lånetipsen.se

Vad är en Budget? [Komplett Guide]

Ekonomi

Budget är en term som vi hör hela tiden. Men vad betyder det egenlgigen, och vad innebär det?

Detta är exakt vad vi ska titta närmare på i denna artikel.

En den är lite rätta för att budgeter. Men budgetering behöver inte vara något läskigt. Tvärtom har det många fördelar. Med korrekt planering och genomförande kan en budget hjälpa vem som helst att betala av skulder, spara pengar och få en bättre ekonomisk situation.

Vad är en budget?

Enkelt förklarat är en budget en utgiftsplan baserad på beräknade inkomster och utgifter över en viss tidsperiod. Tiden är upp till dig och kan justeras baserat på dina budgeteringsmål.

Till exempel kan en person välja att ha en årlig budget för sin familj, beräkna kostnader som dagligvaror, hyres- eller inteckning, el och hälsovård. Andra personer kan göra en kortsiktig budget för att spara för en semester. Oavsett vilka mål du har finns det enkla steg för att skapa en budget som fungerar för dig.

Vad är syftet med en budget?

Syftet med en budget är att avgöra om du har tillräckligt med pengar för att göra allt du behöver göra och vill göra. Genom att skapa en utgiftsplan kan du prioritera de finansiella poster i ditt liv som är behov kontra de som kan klassificeras som önskemål.

En ordentlig ekonomisk utgiftsplan kan också hjälpa dig att betala av skulder eller hålla dig skuldfri genom att spara när du vill spendera. Oavsett din inkomst kan budgetering hjälpa dig att undvika stress och hålla dig på rätt spår. En annan viktig fördel med en budget är för att göra det lätt att följa upp dina utgifter och inkomster för att se om du är på banan eller spenderar för mycket för att enklare kunna göra justeringar snabbare.

Hur skapar du en budget?

Det finns många sätt att skapa en budget, och det alternativ du väljer kan bero på vad dina ekonomiska mål är för budgeten. Skapar du en årlig hushållsbudget? En semesterbudget? Betala av skulder? Oavsett vilken typ av budget du vill skapa, finns det fyra huvudprinciper:

Beskriv din inkomst. För att göra en budget måste du först veta hur mycket du får in. Gör en revision av alla inkomster som kommer in i ditt hushåll. Detta inkluderar intäkter från heltidsjobb, extrajobb, bidrag, eller andra ekonomiska stöd du kan få. Om du är gift eller bor med en partner, var noga med att inkludera deras inkomst också om de ockso är en del av din budget och ni gör det tillsammans.

Definera dina kostnader. Skriv ner alla dina utgifter, från kläder till hyra och allt däremellan. Att ha en fullständig förståelse för ditt ekonomiska ansvar kan hjälpa dig att se hur mycket pengar du kan ha kvar för andra saker.

Definera dina prioriteringar. Efter att ha granskat dina inkomster och kostnader, definera dina artiklar i enlighet med prioritet. Vad är viktigast? Vad är minst viktigt? Att betala föremål på det här sättet hjälper dig att upprätthålla din livskvalitet över den mängd saker du vill köpa eller göra.

Upprätta din tidslinje. Bestäm hur mycket tid du vill ge dig själv för din budget. Om du budgeterar för att spara för en semester kan din tidslinje för budgetering vara kortare än de som budgeterar för ett helt hushåll i ett år. Din tidslinje beror på målet för din budget. Till exempel kan du budgetera för att spara till en semester. Hur mycket behöver du spendera per månad om du ska ha 50 tusen om 10 månader.

Hur håller du din budget?

Nu när du har gjort din budget är det en av de svåraste delarna att följa den. Det finns många knep för att hålla sig till en budget som kan hjälpa dig på vägen:

Undvik kreditkortet. Lämna ditt kreditkort hemma om du planerar att gå ut. Detta hjälper dig att undvika att sätta dig själv i skuld om du ser något du vill köpa som du kanske inte bör köpa.

Var ärlig. Var ärlig mot dig själv. Om du bryter din budget, skriv ner det och justera den veckan eller månaden. Saker händer, men ignorera dem inte.

Måltidsplan. Att planera måltider hjälper dig och din familj att hålla budgeten genom att ha fasta måltider. Detta hjälper dig att undvika att äta ute och skapa sista minuten utgifter för mat om du inte är beredd.

Lär dig att säga nej. Det kommer att finnas saker du vill göra, som att besöka en nöjespark, gå på brunch eller köpa en ny bil, men det finns tillfällen när det är bäst att bara säga nej. Speciellt när du har en budget som du ska följa som inte rymmer dessa extrautgifter.

Ställ in automatiska betalningar. Ställ in dina viktigaste räkningar för att automatiskt betalas från ditt bankkonto, så att du kan se till att de får betalt och prioriteras i första hand.

Spåra dina utgifter. Skriv ner allt du spenderar pengar på. Precis som att räkna kalorier hjälper den här metoden dig att se på papper hur mycket du spenderar. Detta gör det lättare att följa upp och identifiera saker du inte behöver.

Undvik onödiga saker. Försök att inte slösa pengar på saker du inte behöver, som ute-kaffe varje dag. Till och med att spara 50kr per dag blir till 1 8250kr i besparingar per år.

Populära budgeteringsstrategier?

Det finns många typer av budgetar, och att hitta den som fungerar bäst för dig kan vara en resa som kräver att du testar ut. Att bestämma vilken budgetplan som fungerar för dig beror på din flexibilitet, inkomst och budgetmål. Här är tre populära metoder för budgetering:

Nollbaserad budget. Den nollbaserade budgeteringsstrategin är en där varje inkomstkrona tilldelas en specifik budgetkategori, som hyra eller transport. Om dessa pengar inte används i den tilldelade kategorin kan de rullas över till en ny kategori.

50/30/20 budget. Denna budgeteringsteknik är en av de mest populära. Den allmänna tumregeln är att 50% av inkomsten går till väsentliga saker (hyra, mat, räkningar), 30% går till personliga utgifter (resor, matsal) och 20% går till besparingar.

Kuvertbudget. Kuvertbudgettering är för de som har svårt att hålla sig till en budget. Det är mer ett gammalt sätt att budgetera: Du ställer in en budget för varje kategori av utgifter, såsom mat och hyra, och lägger den tilldelade summan pengar i ett separat kuvert för varje. När pengarna är borta från kuvertet har du inget mer att spendera.

Med korrekt planering och genomförande kan budgetar få dig tillbaka på rätt spår eller hjälpa dig att hålla dig till dina sparande och utgiftsmål. Kom ihåg att alltid lämna ett litet sparkonto om nödutgifter dyker upp, som bilreparationer, trasig varmvattenberedare och annat oförutsett som dyker upp.

Fördelar med en budget


Öka dina besparingar

För de flesta är anledningen till att de börjar budgetera i första hand att öka mängden pengar de sparar varje månad.

Sanningen är att när du börjar planera ditt ekonomiska liv är det svårt att inte hitta områden för att spara pengar. Oavsett om du bara spenderar för mycket pengar på onödiga inköp eller spenderar mer pengar på livsmedel än du verkligen behöver, hjälper budgetering dig att hitta områden för att spara lite extra pengar.

Plus, för bra budgetering, planera dina besparingar och betala dig själv först. Med andra ord, istället för att få en lönecheck, spendera pengar och spara vad som finns kvar, hjälper budgetering dig att planera din ekonomi så att du kan spara först.

Detta prioriterar att spara pengar högre, vilket leder till ett större sparkonto.

Få ekonomisk kontroll

Budgetering håller allt i kontroll och sätter dig i förarsätet för din ekonomi. Så istället för att låta ditt ekonomiska liv bara hända dig, kan du ta tyglarna och rikta det åt det håll du vill gå. Och ju mer disciplinerad du är med din budget, desto mer kommer du att kunna spara och optimera din ekonomi.

Öka ditt nettovärde

I denna tid är det vanligare att höra människor oroa sig för sin kreditpoäng än deras nettovärde. Men budgetering kommer att ändra tankesättet för dig.

När du börjar planera, övervaka och bli bättre med dina pengar kommer du att märka att något fantastiskt händer. Din nettovärde kommer att börja öka.

Om du till exempel är disciplinerad med din budget lär du dig att kontrollera dina utgifter, vilket hjälper dig att spara pengar. Dessutom, om du har skulder kan budgetering hjälpa dig att planera en skuldutbetalningsstrategi, vilket minskar dina totala skulder och ökar din nettovärde. Slutligen kan budgetering hjälpa dig att avsätta mer pengar till investeringar, vilket kommer att sätta dina pengar i arbete och öka din nettovärde.

Uppnå dina ekonomiska mål snabbare

Det första steget i budgeteringsprocessen är att sätta upp några ekonomiska mål.  En del av att sätta ekonomiska mål, är att utveckla en plan för att uppnå dem. Och det är där din budget kommer att lysa.

Om du skulle sätta ett mål att spara 100000 kr de närmaste 12 månaderna kan du dela 100000kr över 12 månader och få ditt månatliga besparingsmål på 8340kr. Med din budget är allt du behöver göra att planera dina besparingar och utgifter för att få det att fungera. Då är allt du behöver göra att hålla dig till budgeten och du kommer säkert att nå ditt mål.

Du kanske till och med tycker att dina mål är lite för enkla, och att om du håller dig till en budget kan du spara ännu mer per år eller mer. Du vet inte förrän du har fått en budget.

Minska ekonomisk stress

Oavsett om det innebär att du oroar dig för att göra dina månatliga hyresbetalningar, betala dina studielån, komma ur kreditkortsskuld eller bara köpa matvaror, kan ekonomisk stress vara väldigt jobbigt.

Den goda nyheten är att budgetering kan ta en hel del av de ekonomiska bekymmerna ur ditt liv.

Om du skapar en plan för din ekonomi varje månad och vet exakt vad du kan och inte kan spendera dina pengar på, eliminerar du det mesta av det okända i ditt ekonomiska liv.

Som vi nämnde tidigare kommer detta att hjälpa dig att känna att du har mer kontroll, vilket i sin tur minskar mycket av din ekonomiska stress.

Bli fri från skuld snabbare

Skuld är något jobbigt som matar på din ekonomiska framgång.  När det gäller din nettoförmögenhet är skuld bokstavligen en negativ tillgång.

Men om du inte har en budget kanske du inte inser hur mycket pengar du faktiskt spenderar på skulder och lån varje månad.

Budgetering kommer kunna öppna dina ögon för hur mycket räntor och andra avgifter du betalar för lån och skulder varje månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *