Finansiera ett Bilköp Med Bilfinansiering – Allt du Bör Veta!

Ekonomi

Funderar du på att finansiera ett bilköp med bilfinansiering, alltså ett billån? Precis som med alla lån finns det ett antal saker du bör funder apå och ta i beaktning. I denna artikel ska vi titta närmare på bilfinansiering och vad du bör tänka på.

Varför är det bäst att betala för en bil kontant?

Så länge du sparar tillräckligt för att täcka andra större inköp eller oväntade bilkostnader i framtiden är kontant betalning normalt det billigaste sättet att köpa din bil.

Här är de främsta anledningarna till varför:

Du äger bilen direkt

Att köpa din bil med kontanter innebär att du äger den genast, så om du hamnar i ekonomiska svårigheter kan du sälja den.

Om du har köpt en bil med ett finansieringsalternattiv äger finansbolaget fordonet under kontraktet. Det betyder att du inte kan sälja den hur som helst och om du kommer efter med dina återbetalningar kan du förlora din bil.

Du sparar pengar medan sparräntorna är låga

Medan sparräntorna är låga är det ofta vettigt att använda sparande snarare än att låna till en högre ränta.

Om du lånar pengar för att köpa din bil och betalar du ränta vilket är en kostnad du inte får tillbaka.

Tips för att köpa kontant

Om du inte har tillräckligt med besparingar för att köpa bilen direkt kan du använda det du har råd med för att lägga ner den största insättningen så att du spenderar mindre på låneräntor.

Så länge du betalar en del av kostnaden för din nya bil med kreditkort drar du nytta av köpskydd på hela beloppet. Detta kan skydda dig juridiskt om något går fel. Se till att betala ditt kreditkortsaldo direkt.

Kreditvärdighet och bilfinansiering

Om du inte betalar kontant använder du bilfinansiering eller kredit för att köpa din bil. Om du använder kredit får du de bästa erbjudandena om du har en bra kreditvärdighet.

Kom ihåg att bara för att din kreditvärdighet är bra och du får låna ett större belopp betyder det inte att du har råd. Du måste räkna ut alla dina utgifter och vara säker på att du kan göra alla återbetalningar för hela löptiden för kreditavtalet.

Om du kommer efter dina bilbetalningar, prata med ditt finansföretag eller långivaren så snart som möjligt. Du kanske kan returnera bilen eller betala lånet tidigt.

Att använda ett privatlån för att köpa en bil: hur det fungerar

Med ett personligt lån från en bank kan du fördela kostnaden för att köpa en bil över flera år.

Om du inte har tillräckligt med kontanter eller sparande för att köpa en bil är privatlån vanligtvis det billigaste sättet att låna pengar på lång sikt.

De månatliga återbetalningarna kan vara högre än andra alternativ, men du äger bilen från början av ditt lån och det totala beloppet du betalar bör fungera mindre än de flesta andra metoder.

Om din kreditvärdighet inte är bra kan det vara svårt att få ett lån.

Om du tror att du har en dålig kreditvärdighet finns det sätt att förbättra din kreditpoäng.

Ta reda på mer om att köpa en bil genom ett personligt lån.

Leasing

Detta är en enkel typ av bilfinansiering. Du betalar vanligtvis en deposition på cirka 10%, sedan gör du fasta månatliga betalningar över en överenskommen period.

Här är vad du behöver veta:

 • Bilen är inte din förrän efter den slutliga betalningen, till skillnad från ett personligt lån. Detta innebär att lånet är säkrat mot bilen, så om du missar betalningar kan du förlora bilen.
 • Hyresköpeavtal sätts upp av bilhandlaren, och mäklare erbjuder också tjänsten.
 • Priserna är bäst för nya bilar, så kolla vad du betalar om du köper en begagnad bil.
 • Du har vissa konsumenträttigheter med hyresavtal.

När du har betalat hälften av kostnaden för bilen kanske du kan returnera den och inte behöva göra fler betalningar – kontrollera ditt kontrakt för att se om detta gäller dig.

Ett leasingkontrakt är ett mer komplicerat sätt att betala för en bil. Det är som att hyr-köpa, så att du kan använda bilen tills kontraktet upphör. I slutet av kontraktet kan du antingen:

 • Lämna tillbaka bilen.
 • Betala återförsäljningsvärdet och behålla den.
 • Använd återförsäljningsvärdet för att köpa en ny bil.

Du måste vara medveten om hur leasing fungerar för att se att det passar dig.

Här är stegen för att få en leasingaffär:

 • Du måste klara en kreditvärdighetsbedömningen. Innan du registrerar dig för en leasing-affär är det väldigt viktigt att se till att du har räknat ut att du verkligen har råd att klara alla betalningar under hela kontraktets löptid, som kan ta upp till fyra år.
 • Du måste betala en deposition, vanligtvis 10% av fordonets värde.
 • Använd bilen och gör dina betalningar under kontraktets löptid. Se till att du håller dig inom din körsträcka. Det kommer att debiteras om du överskrider din gräns.
 • Om du vill behålla bilen måste du göra en slutbetalning.  Detta är baserat på vad återförsäljaren tycker att bilen är värd. Det blir en större betalning än din månatliga betalning. Om du inte har sparat pengarna kan du behöva ta ett nytt lån för att betala ut det.
 • Om du inte ska behålla bilen kan du lämna tillbaka den utan ytterligare betalningar.

Här är de viktiga punkterna att veta om leasing:

 • Kontrollera alltid ditt kontrakt och villkor för att se till att du förstår eventuella avgifter och vad som händer om din situation ändras och du behöver ändra ditt avtal.
 • Se till att du vet hur mycket du betalar tillbaka – ofta betalar du mer med leasing än med andra typer av bilfinansiering.
 • Du debiteras vanligtvis för att ha överskridit din överenskomna körsträcka.
 • Överdrivet slitage och skador, som repor, kan innebära att du får extra avgifter.
 • För att avsluta affären tidigt eller avbryta den måste du ha betalat halva fordonets värde. Om du inte har gjort det måste du betala skillnaden innan du kan komma ur kontraktet. Bilen måste också vara i gott skick, annars debiteras du eventuellt för reparationskostnader.
 • Om du planerar att ta din bil utomlands, kontrollera ditt kontrakt eftersom vissa företag kommer att införa en gräns för hur många dagar din bil kan vara utomlands.

Saker att komma ihåg innan du fattar ett beslut

Se till att du får mest pengar när du säljer din befintliga bil, oavsett om du delar utbyte på återförsäljaren eller säljer privat.

Ju mer du tjänar på det, desto mindre pengar behöver du samla in för din nya bil.

Om du funderar på att ta ett personligt lån eller bilfinansieringsarrangemang, här är några saker att tänka på:

 • Kom ihåg att med leasing kan du debiteras en avgift om du betalar tillbaka tidigt eller överskrider den beräknade körsträckan.
 • Jämför den totala lånekostnaden, inklusive ränta och alla avgifter under lånets löptid.
 • Fråga dig själv om du har råd med bilens driftskostnader utöver din månatliga betalning. Kontrollera din budget och beräkna sedan löpande kostnader. Prova vårt bilkalkyleringsverktyg.
 • Jämför räntorna genom att titta på den årliga procentsatsen, som inkluderar räntan plus alla andra långivares avgifter. Ju större insättning, desto lägre är räntan troligtvis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *