Hur Tjänar Bankerna Sina Pengar? [Komplett Guide]

Ekonomi

Många av oss äger bankaktier och det är ganska säkert att säga att vi alla är bankkunder. Det är inte sällan det talas om bankernas ”storvinster”. Men hur tjänar egentligen bankerna pengar? Det är vad vi ska titta närmare på i denna artikel.

Så tjänar bankar pengar – 6 metoder:

 1. Banker tjänar pengar på insättningar
 2. På sparkonton
 3. Genom bankavgifter
 4. Via kortavgifter
 5. Genom investeringar från kunder
 6. Betalningar

1. Banker tjänar pengar på insättningar

Banker vet hur man använder pengar på geniala sätt. När du sätter in pengar på ditt sparkonto eller inlåningscertifikat betalar din bank ränta som ett incitament för dig att parkera dina pengar där. Det beror på att bankerna behöver dina pengar för att göra lån.

1. Banker tjänar pengar på insättningar

Dina kontanter finns inte riktigt fysiskt på ditt konto och väntar – din bank gör lukrativa erbjudanden som lånar ut dem till andra kunder och företag tills du behöver det.

2. Så tjänar banker pengar via sparkonton

Enkelt förklarat, genom att låna ut pengarna på ditt konto och ta ut mer ränta än de betalar till dig.

Till exempel: du har för närvarande 200 tusen på ett högavkastningskonto med en avkastning på 1,90% per år. Du tjänar cirka 3800 kr per år i ränta. Men din bank kan till exempel låna ut 200 tusen till följande priser:

 • 24,74% för ett kreditkort
  3,83% för en bostadslån

Din bank kan betala dig ett antal tusen under ett år, men det kan tjäna tusentals pengar på att låna ut dina pengar. Föreställ dig nu den processen som upprepas med varje kund med ett sparkonto. Det är en positiv nettoräntemarginal – en indikator på att banken är lönsam eftersom den tjänar mer pengar än den spenderar.

3. Banker tjänar pengar med bankavgifter

Avgifter är ett av de mer uppenbara sätten banker tjänar pengar på. Föreställ dig miljontals kunder som regelbundet betalar följande bankavgifter:

 • Kontoavgifter för att ha ett bankkonto
 • Ansökningsavgifter från låneansökningar
 • Avgifter för kontantuttag
 • Provisioner som debiteras för investeringstjänster eller handel
 • Straffavgifter som kreditkortsavgifter och banköverträdelseavgifter
 • Valutaväxlingsavgift
 • Och sedan finns det kreditkort. Hur tjänar banker pengar på kreditkort? Att ta ränta när konsumenterna inte betalar sina kortsaldo i sin helhet varje månad är ett sätt. Men kreditkort har en hel uppsättning avgifter, som kortöverskridning, avgifter för sena betalningar och årliga avgifter du betalar bara för att ha kortet.

Banker tar ut avgifter för att tjäna pengar och konsumenter försöker undvika avgifter för att spara pengar. Det är en kamp som många konsumenter förlorar, och avgifterna leder till en vinst för en bank.

4. Banker gör vinster med kortavgifter

Återförsäljare betalar utbytesavgifter varje gång en kund använder ett kredit- eller betalkort i en försäljningstransaktion. Internavgiftsatser fastställs av kreditkortsföretagen och är normalt en procentsats av köpet plus en schablonbelopp.

5. Banker tjänar pengar genom investeringar

Investeringsbanker skiljer sig från affärsbanker. De tjänar sina pengar genom att sälja tjänster till företag, regeringar och investeringsfonder istället för att tjäna sina pengar från konsumenter. Även om detta inte gäller för konsumenter, är det bra att veta att det är ett annat sätt att banker tjänar pengar, vilket gör det möjligt för dig att njuta av ditt gratis checkkonto.

Investeringsbanker tjänar avgifter och provisioner från:

 • Handla aktier, valutor eller andra produkter
 • Ge råd till kunder om företag som de kanske vill gå samman med eller hur de kan spara skatt genom investeringar
 • Finansiera företag genom kommersiella banklån eller genom att emittera aktier eller företagsobligationer för att hjälpa till att finansiera ett företag
 • Undersöka företag och industrier och sälja resultaten

6. Betalningar

Banker utför också betalningar. Behöver du få dina räkningar betalda? Måste du betala studieavgifter? Inga problem! Kontroller, kreditkort och internet- och mobilbank har gjort det enklare att göra betalningar.

I gengäld debiterar bankerna pengar från kunder som vill utnyttja dessa faciliteter. Ta till exempel kreditkort. De som har varit sena med att betala sina avgifter vet hur mycket banker kan tjäna som ränta på dessa avgifter.

Hur mycket tjänar en banktjänsteman?

Ca 41 300 kronor.

Kollar banken transaktioner?

Bankerna i Sverige använder nu dina transaktionsdata för att beräkna din kreditrisk och räntor. Det betyder att de kommer att kontrollera alla dina bank- och kreditkortstransaktioner, såväl som alla andras transaktioner. Bankerna skapar förutsägelser om dig baserat på den information de har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *