Vad är ett Mikrolån?

Banklån Företagslån

Mikrolån är små lån som utfärdas till företag av individer som är emot kreditföreningar eller banker. Begreppet mikrokredit har sitt ursprung i utvecklingsländerna, som ett sätt att hjälpa människor i mindre ekonomi att ha möjlighet att starta ett eget företag.

Mikrolån tog sedan fart över hela världen, och idag är småföretagens mikrolån ett effektivt sätt att låna företagare och småföretag i länder som USA med de medel de behöver för att starta och utveckla sin verksamhet.

Allmänna villkor för mikrolån

Det högsta belopp som ett mikrolån vanligtvis lånar ut är normalt ca 350000kr. I vissa fall kommer emellertid långivare att låna ut upp till 500000. Det genomsnittliga beloppet för mikrolån är cirka 100000 kr.

Företagen kan använda mikrolån för att låna så lite som 5000, vilket gör dessa typer av lån till ett bra alternativ för små företag som behöver få tag på mindre medel.

Det är lättare att få mikrolån än ”vanliga” lån

En av de viktigaste fördelarna med ett mikrolån är att de i allmänhet är lättare att kvalificera sig för än ett traditionellt småföretagslån. Specifika behörighetskriterier varierar från långivare till långivare och kan påverkas av vilken typ av bransch verksamheten bedriver.

Det är lättare att få mikrolån än "vanliga" lån

I stället för att bara handla om kreditvärdighet, arbetar mikrolån närmare med småföretagaren som ansöker om lånet för att få reda på om verksamheten och dess mål och mål. Långivaren använder sådan information för att avgöra om de kommer att låna ut den sökande pengarna.

De maximala återbetalningsvillkoren för mikrolån för småföretag är i allmänhet sex år, vilket ger småföretag tillräckligt med tid att betala tillbaka lånet medan de startar sin verksamhet och gör det lönsamt.

Varför små företag kan behöva ett mikrolån

Denna typ av lån lånas vanligtvis av ett nytt företag för att hjälpa dem att finansiera de föremål som krävs för att få igång satsningen, såsom utrustning, kontorsuthyrning eller anställdas löner.

Ibland används mikrolån också för att förse småföretag med rörelsekapital så att de kan hantera kassaflödet bättre, till exempel för att täcka utgifter när de väntar på att fakturor ska betalas, utvecklar ett omfattande marknadsföringsprogram eller lagerför lager när det är till ett reducerat pris eller i tid för en hektisk semestersäsong.

Hur ditt småföretag kan få ett mikrolån

Innan du ansöker om ett mikrolån bör du undersöka och kolla runt för att se de olika kriterierna för de olika mikrolångivarna för att avgöra vilken långivare som passar bäst för dina specifika krav och mål. Kontrollera att ditt småföretag sannolikt är berättigat till mikrolån.

Leta efter certifierade och ansedda långivare som kommer med prisvärda vittnesmål från andra småföretagare.

Det skulle hjälpa om du utarbetar en omfattande affärsplan som definierar hur du planerar att använda lånet.

När du tror att du uppfyller kriterierna för lånet bör du göra en ansökan, vilket vanligtvis kan göras online. Svara på frågorna så exakt och ärligt som möjligt. Långivaren bestämmer sig sedan för att fortsätta och låna ut de medel du letar efter.

Slutsats

Mikrolån är små lån som ofta används av företag som inte kan få ett traditionellt företagslån från en bank. Muhammad Yunus, en bangladeshisk ekonom och vinnare av Nobels fredspris 2006 för sitt arbete, anses vara den första personen som kom fram medd mikrolån som vi känner till idag, och lånar ut pengar till kvinnor och män som inte kunde få lån från banker.

Han startade Grameen Bank, som till stor del lånade ut kvinnor i Bangladesh för att köpa kor, säd, detaljhandelsvaror och nästan vad som helst för att starta ett företag.

Idag har idén vuxit enormy. Webbplatser som Kiva följer fortfarande till stor del Yunus ursprungliga idé, men mikrolån är nu tillgängliga för nästan alla företagare i nästan vilken storlek som helst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *