Ekonomisk flaskhals och brådskande behov av pengar: vad ska jag göra?

Vad Kollar Banken vid Bolån?

Banklån

När du förbereder dig för ditt första hem kan det vara till hjälp att veta vad långivarna tittar på när man beslutar om man ska godkänna en ansökan om ett bolån.

Genom att veta vad banken tittar på när de ska godkänna eller avslå din låneansökan kan du utifrån detta jobba för att öka dina chanser för att bli godkänd.

Det här kollar banken i samband med bolån (6 steg)

Nedan går vi igenom de viktigaste faktorerna som banken tittar på när du ansöker om ett bolån.

1. Kreditvärdighet

Du har antagligen hört det tidigare, och vi kan bekräfta: du bör ha en god kreditvärdighet när du ansöker om ett bolån.Lån med de bästa villkoren och räntorna går till låntagare med den bästa kreditvärdigheten.

Banken kommer att titta på din historik för att göra betalningar i tid för att se om du sannolikt kommer att betala tillbaka ditt lån i tid. Därefter tittar dem på hur mycket av din tillgängliga kredit du använder och hur länge du har haft krediter öppna, samt eventuella nya ansträngningar för att få kredit, samt tidigare kreditupplysningar, med andra ord, om du har ansökt om lån från andra håll nyligen.

God kreditvärdighet ger en positiv indikation på att du är duktig på att betala dina räkningar i tid, och därför ser banken det som mer sannolikt att du kommer att betala tillbaka ditt lån.

2. Skulder

När du funderar på att ta ett nytt lån i form av ett bostadslån är det viktigt att vara tydlig med de övriga skulder du redan har.

banken tittar på tidigare skulder vid bolån

Oroa dig inte – du behöver inget saldo på alla dina konton! Men ju mindre du är skyldig, desto bättre. Bankerna tittar på din skuldkvot för att jämföra hur mycket du tjänar med hur mycket du är skyldig på månadsbasis.

För att räkna ut din skuldkvot, lägg upp alla dina minsta månatliga betalningar. Dela sedan upp det med din månatliga bruttoinkomst.

När det gäller skulden rekommenderar vi starkt att du inte tar på dig nya skulder eller göra stora inköp förrän ditt lån stängs. Banken granskar din kredit igen innan dem utarbetar slutdokument, och eventuella nya skulder kan i värsta fall göra att du inte får bostadslånet.

3. Inkomst

Att ha förmågan att betala tillbaka ett bostadslån kräver att du tjänar pengar. Låter rimligt, eller hur? För att ta reda på exakt hur mycket du tjänar och hur mycket du sannolikt kommer att tjäna i framtiden – tittar banken på dina kontoutdrag, lönestubbar, skattedeklarationer och andra dokument som visar inkomst (pension förmåner, osv.).

Om du är egenföretagare tittar banken på dina skattedeklarationer och andra affärsdokument för att se hur bra ditt företag går. Din låneansvarige kommer att vara till stor hjälp i detta skede när det gäller att veta vilka dokument som behövs, hur man hittar dem och hur man visar dem.

4. Sysselsättning/arbete

Därefter kan banken komma attt titta team på arbetshistorik. Två år eller mer av stadigt arbete ser positivt ut i bankens ögon. Många olika jobb eller luckor mellan dem är mindre positivt. Banken vill helst se att du har ett stabilt jobb så att de vet att du även kommer att få in pengar i framtiden.

En del banker kan även ringa din arbetsgivare för att se till att du jobbar där och bekräfta vad du gör. Om du inte har varit där i minst två år kan de komma att kontakta din tidigare arbetsgivare. Det är inte till fördel att bara ha varit anställd i några månader. Alldra bäst är om du har ett stabilt arbete och har varit anställd i minst ett år.

5. Tillgångar

Precis som banken behöver veta hur mycket du tar in och hur mycket du är skyldig, måste dem veta vad du redan har. Den officiella branschbegreppet för det är tillgångar, och det betyder i grunden de pengar du har.

Banken kan kontrollera saker som nyligen gjorda insättningar och kontantreserver.

6. Kontantinsats

Nu till den sista punkten vilket är kontantinsatsen på den bostad du ska köpa. Med andra ord, hur mycket av köpeskillingen ska du betala själv och hur stor andel ska bestå av lån.

Andelen som kontantinsatsen utgör varierar, men generellt, desto större kontantinsats du gör, desto mindre risk är det för banken, och desto större är chansen att ditt lån kommer att beviljas.

För vissa lån kan du behöva 20% i kontantinstats. Andra lånegivare tillåter emellertid att du inte har någon handpenning, men det beror också på vad du ska köpa.

Se vad banken har för krav när det kommer till kontantinsats och hur stor andel detta måste utgöra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *