Blanka Aktier – Vad är Blankning och Hur Fungerar det?

Investeringar

Blankning, eller att blanka aktier är en term som ofta diskuteras i investerings-och aktie sammanhang. Men vad betyder blanking och hur fungerar det?

Blanking, eller att blanka aktier är en strategi att använda när du förväntar dig att ett värdepappers värde kommer att sjunka. Det traditionella sättet att tjäna pengar på aktiehandel är att ”köpa lågt och sälja högt”, men du gör det i omvänd ordning när du vill blanka. För att blanka säljer du aktier i ett värdepapper som du inte äger och som du lånar från en mäklare.

När du blankar en position via en blankning måste du så småningom köpa-till-täckning för att stänga positionen, vilket innebär att du köper tillbaka aktierna senare och returnerar dessa aktier till mäklaren som du lånade aktierna från. Du kan tjäna pengar på att blanka selling om du köper tillbaka aktierna till ett lägre pris.

När du handlar med aktier på traditionellt sätt (”köp lågt och sälj högt”) är det maximala belopp som du kan förlora din initiala investering. Men när du blankar aktier är dina förluster teoretiskt obegränsade, eftersom ju högre aktiekursen går, desto mer kan du förlora. Du debiteras endast ränta på de aktier du lånar och du kan blanka aktierna så länge du uppfyller minimikravet på säkerheten.

Exempel på blankning av aktier

En investerare tror att aktie A, som handlas till 100 kr per aktie, kommer att minska när företaget tillkännager sitt årliga resultat nästa vecka. Därför lånar investeraren 100 aktier från en mäklare samtidigt som han säljer dessa aktier till marknaden. Så nu ”blankar” investeraren 100 aktier i aktie A som han inte ägde med hopp om att aktiekursen ska minska.

En vecka senare sjunker aktien A till 90 kr per aktie efter att bolaget har meddelat årets resultat. Investeraren bestämmer sig för att stänga blankningspositionen, så han köper tillbaka 100 aktier av aktie A från den öppna marknaden till ett pris av 90kr per aktie och returnerar dessa aktier till mäklaren. Därför tjänar investeraren 10 kr per aktie, vilket är totalt 1 000 kr för hela transaktionen exklusive provisioner och räntor.

Varför blankar investerare aktier?

Att blanka aktier kan användas för spekulation eller säkring. Spekulanter använder blanking för att dra nytta av en potentiell nedgång i en viss säkerhet eller över hela marknaden. Säkringar använder strategin för att skydda vinster eller mildra förluster i ett värdepapper eller en portfölj.

Noterbart är att institutionella investerare och kunniga individer ofta engagerar sig i blankningsförsäljningsstrategier samtidigt för både spekulation och säkring. Hedgefonder är bland de mest aktiva blankningssäljarna och använder ofta korta positioner i utvalda aktier eller sektorer för att säkra sina långa positioner i andra aktier.

Även om blankning inte ger investerare möjlighet att tjäna pengar på en växande eller neutral marknad, bör det endast försökas av erfarna investerare och avancerade handlare på grund av risken för oändliga förluster.

Blankning är inte en strategi som används av många investerare, främst eftersom förväntningen är att aktier kommer att stiga i värde. Aktiemarknaden tenderar i det långa loppet att öka även om det verkligen har sina perioder där aktierna sjunker.

Särskilt för investerare som tittar på den långa horisonten är det mindre riskabelt att köpa aktier än att sälja marknaden. Blankning är dock meningsfullt om en investerare är säker på att en aktie sannolikt kommer att sjunka på kort sikt. Till exempel om ett företag har svårigheter och kan missa återbetalningar av skulder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *