lånetipsen.se

Vad är ett Lånelöfte? [Komplett Guide]

Spartips

Du har säkert hört termen förut, men vad betyder det egentligen?

Lånelöfte är egentligen precis vad det låter som – ett löfte om ett lån. Lånelöften gers normalt när det kommer till köp av bostäder.

Ett lånelöfte är ett förhandsgodkänt lån som en bank erbjuder sina kunder vid bostadsköp för att göra det lättare för kunder att veta hur mycket de kan låna så att köpprocessen kan bli enklare.

Att få ett lånelöfte är att få ett löfte om lån hos banken att du får låna ett visst belopp vid köp av en bostad. Givetvis finns det ett antal fördelar med detta:

 • Snabb bearbetning som gör att köpeprocessen går snabbare och att du kan lägga bud och veta att du också har möjlighet att finansiera det.
 • Enkelt ansökningsförfarande
 • Gynnsamma räntor
 • Förståelse för hur mycket lånet kommet kosta dig
 • Minska pappersarbete

Fördelar med lånelöften


Lägre ränta

Lånelöften kan ge dig en lägre räntesats. Eftersom banken redan har kontrollerat dina inkomster, sparande, nuvarande saldo och återbetalningshistorik är det säkert att du kan betala avbetalningarna i tid.

Snabb bearbetning

Eftersom banken redan har kollat din kreditvärdighet och angett ditt stödberättigande belopp och är medveten om din meritlista är tiden det tar för detta personliga lånegodkännande mycket mindre än för en vanlig eftersom att förarbetet redan gjorts innan du tar lånet och genomför bostadsköpet. Lånet betalas även ut myckt snabbare.

Mindre pappersarbete

Eftersom att allt förarbete redan har gjorts för ett lånelöfte är byråkratin och pappersarbetet mycket mindre när det väl är dags att köpa din bostad. Detta gör att processen går snabbare och affären av bostadsköpet kan avslutas.

Lånelöfte från banken

Det finns en hel del skäl till varför din bank anser att du är berättigad till att få ett lånelöfte. Här är några av dem:

 • Du har en bra kreditpoäng och kredithistorik.
 • Du har betalat ditt lån / kreditkortsavgift med din bank i tid och som du ska
 • Banken kontrollerade dina inkomster och utgifter och fann att du var berättigad
 • Banken anser att du är en kreditvärdig person
 • Du har sparat ett bra belopp på ditt sparkonto och din bank vet om det

Hur får man ett lånelöfte?

Egentligen fungerar lånelöften precis som när man tar ett lån, bara att förarbete görs av banken för att redan innan du köper bostaden och behöver ta ett lån vet om du får låna och hur mycket du får låna för. När du sedan har hittat en bostad måste banken bara godkänna det objektet vilket är en ganska snabb process, och sedan bevilja lånet.

Eftersom lånelöften vanligtvis görs av banker som du redan har en relation med behöver de dessutom inte många / eller inga dokument. Med tanke på det är det alltid klokt och tillrådligt att hålla följande till hands:

 • kontoutdrag
 • ID-bevis
 • Lönebevis
 • Annan relevant ekonomisk information

Det är allmänt rekommenderat att ha detta innan du lägger ett bud på en fastighet, men det är något som vanligtvis missförstås.

Ett lånelöfte kan kallas olika saker av olika långivare: villkorligt godkännande, vägledande godkännande eller principgodkännande. Men allt betyder samma sak. Förgodkännande är ett preliminärt steg i ansökan om bostadslån. Det är vägledande godkännande från en långivare att de kommer att låna ut ett visst belopp på vissa villkor. Det är ingen garanti för att din ansökan kommer att godkännas – det är helt enkelt en indikation på att din ansökan uppfyller långivarens kriterier, detta är viktigt att ha i åtanke.

Med det sagt, i vissa fall kan alltså din låneansökan nekas trots att du redan har fått ett lånelöfte.

Lånelöfte bör uppnås innan du lägger ett bud på en fastighet, eftersom det är den bästa indikatorn på att ditt scenario kommer att vara acceptabelt av långivaren, vilket ger dig självförtroende att börja jaga bostad eller lägga ett bud.

Fullständig bedömning

Det är här långivarens kreditavdelning gör en fullständig bedömning, inklusive att granska dina dokument och genomföra en kreditkontroll. Denna typ av förhandsgodkännande kommer att ta några dagar att utfärdas och resulterar i att långivaren kör en kreditupplysning mot ditt namn, vilket lämnar en förfrågan i din fil. Flera UC kollar kan påverka din kreditvärdighet negativt.

Lånelöfte online

I vissa fall ger lånegivare och kreditinstitut lånelöften online, men det skiljer sig mycket, och beror helt på vad du planerar att köpa och hur mycket du önskar låna.

Lånelöften kan ofta tas emot ganska snabbt, antingen på plats eller inom några timmar. Denna typ av förhandsgodkännande kommer att ha villkor som baseras på de uppgifter som du inkluderade i din ursprungliga ansökan.

Kom ihåg att lånelöften löper ut, de existerar därför inte för evigt.

För de flesta långivare gäller lånelöften i mellan tre och sex månader. Det beror på att både låntagarens ekonomiska situation och fastighetsmarknaden ofta kan förändras över några månader. När du ansöker om ett lånelöfte, prata med din långivare om utgångsdatumet och vad som kommer att hända om du inte hittar en fastighet inom den tiden.

Om fastigheten är oacceptabel kanske du inte godkänns

Ett lånelöfte inkluderar inte en bedömning av om fastigheten är acceptabel av långivaren, eftersom ett budet på en fastighet vanligtvis görs efter att ha fått ett lånelöfte. Det är därför som ett av villkoren i förhandsgodkännandet kommer att vara ”föremål för en tillfredsställande värdering”. Vissa typer av fastigheter kanske inte är godtagbara för vissa långivare, som:

 • Små lägenheter eller särskilda hyreshus
 • Hobby gårdar
 • Vissa förorter
 • En fastighet med stora kraftledningar nära eller
 • En fastighet som är i dålig reparation

Slutsats

När du ska ansöka om ett lånelöfte för att köpa en fastighet kan du fråga din långivare om vilka typer av fastigheter de inte accepterar.

Om dina omständigheter ändras kanske du inte godkänns
Om din personliga eller ekonomiska situation ändras efter att du har godkänts i förväg måste långivaren ompröva din ansökan. I värsta fall kan det betyda att du inte längre har råd med återbetalningarna. Några exempel inkluderar:

 • Byta jobb
 • Börjar jobba deltid eller blir entreprenör
 • Ta ett nytt kreditkort eller lån
 • Få barn
 • Spendera din insättning på en nödkostnad
 • Långivare får reda på lån eller kreditkort som du inte har berättat om

Dessa förändringar betyder inte nödvändigtvis att din ansökan kommer att avvisas, men du måste prata din långivare om hur det kommer att påverka din ekonomiska situation. Oavsett om dina omständigheter ändras efter förhandsgodkännande, kommer långivarna alltid att göra en fullständig bedömning efter att du har hittat den fastighet du vill köpa innan du godkänner ditt lån. Kom ihåg att olika långivare har olika krav.

Ränteförändringar kan påverka ditt förhandsgodkännande

Det finns alltid en möjlighet att räntorna kan förändras beroende på marknadskrafterna. Om räntan ökar betyder det att det maximala beloppet du kan låna kan minska.

Om du har förhandsgodkännande från en långivare har du redan startat processen mot att få ett bostadslån. Du kommer att ha en bra position för att snabbt kunna avsluta en bostadsaffär, gå vidare till fullt godkännande för ditt lån och byta kontrakt innan andra på marknaden. Fastighetsmäklare kan också be om en kopia av ditt förhandsgodkännande innan de accepterar ditt erbjudande för att säkerställa att du är en seriös köpare.

De flesta säljare är angelägna om att sälja sin fastighet snabbt, så om du kan visa dem att du har en långivare redo och väntar på att få full godkännande, kan det ge dig en stor fördel gentemot andra köpare eftersom att du snabbt kan betala och slutföra affären.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *