Fördelar och Nackdelar med Kreditkort [Komplett Guide]

Ekonomi Privatlån

Som med allt finns det fördelar och nackdelar med att använda kreditkort. Det viktigaste är givetvis att vara medveten och ha all information på bordet. När du har all information och vet både för-och nackdelar kan du ta ett beslut utifrån det.

Kreditkort har alltid varit ett tveeggat svärd, en kamp mellan gott och ont

Kreditkort är ett ekonomiskt verktyg. Men som med så mycket annat måste du använda den med försiktighet. Vissa människor har en rad olika kreditkort medans andra inte har några. Det finns dessutom kreditkort företag och kreditkort för privatpersoner, som båda har lite olika syften men som fungerar på samma sätt.

Uppenbarligen är vi ännu inte ett kontantlöst samhälle och detta har att göra med att många människor inte kan få godkännande för ett kreditkort på grund av brist på kredithistoria eller kreditvärdighet.

I denna artikel ska vi kolla närmare på fördelar och nackdelar med kreditkort så att du kan ta ett beslut utifrån det.

Fördelar med kreditkort


Bygg upp din kredit

För dem som saknar kredithistorik, som ungdomar krävs det att du bygger upp en kreditvärdighet.

Att få ett nytt kort kan vara en andra chans att förbättra din kreditpoäng. Du har missat betalningar och skadat din kreditpoäng tidigare. Om du är redo att vara ansvarig, bör du överväga att få ett säkert kort, sätta lite pengar på kontot. Du behöver inte ett stort antal kort för att stärka din betalningshistorik och kredithistorikens längd. Förstå vanliga kreditfel och hur man undviker dem.

Lätt att spåra utgifter

Genom att granska dina kreditkortsräkningar regelbundet kan du spåra dina utgifter. Det är lätt att göra och ett utmärkt sätt att förbättra din ekonomiska disciplin. Även om att spendera kontanter är det bästa sättet att känna smärta omedelbart, är regelbunden granskning av de belopp du spenderar ett realistiskt sätt att korrigera dig själv. Krediträkningarna fungerar som ett kvitto eller en registrering av köpet om du gör en retur.

Genom detta får du en bra översyn på dina inköp, kan säga till om du har blivit debiterad för något du inte köpt, eller inser att du köper många onödiga saker som du kan undvika i framtiden för att spara pengar.

Automatisera dina betalningar

Att betala dina räkningar, särskilt kreditkort, är så mycket enklare när du använder automatiseringsfunktionen. De flesta kort har den här funktionen som du kan ställa in på eller före förfallodagen så att du inte är försenad med dina betalningar. Överväg också att betala mer än en gång i månaden om de lägre mängderna känns bättre att smälta. Automatisering av betalningar är ett sätt att hjälpa dig att inte missa förfallodagen.

Så många förmåner

Att ha ett kreditkort kan ge dig rätt till en mängd förmåner. Användning av kortet kan vanligtvis göra det möjligt för dig att tjäna en procentandel av cashback, belöningar, bonuspoäng, rabatter hos butiker, restauranger, teatrar, hotell, reseförsäkringar, välkomstbonusar, tidig tillgång till tuffa att få biljetter, etc. Vilken typ av bonusar du kan få från ditt kort beror på kortgivaren. Innan du registrerar dig för en viss fördel, se till att den stämmer överens med dina behov.

Skydd för konsumenter

Kreditkort erbjuder flera funktioner för konsumenter. När du tappar kontanter är dem borta för alltid. Den goda nyheten är att kontanter vanligtvis inte bifogas din personliga information som förlust eller stöld av dina kreditkort.

Vissa kort ger bedrägeribekämpning utan ansvar. I en bedrägerisituation, meddela bara din utfärdare att avbryta ditt kort. Alternativt kan du få ett nytt kontonummer utan kostnad.

När du förlorar ditt kreditkort eller om det blir kapat ersätter vanligtvis kortgivaren detta så länge du meddelar din kortgivare omedelbart. Det kan finnas en avgift och ansvar för eventuella avgifter om du inte rapporterar.

Kort har ofta utgiftsgränser. Ibland kanske du vill lyfta gränsen om du vet att du ska spendera mer. En kortinnehavare kan låta sin bank veta att de vill ”välja” för att möjliggöra transaktioner som kan sätta dig över din kreditgräns. Du kan meddela dem vilka datum du ska resa. Utgiftsgränser är en bra funktion, särskilt om du är benägen att överspendera.

Huvudsaken är att du är generellt skyddad vid bedrägerier, stölder med mera från din kortgivare vilket är en bra säkerhet.

Bekvämlighet

Jämfört med kontanter är kreditkort en bekväm finansiell produkt. Kreditkort ger möjlighet till snabba betalningar med enbart ett kort, utan att behöva bära runt på sedlar och mynt. Dessutom kan du givetvis beställa saker på nätet, till skillnad från med kontanter.

Det finns mycket fler shoppingalternativ med ett kort. Det är lättare att göra, ändra och avbryta rese-, hotell- och biluthyrningsarrangemang. När du reser utomlands tillåter kreditkort dig att automatiskt realisera valutakonverteringar. Låt oss inse det, det är svårt att bära mycket kontanter.

Omedelbar åtkomst

Möjligheten att köpa planerade eller oplanerade objekt omedelbart. Kreditkort kan hjälpa till med en dyr, oväntad nödsituation och ge dig flexibiliteten att betala den över tid.

Nackdelar med kreditkort


Den största nackdelen med kreditkortsanvändningen är dess kostnad för räntor och avgifter. Smart användning av kredit innebär att förstå dessa kostnader och agera därefter. Håll koll på dina utgifter för att säkerställa att du kan återbetala din kreditkortsräkning till fullo när den förfaller varje månad.

Kreditkort erbjuder räntefria lån till dem som betalar hela saldot varje månad, men de som inte gör det kommer att ådra sig räntekostnader. Och om det inte hanteras ordentligt kan kreditkortsanvändningen komma ur hand – så det är viktigt att du använder ditt kreditkort klokt.

Överskott leder till högre skuld

Att spendera bortom dina medel kan vara roten till allt ont som är relaterat till din ekonomi. Kreditkort gör det möjligt för människor att handla impulsivt. Att ha ett kort snarare än en begränsad summa kontanter ger dig möjlighet att låna mer än du borde. Detta leder till att du bär höga kostnader på dina saldon. Detta kan vara överväldigande.

Bekvämligheten med att använda kreditkort jämfört med kontanter kan uppmuntra till högre utgifter enligt studier.

Oansvarig användning av ditt kreditkort

När du betalar din korträkning i sin helhet varje månad debiteras du inte någon ränta. Ditt kreditkort ger många fördelar utan att behöva betala höga räntekostnader.

Tyvärr betalar många människor bara det lägsta belopp som ska betalas i slutet av månaden och bär en balans till näsa månad. Det är allt som krävs av kortgivaren som föredrar att deras kortinnehavare bär saldon vilket ger dem ränteintäkter.

Om du inte kan använda ditt kort på ett ansvarsfullt sätt bör du arbeta hårt för att minska dina utgifter. Vissa människor har för många kreditkort, maximerar sina gränser och tappar kontrollen över sina utgifter.

Se upp för den särskilt straffränta som kan åläggas när du är försenad med din kreditkortsbetalning. Dröjsmålsräntan kan vara väldigt hög.

Skada din kreditvärdighet

Precis som du kanske kan höja din kreditvärdighet genom att betala dina räkningar i tid kan missbruk av dina kreditkort förstöra din kreditvärdighet. Missade betalningar, att ansöka om kredit för många gånger och använda mer än 30% av din tillgängliga kredit kan alla skada dina kreditvärdighet.

Även om du stänger ett kreditkortskonto som du inte använder kommer din poäng att försämras. Din kreditpoäng återspeglar din kreditvärdighet till långivare, hyresvärdar och andra yrkesverksamma och kan påverka dig negativt.

Läs det finstilta

Precis som alla kontrakt du tecknar, se till att läsa villkoren för de kreditkort du funderar på. Trots lagstiftning för att skydda konsumente kan vissa kortgivare försöka att dölja information om sina förmåner, avgifter och andra skulder som du borde veta om.

Tips för att använda kreditkort

 • Handla klokt för ett kreditkort och hitta de förmåner som passar dig bäst.
 • Läs villkoren noggrant även efter att du gjort ditt val.
 • Betala din kreditkortsräkning i sin helhet så att du inte har något saldo.
 • Ha sparande så att du inte lägger stora oförutsedda kostnader på ditt kort.
 • Spendera alltid under dina medel och gör besparingar och investeringar en prioritet.
 • Om du har flera kort, bestäm hur du ska använda dem för olika kategorier och maximera inte deras gränser.
 • Undvik kort med årsavgifter såvida de inte har viktiga funktioner du kommer att använda.
 • Bli inte beroende av kreditkort. Begränsa antalet kort du har.
 • När det gäller att betala dina korträkningar ska du automatisera och inte skjuta upp. Påföljdsgraden är bestraffande av en anledning.
 • Var medveten om beteendeförmågan att spendera mer när du använder ditt kreditkort istället för kontanter.
 • Granska dina kreditkortsräkningar för fel, dålig bedömning från din sida eller för att korrigera impulsiva utgifter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *