Vad är ett Privatlån? Allt du Bör Veta!

Privatlån

Ett privatlån är en typ av lån som möjliggör flexibel användning, kort till måttlig återbetalningsalternativ och relativt snabb finansiering. Oavsett om du försöker konsolidera högränta, starta ett företag eller betala en dyr renovering kan ett privatlån hjälpa dig att uppnå ditt mål.

Men ett privatlån kan vara dyrt jämfört med andra typer av lån, och det kanske inte är det bästa alternativet för alla situationer. Här är vad du bör tänka på innan du ansöker.

Vad används ett privatlån till?

Personliga lån – ibland kallade skuldkonsolideringslån, signaturlån eller lån utan säkerhet – erbjuder mycket flexibilitet i hur du kan använda dem.

I de flesta fall är personliga lån osäkrade, vilket innebär att du inte behöver ha en säkerhet för att bli godkänd. Det finns dock säkrade privatlån som kräver att du använder ett sparkonto eller en annan tillgång som säkerhet om du inte betalar.

Privatlån kommer vanligtvis med fasta eller rörliga räntor, samt återbetalningsvillkor som sträcker sig från bara några månader upp till sju år – även om vissa kan vara längre än så.

Hos de flesta långivare har du mycket utrymme för hur du kan använda dina privata lånepengar Det inkluderar saker som:

 • Skuldkonsolidering (särskilt för kreditkortsskulder)
 • Hemreparationer och renoveringar
 • Återbetala familj eller vänner
 • Bröllopskostnader
 • Skilsmässakostnader
 • Flyttkostnader
 • Begravningskostnader
 • Semester
 • Inköp av möbler eller apparater
 • Småföretagskostnader
 • Semester shopping

Tänk dock på att vissa långivare kan ha begränsningar för hur du kan använda dina pengar. Vissa kan till exempel förbjuda utbildningsrelaterade utgifter. Fråga med långivaren i förväg för att se till att du kan använda ett privatlån för ditt avsedda ändamål.

När är ett privatlån en bra idé?

Även om det är möjligt att använda ett privatlån för nästan vad som helst betyder det inte att det alltid är klokt att göra det. I allmänhet är det en bra idé att använda ett privatlån när det kan förbättra din ekonomiska situation eller tillhandahålla nödvändiga medel.

Hur man jämför privatlån

Precis som med alla andra finansiella produkter är det viktigt att kolla runt och jämföra flera privatlånalternativ innan du ansöker om ett. Även om du får ett erbjudande från din primära bank eller kreditförening är det möjligt att du kan hitta en bättre deal någon annanstans.

Här är de olika funktionerna att tänka på när du jämför personliga lån:

 • Ränta: Lånets ränta representerar kostnaden för att låna pengar. Den genomsnittliga räntan kommer att variera baserat på ett antal olika faktorer. Dina ränta kan dock vara högre eller lägre baserat på din kreditvärdighet och ekonomiska situation.
 • Lånperiod: Olika långivare erbjuder olika återbetalningsvillkor och hur länge du måste betala tillbaka en skuld påverkar din månatliga betalning. Om en långivare erbjuder dig tre år att betala tillbaka en skuld och en annan bara två år, kan din månatliga betalning bli betydligt högre med det andra alternativet – men du kan också spara på ränta med det kortare lånet.
  Avgifter: Förutom ränta tar vissa långivare ut avgifter som kan öka din årliga procentsats (som blir den effektiva räntan). Ursprungsavgifter dras till exempel från dina lånefonder innan du får dem, och vissa långivare tar också ut förseningsavgifter och förskottsavgifter om du betalar av ditt lån tidigt.
 • Finansieringstid: Vissa långivare erbjuder finansiering nästa dag eller till och med samma dag, medan andra kan ta flera dagar att sätta in pengarna på ditt konto. Beroende på hur snart du behöver pengarna, överväg dessa tidslinjer.
  Andra funktioner: Inte alla långivare tillhandahåller extra funktioner, men vissa kan tillåta dig att få en lägre ränta om du ställer in automatiska betalningar eller har en befintlig relation med banken. Andra kan ha tålamod om du förlorar ditt jobb.

Många personliga långivare låter dig bli förkvalificerad med ett räntebjudande innan du officiellt ansöker. Denna process kräver vanligtvis en mjuk kreditkontroll, vilket inte påverkar din kreditvärdighet. Denna process kan göra det möjligt för dig att jämföra lånealternativ sida vid sida och välja det mest lämpliga lånealternativet.

Hur man kvalificerar sig för ett privatlån

Personliga lån är tillgängliga för de flesta konsumenter över hela kreditspektret, men det finns några saker du kan göra för att förbättra dina chanser att bli godkända till en schysst ränta. Här är några faktorer som långivare överväger när du ansöker:

 • Kreditvärdighet: Din kreditvärdighet är en ögonblicksbild av din totala kredithistorik, och ju bättre den är, desto bättre är dina chanser att bli godkänd med en låg ränta. Som sagt, det finns privatlån för folk dålig kredit, så du är inte helt kört om du inte har tid att förbättra din kredit innan du ansöker, men det kommer normalt med en högre räntekosrnad.
 • Inkomst: Din förmåga att betala tillbaka skulden är en annan viktig faktor, och långivare kommer specifikt att överväga din skuldkvot – det är hur mycket av din månatliga bruttoinkomst går till skuldbetalningar. Ett lågt förhållande innebär att du är mer benägen att ha råd med dina lånebetalningar eftersom det inte finns för många konkurrerande skulder.
 • Kreditrapport: Medan din kreditpoäng är viktig, kommer långivarna också att kontrollera din kreditrapport för att se till att det inte finns några negativa poster från det förflutna som kan påverka deras beslut. Specifikt kan saker som kriminella betalningar, inkassokonton, konkurs med mera fungera som en röd flagga och göra det svårare att bli godkänd.
 • Om din kredit- och inkomstsituation inte är där du vill att det ska vara för ett personligt lån, arbeta för att förbättra det innan du ansöker.

Börja med att kontrollera din kreditrapport för att hitta de områden du behöver ta itu med, och arbeta också med att betala ned skuld för att minska din skuldkvot. Denna process kan ta tid, men det kan spara en betydande summa pengar om det kan hjälpa dig att kvalificera dig för en lägre ränta.

Gör din research

Ett privatlån kan hjälpa dig att täcka nödvändiga utgifter och förbättra din skuldsituation. Men det är viktigt att överväga både fördelar och nackdelar innan du ansöker. Det är också viktigt att du tar dig tid att shoppa och jämföra olika alternativ innan du ansöker om ett.

Hur fungerar personliga lån?

Personliga lån är en typ av avbetalningslån. Det betyder att du lånar ett fast belopp och betalar tillbaka det med ränta på månatliga betalningar under lånets löptid – som vanligtvis sträcker sig från 12 till 84 månader. När du har betalat ditt lån till fullo stängs ditt konto. Om du behöver mer pengar måste du ansöka om ett nytt lån.

Lånebeloppen varierar från långivare till långivare, men varierar vanligtvis från 15000kr till så mycket som 1 miljon. Det belopp du är berättigad till baseras på din kreditvärdighet, inkomst, och ett antal andra faktorer.

Det är viktigt att tänka på varför du behöver pengarna och sedan välja vilken typ av lån som är mest lämplig baserat på din nuvarande ekonomiska situation.

Privatlån kontra andra utlåningsalternativ

Medan privatlån kan ge de pengar du behöver för en mängd olika situationer, kanske de inte är ditt bästa val. Om du har god kredit kan du kvalificera dig för ett balansöverföringskreditkort med en introduktionsperiod på 0%. Om du kan betala av saldot innan räntan stiger kan ett kreditkort vara ett bättre alternativ.

Var medveten om: Om du får ett balansöverföringskort och inte kan betala ditt saldo eller göra en sen betalning innan introduktionsräntan löper ut kan du spara många kronor i räntekostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *