Vad är en Kontantinsats? Allt du Behöver Veta!

Banklån Ekonomi

När det kommer till lån, speciellt bolån är kontantinsats en vanlig term.

En kontantinsats är den del av kontanter som du måste betala i förskott på ett köp som främst finansieras av ett lån. De flesta långivare kräver kontantinsats som ett villkor för godkännande av stora lån. Vi tittade på de olika reglerna för kontantinsatserna och hur storleken på din kontantinsats påverkar den totala kostnaden för ditt lån

En kontantinsats är den initiala kontanten som går till alla köp som betalats med ett lån. För inteckningar och billån betalar konsumenter vanligtvis 3–20% av tillgångens kostnad med sina egna kontanter och lånar resten av inköpsbeloppet.

Lån-till-värde-förhållande:. LTV är en procentsats som beskriver hur mycket av en viss tillgång som finansieras av ett lån. Denna siffra beräknas genom att subtrahera utbetalningen från tillgångens totala kostnad. Till exempel, om du lägger ner 20% på ditt hus, skulle din lånet vara 80%. Kraven på minsta kontantinsats varierar beroende på lånetyp, och större lån kräver i allmänhet lägre belåningsgrad. Detta innebär att mer kontanter måste betalas i förskott.

Eget kapital: Ditt kapital i en fastighet är pengavärdet på den ägarandel du innehar. När du köper något med ett lån är ditt eget kapital lika med det totala belopp du hittills har betalat. Om du till exempel gör en 30% kontantinsats på en kommersiell fastighet till ett värde av 1 miljon, har du 300 tusen i eget kapital. Ditt eget kapital, andelen av bostaden som är betalt med dina pengar, kommer att växa när du gör fler månatliga lånebetalningar.

Handpenning för en bostad

Bolån varierar vanligtvis från 3% till 20% av bostadsvärdet. En mindre lånestorlek innebär lägre månadsräkningar och räntebetalningar och inga inteckningskostnader för utbetalningar på minst 20%.

Handpenning för att finansiera en bil

Den kontantinsats som krävs på ett billån beror mest på din kreditvärdiget. Bilköpare med utmärkt kreditvärdighet kan till och med hitta finansiering som kräver noll kontantinsats , även om de exakta villkoren kan variera. Med så många potentiella låntagare erbjuder bilfinansieringsföretag ett brett utbud av lånealternativ på alla kreditnivåer. Men bilar avskrivs snabbt, vilket gör långsiktiga billån med hög balans som potentiellt farliga. Om du inte lägger någon kontantinsats kan du öka din totala skuld och leda till en situation där du är skyldig mer än din bil är värd.

Innan du köper bör du bestämma hur stor en kontantinsats och månadsräkning du har råd med, samtidigt som du överväger de ekonomiska effekterna av avskrivningar, värdeminskning, och räntor.

Om du inte planerar att äga ditt fordon på lång sikt kan du också betrakta ett hyresavtal som ett annat kortfristigt finansieringsalternativ. I ett hyresavtal betalar du helt enkelt för att använda bilen under en viss period, varefter du antingen returnerar fordonet eller betalar återstående summa som krävs för att köpa det direkt. Med andra ord leasing. Detta kan skydda dig från de vanliga effekterna av avskrivningar, men att inte äga bilen innebär att följa återförsäljarens regler om hur långt du kör och hur du underhåller bilen.

Varför lån kräver kontantinsats

Mycket få inteckningsprogram tillåter 100 procent eller noll ned finansiering förutom till exempel kontantinsats.  Anledningen till att kräva en kontantinsats är att det minskar risken för långivaren på flera sätt:

  • Husägare med sina egna pengar investerade är mindre benägna att sluta betala på sina lån och räntor.
  • Om långivaren måste ta tillbaka och sälja fastigheten är dem inte fullt beroende av hela inköptspriset på bostaden vilket kan begränsa dess potentiella förluster om hemmet säljs för mindre än återstående inteckningssaldo.
  • Att spara utbetalning kräver disciplin och budgetering. Detta kan skapa låntagare för ett framgångsrikt husägande.

Kontantinsatskällor

Det finns många sätt att få fram pengar för en kontantinsats för att köpa ett hem. För återkommande köpare som har positivt eget kapital i sitt nuvarande hem är det ofta intäkterna från att sälja det bostaden som hjälper till att fungera som en handpenning på ett annat. Andra källor inkluderar:

  • Besparingar
  • Sälja tillgångar som bilar eller samlarföremål
  • Gåvor från familjemedlemmar och vänner

Varför kontantinsats är bra för husköpare

Om du aldrig har ägt ett hem, är det bra för husägare att spara till en kontantinsats.

Antag att du för närvarande hyr ett hus för 8000kr per månad, och betalningen för det hem du vill köpa skulle vara 12000kr per månad. Du kan ”öva” för husägare genom att lägga in skillnaden på 4000kr i besparingar. Detta åstadkommer tre saker:

  • Dina utbetalningar av spararande växer.
  • Du blir van vid att ha mindre pengar.
  • Du kan undvika ett dyrt misstag om du inser att du inte kan hantera den större betalningen.

Många ekonomiska experter är överens om att ha en kontantinsats är ett bra tecken på att du är redo för husägare. Om du kan göra nödvändiga uppoffringar för att spara till en kontantinsats kommer du sannolikt att kunna hantera utgifter som kommer med att äga ett hus, inklusive månatliga intäkter, underhållskostnader och fastighetsskatt.

Vad är minsta kontantinstasen på en bostad?

De flesta förstahussköpare vill veta den lägsta kontantinsatsen för att köpa en bostad. Det beror på inteckningsprogrammet, typen av fastighet du köper och priset på bostaden, men varierar i allmänhet från 10 till 100 procent för de flesta typer av bolån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *