Ta ut kredit: 4 ihållande missuppfattningar om kredit och lån

Bolåneränta – Så Förhandlar du Räntan!

Banklån Ekonomi

Många känner inte till att det är möjligt att förhandla bolåneräntan. Den goda nyheten är att det är möjligt att göra just detta. Detta är sant både innan du tar lånet och under tiden som ditt lån pågår.

Om du tycker att du betalar för mycket ränta på ditt bostadslån är det dags att kontakta din långivare och förhandla om din ränta. När det kommer till just detta förberedelser all.

För att förhandla om ditt lån kan du inte bara gå till din långivare och säga  ”Jag vill ha en bättre ränta ”eftersom svaret nästan alltid kommer att vara” för dåligt, och du kommer att svårt att få så bra villkor du bara kan .

I denna artikel ska vi gå igenom de viktigaste sakerna du bör tänka på för att förhandla din bolåneränta.

1. Jämför olika lån

Det första steget är att undersöka vilka priser som finns tillgängliga från andra långivare. Med andra ord, gör din research och gör din research noggrant.

Det är rekommenderat att du har en lista med minst fem långivare inklusive en blandning av de fyra stora och mindre institutionerna.

Priser bör vara för jämförbara produkter. Om du har ett räntebaserat investerarlån är det ingen mening att jämföra det med huvud- och räntelån för ägare. När du har detta kan du gå till din existerande lånegivare och visa de erbjudanden som dessa erbjuder som en del av din förhandling.

2. Prata med rätt personer

Att förhandla om en lägre ränta kräver ett riktat tillvägagångssätt, eftersom vissa bankanställda har större makt att sänka din ränta än andra.

Om du har en bankir som kontakt kan det vara bra att gå till den bankiren först. Se till att du talar med individer som har stor befogenhet eftersom att dessa är de individerna som har störst möjlighet att ge dig bättre ränta.

3. Argumentera för din sak

Låntagare bör förklara för banken varför deras ränta bör sänkas.

Du bör i grund och botten till  banken ” Titta, jag har haft mitt lån hos er i fem år och gjort alla återbetalningar i tid. Det här är min ränta och det finns inte på marknaden. Jag förväntar mig att min lojalitet värderas.

Kom ihåg att det är viktigt att alltid vara artig och trevlig men självsäker. Du bör tydligt motivera för din sak och visa att du vet vad du talar om , och att det du ber om inte är orimligt. Detta tillvägagångssätt kan ge resultat, men det är viktigt för låntagarna att vara realistiska.

”I slutändan kanske du inte får det du är ute efter, så du måste veta vad din botten är.

4. Ha ett ess i rockärmen

Om din långivare vägrar att sänka din ränta, eller om du tycker att minskningen är för liten, är det förmodligen en bra indikation på att det är dags att omfinansiera.

Det är naturligtvis lättare att stanna med det lån du har, men att omfinansiera ditt lån kan göra stor ekonomisk skillnad. Om du är 0,2 procent lägre än de lägsta på marknaden är det kanske OK men om det är 0,4 procent rabatt, så bör du se över möjligheterna att ta ett lån hos en annan långivare.

Om du inte får det du är ute efter går du till nummer ett eller nummer två på din lista och ansöker om lånet som omfinansieringslån.

Medan byte av långivare kan kännas som ett stort besvär, kan det innebära stora besparingar under lånets livstid, och ju tidigare du omfinansierar, desto mer kommer du att spara.

5. Använd en mäklare

Alternativt kan det vara enklare och snabbare att kontakta en mäklare för att hantera omfinansieringsprocessen.

Mäklare underlättar lån och lånebeslut och kan vanligtvis ge låntagare ett antal långivare och produkter som passar deras situation.

Om du behöver hjälp med att få fram det bästa lånet men inte själv har kunskap kan detta vara ett bra alternativ.

Hur man förhandlar fram en fördelaktig ränta

När det gäller bostadslån erbjuder bankerna inte samma sak för alla. Istället varierar villkoren beroende på faktorer som bankens bedömning av den sökandes risknivå. Med det sagt är det viktigt att du är väl förbered för ditt möte med din rådgivare.

Vad letar banken efter hos en sökande och hur kan du förbättra dina chanser att få bästa möjliga ränta på ditt lån? Banker tar flera faktorer i beaktande:

Inkomst och skuldnivå

Du som kund måste bevisa att du har tillräckligt med inkomster för att täcka dina återbetalningar av lånet. Banken beräknar din skuldnivå för att kontrollera vad du har råd med. Att ha en stor, stadig inkomst kommer att tippa balansen till din fördel eftersom bankerna måste se till att låntagare kan betala av sina lån utan att komma i ekonomiska svårigheter.

Det beror på en låntagares inkomster, men i allmänhet måste förhållandet mellan månadsinkomst och återbetalning av lån vara under 33%.

Det är en bra idé att få din lön inbetalad på ett konto hos banken som beviljar lånet. Din relationschef kan i vissa fall då vara mer benägen att ge dig en bättre ränta.

För att bevilja dig ett lån kommer har banken att be om en kontantinsats, generelt på minst 20% av bostadens värde.

Om du har en större initial insättning blir lånebeloppet mindre och det blir mindre ränta att betala. Dessutom, ju längre din lånetid är desto dyrare blir det i form av räntekostnader. Banker löper mer risk med ett 25-årigt lån än med ett 15-årigt lån. Det är därför som räntorna stiger när lånet löper längre.

Banker tenderar att vara mer generösa om du kan visa att du vill behålla ett långvarigt bankförhållande med dem.

Banker tenderar att vara mer generösa om du kan visa att du vill behålla ett långvarigt bankförhållande med dem. Som sådan ligger det i ditt intresse att bygga upp en viss hävstång genom att exempelvis teckna livförsäkring, hemförsäkring, en sparplan, investera i aktier eller placera sina pengar i en investeringsfond med samma bank. Detta kommer att fungera till din fördel under förhandlingarna eftersom banken kan vara mer villig att erbjuda en ”bra” kund en konkurrenskraftig låneränta. Ändå kommer inte banken att besluta att vara mer generös enbart för att en kund har en längre lista med produkter i sitt namn – nyckelfaktorn är hur väl banken känner kunden och deras ekonomiska status.

En ansvarsfull, organiserad klient gör alltid ett gott intryck. Naturligtvis kommer din bankir inte att bestämma om du vill bevilja dig ett lån på egen hand eller inte. De måste också skicka in din ansökan till bankens utlåningskommitté som de rapporterar till och övertyga medlemmarna att bevilja dig ett lån. Ditt lån borde vara att ge bankiren massor av starka argument för att framföra till sina överordnade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *