Vad är Skillnaden mellan Blancolån och Privatlån?

Ekonomi

Du har säkert hört termerna blancolån och privatlån tidigare. Men vad är skillnaden mellan dessa två?

Svaret på den frågan är att det inte är så stor skillnad mellan dessa två. Men det finns dock en viktig skillnad som gäller ibland, men inte alltid. Ett privatlån kräver ofta, men inte alltid, en säkerhet som du måste ge om du inte har möjlighet att betala tillbaka ditt lån. Detta kan vara allt från en fastighet till hus, med mera. Blancolån däremot, har inga krav på säkerheter, vilket gör att du inte behöver ge någon säkerhet ifall du inte har möjlighet att betala tillbaka ditt lån.

Om du funderar på att ansöka om ett personligt lån bör du förstå skillnaden mellan säkra och osäkra personliga lån – alltså blancolån och privatlån.

Skillnaden kan påverka hur sannolikt det är att du får ett godkännande för ett personligt lån, räntan du får och om du måste riskera någon egendom för att få lånet, alltså att ha en säkerhet eller inte. Låt oss titta på hur både fungerar och några saker du borde veta för att bestämma vilken typ av personligt lån som passar dig.

Vad är säkrade och osäkrade personliga lån? – Blancolån och privatlån

Lån, inklusive personliga lån, finns vanligtvis i två olika typer av ”upplägg” – säkrade eller osäkra.

För att få ett säkert lån erbjuder du något du äger som säkerhet. Du godkänner att om du inte betalar lånet får din långivare ta säkerheten. Med andra ord, det är egentligen en extra säkerhet för långivaren att de kommer att få tillbaka sina pengar även om du inte har möjlighet att betala tillbaka. När det gäller en inteckning eller ett billån är ditt hus eller din bil typiska säkerheter. När det gäller ett säkert personlån kan säkerheten vara pengar på ett sparkonto eller ett depositionsbevis.

Ett personligt lån utan säkerhet kräver inte att du har någon säkerhet för lånet. Om du inte återbetalar det kan långivaren inte kräva säkerhet som kompensation. Men det finns något du riskerar om du inte betalar antingen osäkra eller säkrade lån – din kreditvärdighet. Lägre kreditvärdighet kan därför göra det svårare att bli godkänd för andra typer av kredit.

Räntor: Säkra kontra lån utan säkerhet

Osäkra personliga lån har vanligtvis högre räntor än säkrade lån. Det beror på att långivare ofta ser lån utan säkerhet som riskfyllda. Utan säkerhet kan långivaren oroa sig för att du är mindre benägen att du betalar tillbaka lånet enligt överenskommelse. Högre risk för din långivare innebär i allmänhet en högre ränta för dig.

Personliga lån är i allmänhet osäkra. Lån med säkerhet är ofta bolån eller billån, men dessa är inte samma sak som privatlån.

Ett säkrat lån skulle vanligtvis ha en lägre ränta.

Källor för säkra och osäkra privatlån

Tre typer av långivare som erbjuder privatlån och blancolån.

  • Banker
  • Kreditföretag
  • Online lånegivare

Naturligtvis kan långivare variera kraftigt vad gäller deras lånekvalificeringskrav och de räntesatser de kommer att erbjuda. Men banker föredrar ofta att låna ut till konsumenter med bättre kreditvärdighet.

Online långivare kan erbjuda lägre priser för sökande med bra kredit. Och de kan vara praktiska, för hela låneprocessen hanteras vanligtvis online. Men en online-långivare kanske inte kan ge ett lån om du har dålig kreditvärdiget.

Vilken typ av privatlån är bäst för dig?

För att ta reda på vilken typ av långivare och lån som är bäst för dina behov, kolla runt, jämför, och ansöka om förkvalificering för några lån och jämför erbjudanden som du får från olika långivare. Priser och villkor kan variera kraftigt, så att kolla runt kan hjälpa dig att hitta en lägre ränta eller avgifter och spara pengar för att hjälpa dig att betala ditt lån tidigare.

Om du har ett sparkonto annan tillgång som din långivare accepterar som säkerhet, kanske du vill ansöka om ett säkrat lån, eftersom din räntesats sannolikt skulle vara lägre.

Om du inte har en tillgång som din långivare accepterar, eller om du inte vill riskera att förlora en tillgång som du har, kan du ansöka om ett lån utan säkerhet.

Kvalificeras för ett privatlån

Det finns inget specifikt steg för steg att kvalificera sig för ett personligt lån. Det beror på att varje långivare har något olika krav på kreditvärdighet och andra faktorer, och varje låntagares personliga situation är något annorlunda.

Som sagt, det finns några grunder som du kan förvänta dig. De flesta långivare kommer att kontrollera din kredithistorik och kreditvärdighet, granska din inkomst och överväga hur mycket skuld du redan har innan de godkänner ditt lån. En viktig fråga som långivaren sannolikt kommer att undersöka är om du tjänar tillräckligt med inkomster för att ha råd med de betalningar du måste göra varje månad. Om du ansöker om ett lån utan säkerhet kommer din kredit, din inkomst och din nuvarande skuld troligen att granskas mer, eftersom det inte finns någon säkerhet för ditt lån.

Jobba på din kreditvärdiget innan du ansöker

Eftersom din kreditvärdighet är en viktig faktor för om du kommer att godkännas för ett personligt lån, och i så fall, vilken ränta du kommer att debiteras, är det smart att granska din kreditvärdighet och poäng innan du ansöker.

Här är fyra tips

  • Kontrollera dina kreditrapporter och kreditpoäng för att ta reda på var du står. Det är viktigt att kontrollera både dina rapporter och historik. En del av informationen i dina kreditrapporter används för att beräkna din kreditvärdighet.
  • Förbättra din kredithälsa. Du kan arbeta för att stärka din kredit genom att göra alla dina betalningar i tid, inte använda mer än 30% av den kredit du har tillgänglig, hålla dina äldsta kreditkonton öppna och öppna nya konton bara när du behöver och har råd att använda mer kreditera.
  • Ansök med en medlånetagare (borgenär) som har god kredit. Om du ansöker om ett lån utan säkerhet och din kredit inte är bra kan en borgenär som har god kredit hjälpa dig att bli godkänd och säkra en bättre lånesats.
  • Undvik dyra högriskskulder.
  • Lån med korta löptider, höga räntor och höga avgifter kan göra det möjligt för dig att få kreditproblem om du inte kan betala tillbaka skulden. Att be en vän eller familjemedlem att låna ut de pengar du behöver kan vara ett smartare alternativ.

Slutsats

Både privatlån och blancolån (säkra och osäkrade lån) har unika fördelar och nackdelar. Å ena sidan kan ett säkrat lån komma med en lägre ränta, men är du beredd att riskera den fastighet du måste ställa som säkerhet? Och även om det kan innebära att din kredit tar ett slag om du inte betalar antingen osäkra eller säkrade lån, kommer du inte att riskera någon egendom som säkerhet för ett lån utan säkerhet (men var beredd att betala högre räntor än vad du kan göra för ett säkrat lån).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *