Förstå terminologin kring bostadslån

Förstå Terminologin kring Bolån

Spartips

Att köpa en bostad och ta ett bolån är ett stort åtagande, så det är viktigt att ha en detaljerad förståelse för processen och den terminologi som följer med den. För vissa kan det vara nästan som att lära sig ett annat språk att ta ett bostadslån, eftersom många av termerna är helt främmande. Om detta låter som du, oroa dig inte – nedan hittar du ett antal vanliga terminologier för bostadslån som dekonstruerats och avmystifierats.

Rörligt lån

Om du väljer ett rörligt lån kommer räntan att variera under lånets löptid, vilket innebär att dina amorteringar kan öka eller minska när som helst. Trots bristen på säkerhet och stabilitet är detta en populär typ av lån bland husägare eftersom räntorna sannolikt är något lägre än vad du skulle få för ett fast lån.

Fast lån

Med ett fast lån är räntor och amorteringar ’låsta’ under en bestämd tidsperiod (vanligtvis mellan 1-5 år). Den här typen av lån är idealisk för dem som vill veta exakt hur mycket de kommer att betala, oavsett om detta är för säkerhets- eller budgetändamål.

Förhandsgodkännande/lånelöfte

Vill kunna att lägga ett bud på en fastighet, och veta att du är godkänd för att få ett bolån? Innan du ens hittar ditt nya hem kan du göra det nödvändiga pappersarbetet och försäkra dig om om en viss bank kommer att godkänna din framtida låneansökan. Fastighetsmarknaden kan röra sig notoriskt snabbt och de med förhandsgodkännande har en klar fördel gentemot de vars ekonomi kan falla igenom.

Kvittningskonto

Ett kvittningskonto är ett transaktionsbankkonto som är kopplat till ditt bolån. Vilka pengar du än sätter in på det kontot kvittas mot det utestående lånesaldot, vilket hjälper dig att minska räntan på lånet. Många banker erbjuder kvittningskonton som komplement till sina bostadslån och för att hjälpa kunderna att minska sina totala skuldnivåer.

Terminologi kan vara svår att komma ihåg och förvirrande att förstå i detalj även om du råkar komma ihåg det faktiska namnet. Det är här finansexperter kan vara behjälpliga med att förklara varje sak för dig och erbjuda faktablad eller ordlistor med en uppdelning av alla villkor som kan vara inblandade i ditt bostadslån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *