Vad är ett SMS lån?

Vad är ett SMS lån? Komplett Guide

Ekonomi Privatlån

Ett SMS lån, på engelska känt som ett ”pay day” lån är ett kortfristigt lån som kan hjälpa dig att täcka omedelbara kontantbehov tills du får din nästa lönecheck. Dessa lån är högkostnadslån och vanligtvis ut tresiffriga årliga procentsatser, och betalningar förfaller vanligtvis inom två veckor – eller nära din nästa lönedag.

SMS lån är generellt den dyraste typen av lån du kan ta. De kan vara svåra att återbetala och kan kosta dig mycket mer än du förväntat dig om du inte är försiktig. Innan du ansöker om ett SMS lån är det viktigt att veta vad du får och vad som förväntas av dig i gengäld.

Hur fungerar SMS lån?

SMS lån fungerar annorlunda än personliga och andra konsumentlån. Beroende på var du bor kan du få ett SMS lån online eller genom en fysisk filial med en utlåningsgivare.

Olika länder har olika lagar kring SMS lån, vilket begränsar hur mycket du kan låna eller hur mycket långivaren kan ta ut i ränta och avgifter.

När du väl har godkänts för ett SMS lån kan du få pengar relativt omgående insatta på ditt konto. Du kan då behöva betala tillbaka lånet till fullo plus finansavgiften till förfallodagen, vilket vanligtvis är inom 14 dagar eller vid din nästa lönecheck. Dock har SMS lån ofta inte något slutdatum, men problemenet är dock att räntan tenderar att vara mycket hög, vilket gör att om du har länge kan slutnotan bli mycket hög.

SMS lån kommer med en finansiell avgift, som vanligtvis baseras på ditt lånebelopp. Eftersom SMS lån ofta har korta återbetalningsvillkor översätts dessa kostnader till en brant ränta.

Trots de höga kostnaderna är SMS lån relativt vanliga. Det finns några anledningar till denna popularitet. Det ena är att många människor som använder SMS lån inte har andra finansieringsalternativ. De kan ha dålig kredit eller ingen inkomst, vilket kan hindra dem från att få ett personligt lån med bättre villkor.

SMS-lån är minikrediter som ursprungligen begärs via SMS. Numera ansöker man dock online. Det är därför logiskt att kunder gillar den snabba applikationen, eftersom personlig information och relevanta dokument inte är tillgängliga för långivaren. En snabb process gör det klart hur mycket och hur länge du vill ansöka om ett lån.

Många långivare har en maximal gräns vad gäller löptid och lånebelopp. Därför är det inte meningsfullt att ange belopp och villkor som långivaren inte erbjuder. Beloppen för ett SMS lån litet lån är vanligtvis mellan 5000 kr och 100000 kr med en löptid på 15 eller 30 dagar. Men återigen, löptiden varierar.

Är SMS lån lämpliga för alla typer av kredit?

Nej. Kassakrediter, pågående lån eller personliga lån kan inte ingås via SMS lån, eftersom konventionella banker fortfarande kräver ytterligare dokument (papperskopior eller digitala) för att ingå ett kontrakt.

Kan alla ansöka om ett SMS-lån?

SMS-lånet är inte lämpligt för alla konsumenter, eftersom lånebeloppet naturligtvis beror på sökandens inkomst. Som första kund har du redan skickat in alla nödvändiga dokument till långivaren och din kreditvärdighet har sannolikt kontrollerats i enlighet med detta. Ofta ger lånegivare också en minimiinkomstgräns. Om detta minimum inte uppnås kommer ansökan att avslås. Varje långivare måste se till att en konsument inte hopplöst går i skuld. Konsumenter försöker ofta låna ett mindre lån från flera leverantörer. Det är konsumentens eget ansvar om ett sådant lånebelopp används för kortsiktig överbryggning eller för andra ändamål. Så snart konsumenten har betalat tillbaka sin SMS-lånet kan en ansökan göras direkt.

En annan anledning kan vara brist på kunskap om eller rädsla för alternativ. Till exempel kanske vissa människor inte är bekväma med att be familjemedlemmar eller vänner om hjälp. Och medan alternativa lån finns, är de inte alltid lätta att hitta, och tiden det tar att få pengar tenderar att vara betydligt längre än med SMS lån där man kan få pengar redan samma dag.

Många människor tillgriper lönelån eftersom de är lätta att få.

Många SMS långivare gör inte en kreditupplysning eller kräver inte ens att låntagaren har möjlighet att betala tillbaka lånet. Allt du behöver är identifikation, ett bankkonto med relativt god status och en stadig lönecheck.

Hur mycket kan du låna med ett SMS lån?

Detta beror på ett antal faktorer, inte minst vilken långivare du ansöker om, men SMS lån är normalt mellan 5000kr och 100000.

Hur återbetalar jag ett avbetalningslån?

Du är skyldig att betala tillbaka enligt avtal, och dessa varierar. Beroende på lånevillkoret kan du behöva betala tillbaka lånet inom 30 dagar, eller betydligt längre än så.

Eftersom långivare har olika återbetalningsvillkor, se till att fråga efter det specifika förfallodatumet eller kontrollera datumet i avtalet.

Om du inte betalar tillbaka lånet när det förfaller kan långivaren ta ut höga avgifter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *