Vad är ett Pantlån? Allt du Bör Veta?

Privatlån

Det finns en stor mängd olika långivare att välja på mellan om du behöver snabba pengar. Vanligast är blancolån och snabblån, men ett annat val som många inte tänker på är pantlån. Men vad är ett pantlån och hur fungerar det? Detta ska vi titta närmare på i denna artikel.

Precis som med alla lån finns det både för-och nackdelar med pantlån. Om du behöver pengar snabbt är generellt ett pantlån bättre än snabblån och banklån eftersom att räntan och kostnaden normalt är lägre.

Räntesatserna på pantlån varierar och presenteras vanligtvis som avgifter, men det är mer användbart att jämföra lån i termer av årlig procentsats.

Hur pantlån fungerar

För att få ett pantlån går du till en pantbank med något du äger som du är villig att lämna där som säkerhet. Pantbanken bedömer sedan varans värde, skick och återförsäljningspotential och beslutar sedan om man vill erbjuda ett lån med denna vara som säkerhet.

Pantlån erbjuder generellt lån på cirka 25% till 60% av återförsäljningsvärdet av föremålet.

Om du accepterar ett lån går du iväg med kontanter och din säkerhet lämnad hos pantbanken. Se till att du sparar bevis så att du kan styrka vilken vara det är som du har lämnet in.

Eftersom du har lämnat säkerhet med långivaren behöver ett pantlån inte en kreditcheck, ett bankkonto eller en medunderskrivare. Du måste vara 18 år eller äldre och visa bevis på din identitet.

Objekt du kan pantsätta varierar beroende på butik och plats. Artiklar med hög efterfrågan inkluderar vanligtvis:

  • Smycken
  • Skjutvapen
  • Musikinstrument
  • Elektronik
  • Namnmärke digital kamerautrustning

Du återvänder sedan inom den överenskomna tiden, vanligtvis 30 dagar till några månader, för att hämta varan och betala av lånet (plus avgifter och ränta). Avgifterna varierar beroende på vilken pantbank du går till och kan inkludera ansöknings- och utvärderingsavgifter plus försäkrings- och förvaringssavgifter.

Om du inte kan betala tillbaka inom den ursprungliga löptiden kan du kanske förlänga eller förnya lånet (beroende på avtal och pantbank). Om du inte kan återbetala lånet säljs din pant, ditt inlämnade objekt, av pantbanken för att få tillbaka pengarna.

Anledningen till att pantbanker är villiga att låna ut pengar till människor för små föremål är att utöver räntan gör pantbutiker vinster på föremålet. En del folk tar med varor till pantbanker som inte har som intention att återbetala lånet. De vet att pantbanken kommer att tjäna pengar på varan de pantade.

Vanligt pantsatta föremål

Pantaffärer accepterar generellt allt lönsamt och säljbart men de mest pantsatta föremålen är små högkvalitativa produkter som elektronik, musikinstrument och smycken. Att förvara dessa föremål på ett säkert sätt är lätt för pantbanken, och de har ett tillräckligt högt värde för att vara värda att sälja. Det är svårare för pantbanker att förvara större objekt såsom möbler etc.

Medan vissa pantbanker accepterar större, mer värdefulla föremål som bilar, är många pantbanker små företag som erbjuder mindre lån.

Fördelar med pantbandsföretag

Pantbutiker är ett bra val för dem som snabbt behöver en liten summa kontanter men är försiktiga med skulden i samband med hög ränta.

Dessutom utför pantaffärer vanligtvis inte kreditupplysningar eftersom de redan har säkerhet och om du inte återbetalar ditt lån går du miste om din vara.

Ska du låna från en pantbank?

Pantlbankslån ger snabba kontanter, men du betalar ett pris för snabbhet och bekvämlighet. Medan räntorna varierar från butik till butik är de vanligtvis relativt höga. För att se till att du undviker missförstånd, läs avtalet noggrannt. En anledning till att ränta på pantlån är höga är för att de ofta är korta. När du ser räntan kanske den inte verkar så hög, men detta är för att den oftast räknas baserat på månader. Tittar du på årsräntan kan det vara en helt annan sak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *