhet att kunna återbetala lån och betala räkningar i tid. Eftersom att detta gör att du anses utgöra en större risk när det kommer till att låna ut pengar till, är det lägre chans att din låneansökan godkänns men individer med dålig kreditvärdighet tenderar också att få högre räntor.

Med detta sagt vill du hålla koll på din kreditvärdiget regenbundet och arbeta för att förbättra den. Detta görs bäst genom att se till att du betalar dina räkningar i tid.

Ränta

Räntan är en viktig aspekt som du bör ha i åtanke. Du måste kontrollera och jämföra de räntor på marknaden som erbjuds av olika långivare, företag, banker osv så att du kan få lägsta möjliga ränta. Detta hjälper dig att välja ett lån med en ränta som är bäst, lämplig och bekväm för dig.

Planera att betala dina lån

Det är en mycket viktig faktor att bestämma hur du tänker betala tillbaka ditt lånebelopp. Kommer du att betala beloppet varje vecka, månad eller år? Kommer du att betala lånebeloppet tidigare än lånetiden eller senare? Att planera detta hjälper dig att välja rätt lån så att du undviker att betala onödiga kostnader. Dessa saker bör övervägas eftersom det är ditt ansvar att återbetala lånet i tid utan dröjsmål.

Lånetid

Många lån är fasta, långsiktiga lån, så du kan betala tillbaka dem på fem, tio, femton eller tjugo år. Men vissa företag kan låta dig ändra termen på grund av din goda kredithistorik om de tror att du kan betala tillbaka lånet innan denna tid. Fråga dem om de ger dig en chans att betala lånet tidigare eller senare och hur denna förändring kommer att påverka räntorna vid månatlig betalning.

Räkna på eventuella kostnader

Innan du tar ett lån måste du veta om de påföljder som kommer att tas av långivaren i händelse av försening eller vägran att göra återbetalning lånet. Med andra ord, vad händer om du inte betalar dina räkningar i tid? Det finns alltid ett högt straffbelopp vid någon form eller till och med försening. Se till att du läser det slutliga kontraktet innan du slutför affären, vissa företag har dolda avgifter som människor inte känner till och det resulterar i framtida frågor. Så det är bättre att känna till och förstå alla villkor för långivare och företaget för att undvika komplikationer i framtiden för återbetalning av lånet. Speciellt när det kommer till eventiella förseningsavgifter och straffavgifter.

Är detta köp nödvändigt just nu?

Alltför ofta är inköp som verkar nödvändiga inte riktigt nödvändiga vid närmare övervägande. Du kan skjuta upp de flesta inköp tills du har sparat pengar för att köpa dem kontant, snarare än att gå i skuld för att göra köpet nu.

Till exempel, trots att det kanske är obekvämt att tvätta din tvätt för hand om din tvättmaskin har gått sönder kanske det är bättre att att vänta med att köpa en tvättmaskin tills du faktiskt har råd. Du sparar pengar genom att betala kontant för en ny tvättmaskin och torktumlare, istället för att ta ett lån för att finansiera den och betala ränta på de pengar du lånar. På samma sätt bör du spara pengar för att köpa fritidsartiklar som båtar, eftersom de inte är nödvändiga köp. Med andra ord, det är generellt sett inte rekommenderat att låna pengar för konsumentvaror.

Det kan vara svårt att hindra dig från att köpa dessa artiklar nu, men du kan använda det som motivation för att snabbt spara pengar för inköpen.

Kan jag köpa något billigare istället?

När du redan spenderar ett betydande belopp på ett köp är det frestande att välja den trevligaste modellen med alla extra funktioner, till exempel när du köper en bil, eller ett större hus än du behöver. Men när du går i skuld för ett köp är det smartare att skala tillbaka och köpa en begagnad version, en äldre modell eller på annat sätt söka billigare alternativ. Ko m ihåg att lånade pengar inte är gratis pengar. De ska alltid betalas tillbaka, och det med ränta. Och därför vill du försöka låna så lite som möjligt.

Om du till exempel köper en bil kan du överväga att köpa en mer grundläggande modell eller en begagnad bil istället. Oavsett vilka pengar du sparar, kan du lägga dessa pengar på att spara för ditt nästa stora köp (eller betala av skulden om du var tvungen att ta ett lån för det ursprungliga köpet).

Gör din research om större inköp så att du vet att du får det bästa värdet för vad du har råd att spendera. Detta betyder inte att du nödvändigtvis köper det billigaste föremålet som finns, för du vill ha något som kommer att hålla och vara värt priset. Att göra research kan hjälpa dig att hitta en balans mellan en kvalitetsprodukt och ett rimligt pris.

Har du råd att betala?

Det här är en viktig fråga att ställa dig själv, och det är viktigt att vara ärlig när du svarar på den. Tänk på gränserna som detta köp kan medföra för din ekonomiska flexibilitet i framtiden. Du kanske inte kan ta så många semestrar eftersom du inte kan spara pengar lika snabbt. Du kan behöva äta hemma oftare, snarare än att gå till restauranger.

Om du räknar på lånet kanske du inser att de finansiella begränsningarna som ditt lån innebär är för restriktiva kanske du inser att det inte är lämpligt att ta lånet just nu.

Ett vanligt sätt att mäta hur mycket skuld du har råd att ta på är känd som skuldkvoten. Du vill inte att detta ska vara högre än 25%, och det är för alla former av skulder, inklusive din inteckning. Om din skuldkvot är mycket högre än 25%, eller om ett nytt lån kommer att driva dig för långt över den kvoten, kanske du inte kvalificerar dig för nya lån.1

Hur snabbt kan du betala av lånet?

När du tar ett lån måste du vara tydlig på alla villkor och detaljer för lånet, och det inkluderar hur lång tid det tar att betala av det. Kom ihåg att räntebetalningar hämmar alla dina ansträngningar att bygga upp kapital.

Om du bestämmer dig för att ta ett lån bör du tänka på sätt att betala extra varje månad, snarare än att hålla dig till de lägsta månatliga betalningarna. Detta för att desto längre du har lånet, desto mer ränta betalar du.

Vad händer om du inte kan betala lånet?

Om du inte har avsevärt avsevärda nödbesparingar måste du överväga det värsta fallet. Om du tar lånet, vad skulle hända om du blev av med jobbet eller får en lönesänkning? Hur kommer detta att påverka dig på lång sikt? Detta kommer att lägga till extra press på din jobbsökning eftersom alla sena eller överhoppade betalningar påverkar din kreditvärdighet och förvärrar din skuld.

Beroende på vilken bransch du befinner dig i kan du ha svårt att hitta ett jobb om du har en dålig kreditvärdiget, så din skuld kan påverka din förmåga att få ett jobb och betala av din skuld.

Innan du tar ett lån måste du överväga hur du kommer att betala lånet om du skulle förlora ditt jobb. Om du är ensamstående eller bor i ett hushåll med en inkomst måste du vara extra försiktig med eventuella skulder du tar på dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *