Skapa och upprätthåll en budget

Ekonomi

Budgetering och budget är två ord som de flesta av oss har hört talas om och känner till. Ändå är det få som använder sig av dem i vardagen. I korthet är budgetering processen att skapa en plan för hur man ska spendera sina pengar, och denna plan kallas budget.

Genom att skapa en budget kan du i förväg avgöra om du kommer att ha tillräckligt med pengar för att göra de saker du behöver eller vill göra. Att upprätthålla denna budget är sedan en nödvändighet för att nå de ekonomiska mål du satt upp.

Men att budgetera är mycket lättare sagt än gjort. Därför har vi i den här artikeln beskrivit vikten av en budget och hur man budgeterar på rätt sätt.

Vikten av en budget

En av anledningarna till att det är viktigt att budgetera är som sagt att det kan hjälpa dig att uppnå dina ekonomiska mål. Vilka ekonomiska mål man sätter skiljer sig åt från person till person, och därför ser en budget olika ut för alla. Du kanske vill spara till en kontantinsats eller spara på längre sikt, till exempel för din pension.

Men även utan ekonomiska mål är budgetering viktigt. En budget gör det möjligt för dig att bygga upp en bättre förståelse för din privatekonomi. En budget hjälper dig att förstå hur mycket pengar du har och hur mycket du kan spendera, vilket i sin tur hjälper dig att fatta bättre beslut.

Kom dock ihåg att budgetering inte nödvändigtvis innebär att du måste sluta göra allt det du tycker är roligt för att fokusera på att spara pengar. Du kan fortfarande lämna utrymme i din budget för nöjen. Om du till exempel gillar att spela casino utan konto behöver du helt enkelt ha detta som en kategori i din budget och på så sätt minska de utgifter du lägger på något annat. Allt handlar om att hitta en balans.

Så skapar du en budget

  1. Fastställ alla dina inkomstkällor

För att budgetera måste du veta hur mycket pengar du har att utgå från. Därför är det första du bör göra att fastställa alla dina inkomstkällor för att se hur mycket du har att leva på i månaden. Till det här ska du räkna alla dina månatliga inkomster efter skatt, utom sporadiska inkomster som inte är meningsfulla att ta med. 

  1. Lista alla dina månatliga utgifter

Skriv sedan ner alla saker som du spenderar pengar på varje månad. Detta inkluderar utgifter som hyra, mobilräkning, bensin och lån. Men även utgifter för nöjen, till exempel restaurangbesök och shopping.

  1. Summera inkomsterna och utgifterna

När du når det tredje steget i budgeteringen är det dags att räkna ihop dina inkomster respektive utgifter. Jämför de två och se om du har mer inkomster än utgifter eller tvärtom. Om du har mer inkomster än utgifter har du ett överskott, och detta belopp kan hjälpa dig att spara eller betala av dina skulder. Om du har mer utgifter än inkomster har du ett underskott. I det här fallet måste du titta på dina utgifter och ta reda på hur du kan spara pengar.

  1. Sätt upp ett mål och gör upp en plan

Poängen med en budget är att försöka komma fram till en plan för att anpassa din livsstil så att du alltid har ett budgetöverskott. För att göra detta bör du sätta upp ett mål för dig själv och detta mål bör du sedan göra en plan för att uppnå. 

  1. Se över din budget med jämna mellanrum

För att uppnå dina ekonomiska mål måste du se över din budget med jämna mellanrum. Genom att göra det ökar du dina chanser att faktiskt upprätthålla den. Om du tycker att det är lättare att hålla budgeten genom att sätta upp delmål emellanåt kan du göra det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *