Vad är ett SMS lån?

Är du värd ett lån? Varför banker uppmärksammar kreditvärdighet!

Banklån

Kontroll av kreditvärdighet: Det beror på vilken typ av kund!

Sveriges banker kräver bevis på kreditvärdighet för varje lån. Så om du vill ta ett lån måste du bevisa dig ekonomiskt värdig, varför en kreditkontroll vanligtvis genomförs. Kundens kreditvärdighet utvärderas. Vilka dokument som känns igen skiljer sig åt för varje låntagare.

Av laglig ålder, permanent bosättning (helst i ett ”bättre” område, fast anställning med stabil, om möjligt över genomsnittlig inkomst, inga negativa KSV-poster och – ur ekonomisk synvinkel – helt ren. Banker hänvisar till personer med sådana egenskaper som har högsta kreditvärdighet och kreditvärdighet.

Eftersom detta är ett önsketänkande eller om en kund med sådana positiva egenskaper tenderar att inte ta ett lån, gör bankerna lämpliga kontroller på varje kund – just med avseende på kreditvärdighet och kreditvärdighet.

Kreditvärdighet = kreditvärdighet!

Frågan om kreditvärdighet är särskilt viktig för banker. Syftet med ett sådant test är att ge banken möjlighet att bedöma hur sannolikt det är att kunden kommer att kunna betala tillbaka det önskade lånet enligt överenskommelse. Om banken inte anser att lånesökaren är kreditvärdig på grundval av relevant information kommer godkännandet av ett lån att avslås.

Bevis på inkomst är ett MÅSTE när du gör kreditkontroller

En annan egenskap som är av avgörande betydelse för banken vid utvärderingen av en låneansökan är frågan om inkomst och lön. Följande tumregel gäller: ju högre den vanliga inkommande lönen och kostnaden – utgifterna är uthärdliga, desto större är sannolikheten för att lånet godkänns. För detta kräver dock banker alltid intäktsbevis. Det är dock just nu som vissa grupper av konsumenter upplever problem. Eftersom anställda, frilansare eller mottagare av arbetslöshetsförmåner och statliga förmåner måste tillhandahålla väldigt olika dokument för att kunna tillhandahålla bevis som accepteras av banken.

Fasta anställda, tjänstemän

Tjänstemän har vanligtvis en fast vanlig månadslön. Om du ansöker om ett lån från en bank kommer banken i de flesta fall att kräva följande dokument som bevis på sin kreditvärdighet.

  • giltigt anställningsavtal
  • nuvarande resultaträkning
  • aktuell lön eller lönekupong

Om du inte är kund hos den begärda banken kan det också hända att kreditinstitutet också begär motsvarande kontoutdrag från bankkontot, där de inkommande betalningarna syns tydligt.

I allmänhet kräver inte alla banker ovan nämnda dokument. Det kan dock bara vara fördelaktigt att kunna presentera detta om det behövs.

Egenföretagare och frilansare

Konstnärer, egenföretagare och frilansare anses i allmänhet vara problematiska kunder i banker när det gäller att ta upp ett lån. Eftersom dessa grupper inte genererar en konstant hög månadsinkomst med sina aktiviteter under en längre tid. Banker ser detta som den ständiga risken för att det blir standardvärden på grund av öppna månatliga betalningar. Att bevisa en acceptabel genomsnittlig månadsinkomst över en längre tid är följaktligen förknippad med betydligt mer ansträngning för dessa grupper av människor. Banker kräver vanligtvis följande bevis >>

  • Listning över rörelseintäkter och kostnader
  • Månadsinkomstöverskott faktura
  • senaste skattebedömningen från skattekontoret
  • vid behov inspektion av serviceavtal etc.

Det är inte ovanligt att de operativa resultaten för de senaste två till tre åren begärs. Detta kan vara ett problem, särskilt för nystartade företag i början av egenföretagande. Dessutom måste det noteras att vissa banker, trots förekomsten av ovannämnda dokument och bevis, i allmänhet inte beviljar lån till frilansare eller egenföretagare.

Arbetslösa, pensionärer och mottagare av nödförmåner

Den svåraste gruppen människor när det gäller kredit är utan tvekan arbetslösa, pensionärer och mottagare av statligt stöd. Majoriteten av bankerna avvisar kunder från denna grupp människor som låntagare från början. Men det finns undantag, eftersom många långivare erkänner bevis på statliga förmåner som inkomst efter lämplig granskning. Dessa inkluderar >>

  • Basbelopp
  • Familjetillägg
  • Kompletterande belopp för arbetslöshetsförmåner
  • Nödhjälp
  • Ålderspension från pensionsfonden

Den som för närvarande försörjer sig på sådan inkomst kan lämna in en anmälan om godkännande av sina förmåner som intäktsbevis till en bank. Om tjänsterna för kreditkontrollen är tillräckliga kan denna grupp människor också ta – mestadels mindre – lån med kort löptid från banker och mäklare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *