Vad är Kredit? En Komplett Guide

Ekonomi Privatlån

I lån och finanssammanhang har du säkerligen hört termen ”kredit” förut. Men vad betyder det egentligen?

Kredit är ett ord som oftast används för att tala om lån. Om du har fått ett lån kan man säga att du har fått kredit. När man tar kredit tar man helt enkelt ut lån. Med detta sagt används ordet kredit för många olika typer av lånesammanhang. En kreditgivare är med andra ord en långivare, och så vidare.

Så vad är kredit och hur fungerar det?

När man pratar om ”din kredit” eller din ”kreditvärdiget” talar man om din förmåga att bli godkänd för ett lån, kreditkort eller andra former av finansiering. Långivare kommer att kontrollera din kredithistorik för att avgöra om du är kreditvärdig. Så du behöver en bra kredithistorik för att förbättra oddsen för att bli godkänd samt även få en gynnsam ränta.

Du kan skapa kredithistorik genom att ingå ett kreditavtal med en långivare, där du är ansvarig för att återbetala ditt lån. Dina betalningar delas upp i månatliga avbetalningar, som kommer att samla räntor över tiden (så att återbetala ett lån snabbare än löptiden kommer att minska vad du är skyldig). Detta är ett vanligt scenario när du tar ett lån hos en bank.

Ett annat vanligt kreditscenario är när du använder ett kreditkort.

När du bygger din kredit måste du hålla ett öga på din kreditrapport och kreditvärdighet. Din kreditrapport är vad som visar de kreditkonton som du har öppnat, stängt, med mera. Och baserat på din kreditrapport (och hur bra eller dålig den är) får du en kreditvärdighet.

Din kredit är viktig eftersom den kan avgöra om du godkäns för lån till saker såsom en lägenhet, en bil, med mera.

Till exempel kommer vissa hyresvärdar endast att hyra ut till hyresgäster med engod kreditvärdighet.

Vad är kreditvärdighet

Din kreditvärdighet reflekterar egentligen hur bra du är på att betala tillbaka lån och räkningar i tid, och din förmåga att inte missa betalningar och missköta dig ekonomiskt.

Din kreditvärdighet tilldelas dig baserat på vad som finns i din kredithistorik. Det finns olika faktorer som används vid beräkning av din kreditvärdighet.

Långivare, borgenärer och hyresvärdar har vanligtvis en lägsta poäng för automatiskt godkännande. Allt lägre kräver ytterligare insättningar, dokument eller arrangemang.

Då lånegivaren ser din kreditvärdiget kanske de enligt policy nekar din ansökan omedelbart.

Vad är skillnaden mellan kredit och debitering?

När du öppnar ett kreditkonto hos en bank utfärdar de dig ett betalkort för att ta ut pengar från bankomaten och betala för varor online eller med en kortläsare.

Men när du ansöker om ett kreditkort hos din bank eller annan kortutfärdare får du vad som kallas kreditgräns.

Varje gång du använder ett betalkort tas pengarna direkt från ditt konto. Pengarna kommer från medel du sätter in som kontanter, checkar eller direktinsättning (t.ex. från en arbetsgivare). När pengarna tar slut kan du inte längre använda betalkortet förrän du lägger till mer pengar på kontot.

När du använder ditt kreditkort måste pengarna som dras tillbaka betalas tillbaka. Du har möjlighet att antingen återbetala allt i slutet av varje faktureringscykel. Eller så kan du betala ett minimisaldo.

Om du väljer det senare kommer återstående saldo på kortet att ränta.

Låt oss till exempel säga att du har 5000kr på ditt kreditkort och att du använder 4000kr för den månaden. När din faktura kommer kan du antingen betala tillbaka hela 4000kr utan kreditkortsränta. Eller så kan du bara betala 500kr, och de återstående 3500kr kommer att ha en ränta på summan varje månad tills du betalar tillbaka hela beloppet.

Varför behöver du kredit?

Att kunna kvalificera sig för lån och kreditkort låter bra – men bör du ha kredit? Är det verkligen värt det?

Kredit handlar om mer än att få finansiering. Om din kredit är dålig måste du ta itu med att bli nekad till att hyra lägenheter eller betala högre insättningar bara för att flytta in. Eller om du vill hyra en bil med dålig kredit måste du betala en högre deposition etc.

Lär dig om de höga kostnaderna för dålig kredit.

Om du bestämmer dig för att ansöka om kredit eller finansiering kommer du att upptäcka att dina försäkringsräntor kan vara mycket lägre när du har en god kreditvärdighet. I själva verket kan de med utmärkta kreditpoäng få lån med 0% ränta i början av lånets löptid.

Bortsett från finansiella produkter kan dålig kredit skada ett annat område i ditt liv – sysselsättning. Vissa arbetsgivare kontrollerar idag sökandes kredithistorik och använder den för att avgöra om de ska anställas eller inte.

Så med det sagt kan god kreditvärdighet göra livet både enklare och billigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *