Ta ut kredit: 4 ihållande missuppfattningar om kredit och lån

Vad är ett Blancolån? – Allt du Bör Veta

Blancolån Privatlån

Ett blancolån kan beskrivas som ett privatlån utan säkerhet. Med andra ord att du inte pantsätter någonting när du tar lånet, till exempel en lägenhet, vilket är den vanligaste typen av lån.

Ett blancolån kräver ingen säkerhet såsom ett hus eller en bil. Eftersom att banken eller långivaren inte har någon säkerhet att ta ifall du inte skulle betala tillbaka lånet anses dessa lån utgöra större risk för långivaren. Med detta sagt ger långivare ut blancolån baserat på information om dig, som din kredithistoria, inkomst och utestående skulder.

Till skillnad från med en inteckning eller ett autolån kan en långivare inte återta något av dina personliga tillhörigheter om du inte betalar tillbaka ett lån utan säkerhet. Långivaren kan istället göra använda sig av inkasso och kronofogden, och slutligen rättegång, men majoriteten av ”risken” utgörs på din kredit.

Fördelen med blancolån är att du kan med dessa lån låna pengar för nästan vad som helst.

Om du funderar på blancolån har du kommit till rätt plats. I denna artikel går vi igenom fördelar och nackdelar, vad ett blancolån kan användas till, och vad du bör tänka på.

Hur osäkra lån fungerar

Du lånar ett blancolån som ett engångsbelopp. Detta kan normalt vara mellan 10 tusen kronor och 1 miljon och återbetalar lånet, plus ränta, i månadsbetalningar.

Räntorna på personliga lån utan säkerhet varierar från cirka 6% till 36&, beroende på vilken långivare du väljer och vilka villkor du får. Detta har även till stor del att göra med din kreditvärdighet.

Lånets räntekostnad inkluderar eventuella förskottsavgifter, inklusive avgiftsavgifter, som vissa långivare tar ut för att hantera ett lån. Ursprungsavgifter varierar vanligtvis från 1% till 8% av lånebeloppet. Andra låneavgifter kan inkludera förseningsavgifter, och avgifter för en misslyckad betalning.

Betalningar i tid kan förbättra din kredit, medan sena betalningar sannolikt kommer att skada din kreditvärdighet.

För- och nackdelar med blancolån

Fördelar

Du kan förvänta dig att få dina pengar snabbare med ett lån utan säkerhet än med ett säkrat lån. Ett säkrat lån kräver normalt bevis och diverse avtal.

Till skillnad från ett säkrat lån kan långivaren inte ta din fastighet om du slutar göra betalningar på ett lån utan säkerhet.
Låntagare med utmärkt kreditvärdighet kan komma att kvalificera sig för lika, eller nästan lika låga räntor som på säkrade lån. Årliga procentsatser för lån utan säkerhet börjar med cirka 6%.

Nackdelar

Osäkra lån är riskfyllda för långivare och kan därför ha högre räntor, särskilt för individer med dålig kreditvärdiget.

Om du inte betalar ett blancolån kommer din kreditvärdighet att påverkas negativt. Det återstående lånesaldot kan säljas till ett inkassobyrå och du kan bli stämd samt få betalningsanmärkningar. Det kan även leda till utmätning av egendom.

Blancolån

Långivare kan marknadsföra personliga blancolån för olika ändamål, som bostadslån eller bröllopslån, men de delar gemensamma funktioner. De varierar i storlek och återbetalas i fasta månatliga avbetalningar över två till sju år.

Om du behöver finansiera saker såsom en semester kan du få en lägre ränta på ett personligt lån än ett kreditkort. Jämför alla dina alternativ och ta bara ett lån för dessa ändamål om det är det billigaste alternativet.

Lån för oplanerade utgifter: Lån utan säkerhet för nödsituationer bör ses som en sista utväg. Du har sannolikt billigare alternativ i en nödsituation. Om du snarast behöver ett lån, leta efter en långivare som erbjuder snabb finansiering, låga priser och minimala avgifter.

Var kan man ta ett blancolån?

Du kan få ett lån utan säkerhet från en online långivare, bank eller kreditförening. Varje typ av långivare har fördelar och nackdelar, och dess räntor, villkor och lånebelopp varierar.

När du jämför lån från olika långivare, överväg räntan och den månatliga betalningen. Använd en personlig lånekalkylator för att få beräknade räntor och betalningar baserat på din kreditvärdiget.

Online långivare

De flesta online-långivare erbjuder förkvalificering, en kort process som innebär att du skickar grundläggande personlig information och inom några minuter får dy en förhandsgranskning av det lån du kan få, inklusive lånebelopp, beräknad ränta och villkor.

Online-långivare gör vanligtvis en kreditkontroll med förkvalificering.
Online är vanligtvis det snabbaste sättet att få ett lån. Dessa långivare kan ge dig ett ansökningsbeslut på några minuter, och vissa kan sätta in pengar direkt på ditt bankkonto inom en dag eller två.

Kreditföretag

Kreditföreningar är icke-vinstdrivande finansiella organisationer som kan erbjuda bättre priser för låntagare med hyfsade eller dåliga kreditpoäng.

Att handla kreditkortslån kan dock vara mer tidskrävande än lån på nätet, och det finns inget alternativ att förkvalificera.
Du måste också vara medlem i kreditföreningen för att vara berättigad till ett lån. Medlemskap kräver vanligtvis att du bor eller arbetar nära kreditföreningen eller är ansluten till en viss grupp som kreditföreningen betjänar och att du betalar en liten avgift och en engångsinsättning.

Banker

Om du har en befintlig relation med en bank är det värt att kontrollera om den erbjuder blancolån. Din bank kan erbjuda större lånebelopp och lägre räntor för kunder med god status.

Nackdelarna är att banklån vanligtvis inte låter dig förkvalificera dig med en mjuk kreditkoll, de accepterar ofta bara låntagare med stark kreditvärdighet och vissa kräver att du ansöker personligen.

Hur man kvalificerar sig för ett lån utan säkerhet

Här är några av de saker som långivare kommer att granska när de beslutar om du kvalificerar dig för ett lån och i vilken takt.

Kreditvärdighet

För många långivare är din kreditvärdighet en viktig faktor i ett lånebeslut. En utmärkt kreditpoäng kan ge dig tillgång till de lägsta lånesatserna utan säkerhet och de största lånebeloppen. Dåliga låntagare som kvalificerar sig kommer sannolikt att få de högsta räntorna.

Långivare tittar också på längden på din kredithistorik. Många kräver att låntagare har minst två års kredithistoria, och ju längre, desto bättre.

Skuld / inkomstkvot

Långivare tittar på din skuldkvot – som är dina månatliga skuldbetalningar i procent av din månatliga inkomst – för att utvärdera hur belastad du redan är med skuld.
Om du har för mycket skuld kan en långivare bestämma att risken att du kommer att kämpa för att betala tillbaka ett lån är för hög.

Bankkontotransaktioner

Vissa långivare tittar på ditt bankkonto för att se hur mycket pengar du har in och ut. Detta hjälper en långivare att förstå hur lånebetalningar skulle passa in i din månatliga budget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *