10 Saker du Bör Tänka på Innan du Tar ett Bostadslån

Banklån

Att få ett bolån kommer att kräva en ansträngning från din sida. Om du planerar att ta ett lån för att köpa en bostad någon gång inom en snar framtid finns det ett antal olika saker du bör tänka på. Ett bostadslån, eller bolån, är ett stort beslut som bör tänkas igenom noga.

Här är saker du behöver lära dig om – och göra – för att se till att ditt bostadslån går smidigt och att du förstår vad du ger dig in i.

1. Kontrollera din kreditvärdighet

Långivare kontrollerar nästan alltid din kreditvärdighet när du ansöker om ett bolån. Du vill inte att de bli obehagligt överraskad av vad de får reda på.

Din kreditvärdighet är en beräkning som är utformad för att indikera din ekonomiska historik och kapacitet att betala dina skulder och räkningar i tid.

Med det sagt är din kreditvärdighet extremt viktig när du ansöker om lån. Om du har en dålig kreditvärdighet, betalningsanmärkningar och så vidare, kan du i värsta fall bli nekad till ett bolån.

2. Granska din kreditrapport och historik

Det är också en bra idé att granska dina kreditrapporter. Din kreditvärdighet baseras på vad som finns i dina kreditrapporter. Felaktig information kan skada din poäng. Det är viktigt att jobba mot en förbättrad kreditvärdighet för att öka dina chanser för ett lån, och ett lån med bra ränta.

3. Lär dig om olika typer av bostadslån

Det är värt att bli informerad om de olika typerna av bolån som finns tillgängliga innan du börjar kolla runt efter ett lån för att hitta det mest passande för just dig.

4. Bestäm om du vill ha en fast ränta eller ett lån med justerbar ränta

Om du väljer ett bostadslån med fast ränta förblir det totala beloppet för ränta densamma under hela låneperioden eftersom den är fast.
Med en rörlig ränta inteckning kommer räntan att ändras över tid baserat på ekonomins räntor, reporäntan, etc.. Din månatliga betalning kommer att öka om räntorna stiger och sjunker om räntorna faller. Med det sagt, går räntorna ner är en rörlig ränta till fördel. En fast ränta är dock stabilare och mer förutsägbar eftersom att du ver exakt hur mycket lånet kommer att kosta dig.

Det är upp till dig vad du föredrar. Fast ränta kan dessutom ha en tendens att potentiellt vara något högre än en rörlig ränta, men återigen, det beror på hur räntorna på marknaden se ur.

5. Bestäm vilken typ av bolån du vill ha

Ett bolån är vanligtvis upplagt på mellan 15 och 30 år, men det kan variera. Om du tar en 15-årig inteckning betalar du lånet mycket snabbare (halva tiden) som med ett 30-årigt lån, men den månatliga betalningen är högre. Fördelen med att välja en 15-årig inteckning är att du sparar många kronor i ränta, men den högre månatliga betalningen är inte överkomlig för många låntagare. Det beror helt på din ekonomiska situation och dina behov.

6. Ta reda på hur mycket du har råd med att köpa en bostad för

Långivare rekommenderar vanligtvis att du tittar på bostäder som inte kostar mer än cirka tre gånger din årliga hushållsinkomst, förutsatt att du förväntar dig att du gör en 20% handpenning och inte har för mycket annan skuld.

En annan grundläggande regel för att bestämma hur mycket en bostad får kosta är att din månatliga inteckning inte bör vara mer än cirka 28% av din månatliga inkomst före skatt. Dessa siffror återspeglar dock kanske inte korrekt din egen ekonomiska och personliga situation.

7. Få ett lånelöfte

Även om du tror att du har råd med ett specifikt lånebelopp betyder det inte att en långivare kommer att komma överens med dig. Ett sätt att få en uppfattning om hur mycket en långivare faktiskt kommer att låna ut till dig är att bli förgodkänd för ett lån. För att göra detta måste du ge din potentiella långivare lite information om dina inkomster, tillgångar och skulder. Långivaren kommer då att berätta för dig hur mycket det kan låna ut baserat på denna information. På detta sett får du en idé om hur mycket du kan kvalificera dig för när du handlar för ett nytt hem.

Dessutom, när du har fått ett lånelöfte är processen att väl få lånet betydligt snabbare och enklare, vilket gör att du snabbt kan slå till på en bostad när du hittar en.

8. Jämför lån

Innan du ansöker om ett bostadslån är det en bra idé att kolla runt och jämföra olika bostadslån. På detta sätt kan du hitta det lån som erbjuder de bästa lånevillkoren. Du måste ta reda på var du vill få ditt lån – via en mäklare eller till exempel direkt från banken – samt hålla ögonen öppna för bästa ränta och lägsta kostnader. Prata alltid med flera lånegivare för att hitta det mest förmånliga lånet som du kan få.

9. Fyll i en ansökan

När du är redo att slutföra bostadslånet måste du fylla i en ansökan. Ansökan kommer att be om information om dig, din ekonomi och information om ditt potentiella lån. Var noga med att ta dig tid och vara ärlig när du fyller i ansökan. Du kommer allvarligt äventyra dina chanser att få en inteckning om du inkluderar felaktig eller falsk information i ansökan.

10. Förstå det lån du valt genom att noggrant granska blanketterna

Var noga att läsa låneavtalet så att du förstår vad det innebär. Läs igenom det noggrant, inklusive det finstilta. Detta är extremt vikigt så att du inte får några förvånande och chockerande kostnader som du inte har räknat med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *