Vad är ett Hypotekslån? [Komplett Guide]

Banklån

Du har säkert hört termen hypotekslån tidigare, men vad betyder det egentligen? Och en annan vanlig fråga, vad är skillnaden mellan hypotekslån och ett vanligt lån?

Hypotekslån kallas ibland bottenlån, och detta är ett typ av lån där en säkerhet krävs för att få ta lånet.

Denna typ av säkerhet är i de allra flesta fall en bostad.

Var härstammar ordet ”Hypotekslån” från?

Ordet hypotek härstammar från grekiskans hypotheke, vilket betyder “pant”, med andra ord är ett hypotekslån en form av pantlån där en bostad fungerar som pant och säkerhet för lånet.

Viktigt att komma ihåg är att trots att du har din bostad som pant  är det fortfarande du som har äganderätt till bostaden. Detta gör att du kan sälja din bostad eller utföra renoveringar utan förhinder.

Var härstammar ordet "Hypotekslån" från?

Däremot, eftersom att du har din bostad som pant kan banken ta tvångsförsälja din bostad om du inte betalar ränta och amortering enligt aavtal för att få tillbaka sina pengar.

Hypotekslån = oftast bostadslån

Den vanligaste typen av hypotekslån är bostadslån. Man kan dock även använda hypotekslån vid bilköp och andra köp där du köper något konkret. De används därför normalt inte till konsumtion, till exempel resor med mera.

Hypotekslån = oftast bostadslån

Storleken på hypotekslån varierar men de utgör aldrig 100%. Normalt pratar man om ett maxtak på 85%. Ofta kan ett hypotekslån vara på cirka 75-85% av köpeskillingen av bostaden. Eftersom hypotekslån är en form av lån finns krav gällande amortering och tillåten belåningsgrad.

Glöm inte att lånet behöver kompletteras med en kontantinsats på bostaden.

Ränta på hypotekslån jämfört med andra

Skiljer sig räntan på ett hypotekslån jämfört med andra typer av lån?

Räntan för hypotekslån sätts utefter marknadsräntan. Du kan välja mellan rörlig ränta eller fast ränta med en längre bindningstid. Genom att ta en fast ränta är du garanterad den räntan som du och banken har kommit överens om, oavsett aktuell marknadsränta. Om du har ett bolån och skulle vilja flytta under bindningstiden kan du enkelt flytta lånet till din nya bostad.

Hypotekslån anses vara ett av den bästa typ av lån på marknaden. Detta eftersom att banken har en säkerhet, vilket medför en lägre risk. Därför tenderar räntorna att vara lägre med hyotekslån än andra lån.

Hypotekslån för pensionärer

En vanlig typ av hypotekslån är hypotekslån för pensionärer. Hypotekslån anses vara ett bra lån för pensionärer som äger sin bostad. Detta eftersom att det tillåter pensionärer att få loss pengar för att finansiera saker du vill göra, alltså är inte hypotekslån i detta fall inte till för att finansiera själva bostadsköper eftersom att pensionären redan äger denna. Istället möjliggör denna typ av lån att du kan ha råd att göra sådant som du vill göra som pension.

Och så länge du bor kvar i ditt hus behöver du inte betala räntan på vissa typer av hypotekslån. Slutsatsen är att detta ger pensionärer tillgång till kapital utan att behöva sälja sin bostad.

För- och nackdelar med hypotekslån

Det finns både fördelar och nackdelar med hypotekslån.

Fördelarna med hypotekslån:

 • Lägre ränta på grund av att långivaren har en stabil säkerhet.
 • Relativt enkelt att få, också detta på grund av att det finns en säkerhet.
 • Ett praktiskt sätt att låna eftersom man som låntagare fortfarande behåller ägarrätten till panten. Man kan alltså renovera och måla om hur mycket man vill trots att ens bostad står som pant för banken.
 • Båda parter är måna om att lånet ska kunna betalas tillbaka. Då banken säkert vet att de inte kommer förlora på lånet är de också måna om att låntagaren ska klara att betala sin ränta. Detta är ytterligare en orsak till varför räntan ligger så lågt som den gör.
 • Som låntagare kan välja om man vill ha fast (bunden ränta) eller rörlig ränta på på sitt hypotekslå När räntan riskerar gå upp kan man binda sitt lån och därmed slippa ligga sömnlös om nätterna för att man oroar sig för nästa dags eventuella höjning av räntan.
 • Enkelt och smidigt, Man behöver inte förhandla om räntan. Den är samma för alla.

Nackdelar med hypotekslån

 Det är svårt att hitta några stora nackdelar för hypotekslån. Eventuellt kan man se följande som nackdelar:

 • Först och främst måste du köpa eller äga det du vill belåna.
 • För att ta ett hypotekslån måste du visa att du har en stabil ekonomi. Man måste kunna påvisa att man har en regelbunden inkomst.
 • Generellt kan du inte belåna mer än 65 procent av marknadsvärdet för den bostad du belånar.
 • Räntan på ett hypotekslån är normalt låg på grund av att långivaren har en säkerhet
 • Om du inte betalar dina avgifter i tid kan du i värsta fall bli bostadslön då långivaren tar din bostad enligt pantavtalet.

Slutsatsen är att hypotekslån är bland de mest fördelaktiga lån som du kan ta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *