5 Smarta tips för att hitta Rätt Karriärväg

Spartips

De flesta vuxna arbetar i runt 50 år – vilket kan kännas som ett sekel om en person inte följer sin passion eller ger sig i kast med något utmanande eller tillfredsställande.

Andra människor har turen att veta exakt vad de vill ha ut av livet och kan följa den drömmen med glädje. Andra är inte säkra på vilken karriär som är bäst men det är OK. Om du hamnar i den senare kategorin är du inte ensam. Följande tips kan hjälpa dig att ta reda på vilken karriärväg som är rätt för dig.

Tänk på vad som motiverar dig

Vad gör dig upphetsad? Vad brinner du för? Om pengar inte var något föremål, vilket jobb skulle du gärna göra gratis? Att ställa sådana frågor till dig själv kan hjälpa dig att avslöja vilken typ av jobb eller bransch som kommer att göra dig lycklig, även under de svåraste dagarna. Passion är inte nödvändigtvis att vara allt och avsluta all professionell lycka eller framgång, men den spelar verkligen en stor roll i den totala upplevelsen.

Tänk på vad du är bra på

Om du överväger ett par olika potentiella karriärvägar eller inte har något specifikt som verkligen driver och motiverar dig, är det ett bra ställe att börja titta på dina nuvarande färdigheter och styrkor. Tänk på vad du inte är så bra på också. Om du till exempel alltid lyckades bättre på engelska än du gjorde i matematik kanske redovisning inte är det bästa karriärvalet för dig – även om det alltid är möjligt att lära dig nya saker!

Studiealternativ

Lägg lite tid på att leta upp några av de högskole- och yrkeskurser som finns att studera. De flesta utbildningsinstitutioner som har bra kursbeskrivningar tillgängliga på sin webbplats som inte bara berättar vad du kommer att få ut av kursen, utan också vart den potentiellt kan ta dig också.

Gör tester och frågesport

Det finns hundratals online frågesporter och tester för karriärbedömning som du kan göra för att hjälpa dig hitta några potentiella karriäralternativ och vägar. Det här är ett bra sätt för människor som verkligen inte är säkra på vad de vill göra att få några realistiska förslag att undersöka och överväga.

Få erfarenhet

Fundera på att göra några volontär- eller praktikplatser. Detta hjälper dig inte bara att utöka ditt nätverk och bygga upp dina färdigheter, utan exponeringen för olika branscher och jobbfunktioner kan vara till stor hjälp. Det ser också bra ut på ditt CV så det är något som kan fortsätta att hjälpa dig långt efter att ditt senaste ”skift” har arbetats.

Med fem decennier av yrkesliv att arbeta med är det okej om du fortfarande inte är säker på exakt vad det är du vill göra. Nuförtiden är det aldrig för sent att jaga dina drömmar eller ändra din väg om du bestämmer dig för att det du gör för närvarande inte är rätt för dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *