Så kan du finansiera ett bilköp – säkerhet eller inte? 

Billån

Oavsett om det är din första bil eller en uppgradering av din nuvarande så finns det en del saker du bör ha i åtanke innan du sticker iväg till säljaren. Om du inte är intresserad av att betala kontant för bilen eller att leasa så är det kanske ett lån som står högst upp på listan av saker att fundera över först. Här finns det ett par olika alternativ att välja bland och vilket som passar dig bäst beror helt på dina egna behov. Både billån med säkerhet och utan säkerhet kommer med både för och nackdelar och det är upp till dig vilket som helt enkelt är en bättre deal för just dig.

Billån med säkerhet

Om du väljer ett billån med säkerhet så kommer bilen ifråga att ligga som säkerhet för lånet. Med andra ord så kommer lånet att vara knutet till bilen och inte till dig.

För att du ska kunna ta ett billån med säkerhet så kräver därför de flesta långivare att du köper bilen hos en auktoriserad återförsäljare. Den goda nyheten är att du ofta kan söka dessa lån direkt hos återförsäljaren och också få svar direkt om du har blivit beviljad eller inte. Lånet självt kommer sedan att betalas ut direkt till återförsäljaren och du kan i regel köra hem din nya bil redan samma dag.

Om du istället vill köpa en bil från en privatperson som redan har ett lån på bilen så kan du ansöka om att ta över lånet i samband med att du köper bilen.

För att du ska få ett lån med bilen som säkerhet så krävs det också att du betalar en kontantinsats på åtminstone 20% av bilens köpesumma eller att du har en inbytesbil som motsvarar samma summa.

Beroende på långivare så kan det också finnas krav på att bilen ska kosta åtminstone 100 000 kronor som ett minimum, medan maxtaket kan variera från långivare till långivare.

Lånet självt ska vara återbetalt inom cirka 1-8 år eller när bilen är 12 år gammal, beroende på vilket som kommer först. Med andra ord så kan du inte ta ett billån med bilen som säkerhet om bilen redan är 12 år eller äldre.

Viktigt att komma ihåg är också att du måste lösa lånet på bilen samma dag som du säljer den. Skulle det vara så att du säljer bilen för en mindre summa än vad som kvarstår av lånet så är det alltså upp till dig att betala mellanskillnaden.

En klar fördel med att välja ett billån med bilen som säkerhet är att du ofta kan betala en lägre ränta än om du väljer ett billån utan säkerhet. Du kan också ofta få dra nytta av flera olika förmåner så som billigare bensin eller förlängda garantier. Detta varierar dock mellan olika återförsäljare och långivare så det kan löna sig att kolla upp detta i förväg om det är något du är intresserad av.

När du väljer ett billån med bilen som säkerhet så är det vanligast att lånet ifråga kommer från någon av storbankerna eller från bilmärkenas egna finansieringstjänster så som Audifinans eller Volvia, bland annat.

Billån utan säkerhet

Om du istället väljer ett billån utan bilen som säkerhet så innebär det att lånet ifråga är knutet till dig och inte till bilen. Med andra ord så är det i grund och botten ett privatlån och har inget alls med bilen att göra.

Då lånet kommer utan säkerhet så innebär det också att du kan använda pengarna i princip hur du vill. Du kan själv välja vem eller var du vill köpa bilen och bilens ålder har ingen betydelse. Med andra ord så är detta kanske det bästa alternativet om du har ögonen på en lite äldre bil.

Det finns heller inget krav på någon kontantinsats utan du kan själv välja om du vill låna för hela köpesumman eller bara en del.

Långivaren betalar också ut lånet direkt till dig istället för återförsäljaren och det är därför också upp till dig att komma överens med säljaren om hur bilen ska betalas för.

När det gäller hur mycket du kan låna så brukar minimum ligga på runt 10 000 kronor medan maxtaket är på 500 000 kronor. I de flesta fall har du upp till 15 år på dig att betala tillbaka lånet och det spelar som sagt ingen roll hur gammal bilen ifråga är.

Det finns heller inget krav på att lösa in lånet samma dag som du säljer bilen då lånet inte är knutet till bilen ifråga. Med det sagt så är det självklart alltid en fördel att lösa in lånet samma dag så länge du inte vill gå och dras med lånet även efter att bilen inte längre är i din ägo.

Till skillnad från lån med säkerhet så kan räntan på lån utan säkerhet ofta vara högre. Det är också ofta så att du inte kommer att kunna dra nytta av de förmåner som annars kommer med ett billån med säkerhet.

Hur mycket du kan tänkas behöva betala i räntor och avgifter beror till stor del på hur din kreditvärdighet ser ut tillsammans med din ekonomiska situation.

Låter det krångligt? Ta en paus i letandet och hitta dina favoritspel på utländska casino med zimpler.

Vad du bör tänka på innan du tar ett billå

Oavsett vilken typ av lån du planerar att ta så lönar det sig alltid att ta en stund att sätta sig ner och gå igenom din ekonomi. Genom att lägga upp en budget över alla dina utgifter och inkomster så kan du få en bättre koll på hur din ekonomiska situation faktiskt ser ut.

Tyvärr är det så att de flesta av oss faktiskt har ganska dålig koll på vart våra pengar faktiskt tar vägen idag och det är inte helt ovanligt att man lägger mer pengar på små och obetydliga utgifter som växer till ganska stora summor i det låna loppet.

Genom att sätta dig ner och gå igenom din ekonomi så kan du snabbt se vart du kan skära ner på kostnaderna och spara pengar.

Har du tur så kan detta innebära att du inte behöver låna fullt så mycket som du faktiskt trodde från början och att du istället har råd att betala mer ur egen ficka – eller kanske till och med hela summan.

Utöver att ta reda på hur mycket du behöver låna så är detta också ett sätt för dig att se hur mycket du faktiskt har råd att låna. För oavsett vilket så måste du ju tyvärr också betala tillbaka ditt lån för eller senare också.

Kanske visar det sig att du inte har råd att köpa just den bilen du ville ha utan istället får nöja dig med en billigare variant. Detta är självklart mycket bättre att veta i förväg än längre fram när du inte har råd att betala dina räkningar.

Ta dig tid att jämföra lån innan du bestämmer dig

Marknaden för lån är idag ganska tuff för långivare vilket för din del innebär att du ofta kan få en riktigt bra deal om du är villig att lägga manken till och noga gå igenom olika lån innan du bestämmer dig.

Dock kan detta ibland vara lättare sagt än gjort. Det finns många lån tillgängliga idag och de kommer alla med sina egna för och nackdelar. Om du skulle sätta dig ner och gå igenom varje lån som är tillgängligt för dig så skulle du tvingas spendera en hel del tid, vilket de flesta av oss varken har tid eller lust att göra.

Lyckligtvis så finns det flera olika verktyg som du kan dra nytta av i jakten på ditt nästa lån. Det finns till exempel flera olika jämförelsetjänster tillgängliga idag som kan spara dig en hel del både tid och pengar i det långa loppet.

När du ska söka efter lån så kan du helt enkelt välja att anpassa din sökning efter speciella kriterier, såsom lånetyp, återbetalningstid, osv. Alla andra lån som inte passar dina önskemål kommer helt enkelt att sållas bort så det enda du själv behöver göra är att gå igenom de lån som finns kvar.

En annan bonus med dessa tjänster är att de ofta erbjuder en transparens som du i många fall inte kan hitta ens hos långivaren själv. Anledningen till detta är egentligen väldigt enkelt; långivaren vill att du ska välja just deras lån så i ett försök att stå ut från sina konkurrenter så kan vissa långivare helt enkelt välja att gömma undan vissa avgifter och information bland det finstilta för att få just deras lån att se ut som det bästa alternativet.

Har du otur så kan detta sedan sluta med att du får en riktigt otrevlig överraskning längre fram när det börjar bli dags att betala tillbaka ditt lån.

När du använder dig av en jämförelsetjänst så brukar all denna information ofta vara presenterad på ett väldigt klart och tydligt sätt så att du lättare kan fatta ett mer välinformerat beslut om vilket lån du ska välja.

Något annat som är värt att ha i åtanke här är att du inte ska välja första bästa lån bara för att det råkar vara det billigaste alternativet i listan. Billigast är tyvärr inte alltid bäst och i vissa fall kan det vara en bättre idé att betala några kronor extra för att få ett lån med bättre villkor som passar dina behov.

Kan jag få ett billån även om jag har betalningsanmärkning?

Det korta svaret är att det beror på. Idag finns det gott om långivare som erbjuder lån även till den som har en eller flera betalningsanmärkningar, men i samma veva så finns det också flera långivare som inte tillåter en enda. För att veta om just den långivare du är intresserad av tillåter betalningsanmärkning så är det helt enkelt bäst att fråga dem direkt.

Dock finns det vissa saker du bör ha koll på även här innan du söker lån om du har betalningsanmärkning. Dels kan du ofta behöva betala högre avgifter och räntor än någon som inte har någon betalningsanmärkning, och detta gäller kanske framförallt om du väljer att söka ett lån utan säkerhet. Detta eftersom du helt enkelt inte anses som någon som är lika säker att låna pengar till som någon som har en välordnad ekonomi utan betalningsanmärkning.

Men det betyder för den skull inte att det är helt hopplöst utan det är mycket möjligt att hitta ett förmånligt lån även om du har betalningsanmärkning(ar). Dock är det möjligt att du kan behöva lägga ner lite extra arbete för att hitta ett bra lån som passar dig bäst.

Värt att notera dock är att du enligt svensk lag inte får ta något lån om du har en aktuell skuld hos Kronofogden. Det finns förvisso ändå vissa långivare som kan erbjuda dig lån även här men då detta är förbjudet enligt svensk lag så kan det vara bäst att vara på den säkra sidan och undvika dem helt och hållet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *