Kredit godkändes inte - skäl och möjliga alternativ

Kredit Godkändes Inte – Skäl och Möjliga Alternativ

Privatlån

Vad ska jag göra om låneansökan avslås? Våra tips

Brådskande köp krävs, men banken avvisade din ansökan om lånet av oförklarliga skäl? Vilka skäl kunde ha lett till att ditt lån avslogs? Vilka alternativ finns det för att få ett lån ändå?

Tänk dig följande situation: Du behöver ett lån och du är väl förberedd. Det innebär att du har gjort en förfrågan hos banken och samlat alla viktiga dokument. Nu verkar allt vara en formalitet. Särskilt eftersom den icke-bindande feedbacken på bankens webbplats var positiv.

Men efter ett tag kommer de dåliga nyheterna. Din ansökan har nekats. Vad som nu följer är frågan varför, och vad kan du göra åt det?

Låneansökan avslogs – möjliga orsaker

Många potentiella låntagare som väntar på snabb utbetalning efter att ha lämnat in en ansökan får, tvärtemot förväntningarna, ett negativt svar från banken.

Men varje bank värderar respektive situation för möjliga låntagare olika i en nödsituation. En anledning till att ansökan avslås kan naturligtvis vara lånets storlek. Om du bortser från bil- och fastighetslån, där de finansierade objekten kan tjäna som säkerhet, måste ramvillkoren vara rätt.

Det betyder:

→ Lånebelopp och löptid måste matcha disponibel inkomst!

Nuvarande inkomst är inte den enda avgörande faktorn. Lånegivare tittar på en rad olika faktorer när de godkänner lån.

Bankbranschen anger maximala värden för lånebelopp

Vad som menas är nettoinkomsten. Som bankkund får du cirka 2 till 3 gånger det ”månatliga nettot” om du har tillräcklig god kreditvärdighet.

När det gäller avbetalningslån däremot är de övre gränserna ofta 10 till 15 gånger detta belopp. Vissa online-mäklare hjälper dig om dina behov går utöver de typiska maximivärdena. Termen ”netto” betyder naturligtvis summan efter avdrag för alla fasta kostnader. Med en hushållsräknare kan du snabbt ta reda på vilket utrymme du kan tömma innan du ansöker om ett lån.

Underhåll, hyreskostnader, kostnader för bilar, försäkringar, el, bensin och många andra saker minskar budgeten. Men inte bara ett för högt önskat lånebelopp kan leda till att din låneansökan avslås. Faktum är att det finns flera anledningar till att en ansökan misslyckas.

Den vanligaste anledningen – dålig kreditvärdighet

Den vanligaste anledningen till att låneansökningar avslås är kreditvärdiget, och närmare bestämt negativa poster i din kreditvärdiget. Det kan till exempel vara många pågående låneavtal, öppna räkningar för köp i butiker, försening av hyresbetalningar, med flera.

Alltför frekventa låneansökningar och för många konton eller kreditkort kan också påverka din kreditvärdiget. Listan kan göras lång.

Unga yrkesverksamma och egenföretagare

Har du startat ditt eget företag och startade ditt företag för mindre än tre år sedan? Då är dina chanser med många banker och kreditinstitut ganska dåliga. Alla som är anställda när de lämnar in ansökan men inte kan presentera ett öppet anställningsavtal tenderas att avslås.

Detta gäller också och särskilt arbetande människor i sin provanställning. Många banker brukar inte gilla kunder som är för unga eller gamla. Sökande ska vara minst 18 år. Du bör ta reda på högsta ålder från kreditinformation eller kundtjänst. Visar dina kontoutdrag returdebiteringar, bokningar från inkassoföretag eller konstant checkräkning av checkräkningskrediten? Allt detta är saker som inte är gynnsamma för din ansökan om ett nytt lån.

Hur reagerar du på ett avslag på min låneansökan?

Du har två alternativ här. Du noterar motvilligt återkopplingen och skickar in en ny ansökan någon annanstans. I det här fallet kan det tidigare avslaget innebära ytterligare komplikationer för ytterligare undersökningar. Alternativ 2 kräver att du är aktiv. Kontakta banken som avslog din ansökan.

De första meddelandena innehåller vanligtvis vaga formuleringar utan ett tydligt uttalande om de faktiska orsakerna till avslag. Konsumenterna bör dock värdesätta sådana motiveringar. För dig handlar det om något. Om banken till exempel anser att lånebeloppet är för stort med avseende på din inkomst kan du kanske justera det. Många låntagare planerar en större buffert utöver det faktiska finansieringsbehovet. Om du sänker lånebeloppet förbättras chansen för godkännande med lite tur. Det viktiga här är att ta reda på anledningen till att din låneansökning avslogs.

Lösa Kredit problem och skicka in nya ansökningar?

Om å andra sidan en dålig kreditvärdighet var orsaken till avslaget bör du vänta en tid innan önskat godkännande för ytterligare ansökningar. Med en självbedömning kan du kontrollera om posterna i kreditregistret är motiverade.

Anteckningarna raderas inte alltid i rätt tid, så att föråldrade poster leder till finansieringsproblem längre än vad som kanske är vettigt. Om du märker sådana obehöriga poster i självbedömningen kan du få dem raderade på begäran. Naturligtvis borde du kunna bevisa, till exempel med hjälp av kontoutdrag och andra dokument, att borttagningar är giltiga. På detta sätt kan du kanske skicka in en ny ansökan till långivaren, som har större chans att godkännas.

Om allt annat misslyckas: pengar från privat till privat

Problem med ansökan till följd av otillräcklig inkomst eller dålig kreditvärdighet kan elimineras med en garant som är lika lösningsfull som den är oskyldig. Men om du lämnar in en ansökan ensam och får ersättningar från staten samtidigt, bör du inte hoppas på för mycket.

Med några få kreditundantag är denna grupp kunder inte precis populär hos banker. I detta fall kan personliga lån från vänner, släktingar och bekanta kanske vara lösningen på problemet. Men långivare kräver vanligtvis återbetalning av skulden även då. Om du inte kan hoppas på en gåva som ett alternativ till långsiktig kredit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *