Kan man Låna för Renovering? [Komplett Guide]

Privatlån

Om du funderar på att renovera hemma vet du förmodligen redan att även små förändringar kan kosta en hel del. Ett sätt att göra ditt projekt mer överkomligt är att ta upp ett lån.

Det finns många olika typer av lån du kan ta för att finansiera din renovering. Med andra ord är svaret på frågan ja, du kan ta lån för renovering. Och det finns många olika sätt att gå tillväga för detta.

Ett personligt lån för bostadsförbättring kan vara ett bra val beroende på dina behov och den räntesats du kan få. Men andra finansieringsalternativ kan vara billigare i slutändan. Ta en titt nedan för att se hur ett bostadslån fungerar och olika tillvägagångssätt för att finansiera din renovering.

Vad är ett husförbättringslån/renoveringslån?

Ett husförbättringslån är ett personligt lån som används för att finansiera renoveringar och reparationer av hem. Du kanske kan använda den för ett stort projekt som ett kök eller badrumsrenovering, bygga ett garage eller installera en pool. Lånen kan också användas för nödreparationer och mindre jobb som att utrusta ditt hem med nya fönster eller solpaneler.

Vissa långivare marknadsför förbättringslån separat från sina personliga lånerbjudanden. Här är de viktigaste funktionerna som dessa lån delar:

Kräver vanligtvis ingen säkerhet. Liksom de flesta personliga lån är husförbättringslån osäkra. Det betyder att de inte kommer att kräva säkerhet, så du inte riskerar din fastighet om du inte kan betala.

Högre räntor än på säkrade lån. Liksom andra lån utan säkerhet har bostadsförbättringslån en högre ränta än säkrade lån som bostadslån eller bostadslån, där ditt hem används som säkerhet.

Fast ränta och månatliga betalningar. Hemförbättringslån kommer vanligtvis med fasta räntor och månatliga återbetalningar över ett visst antal år. Det betyder att du vet exakt hur mycket ditt lån kommer att kosta dig och du kan budgetera därefter.

Snabb engångsfinansiering. En långivare kanske kan leverera ett renoveringslån till ditt bankkonto på så lite som en till tre dagar.

Att ansöka om ett bostadsförbättringslån är ofta mindre komplicerat än att ansöka om andra finansieringstyper, som bostadslån, särskilt om du har en bra kreditvärdighet. I så fall kan det mest handla om att visa bevis på inkomst och anställning. Även om du har dålig kredit kan ett personligt lån ändå fungera. Du kommer nästan säkert att få de bästa räntorna med god till utmärkt kredit, men vissa långivare kan fortfarande erbjuda dig ett lån om du har en bra jobbhistoria och använder kredit på ett ansvarsfullt sätt.

Du kan använda detta typ av lån för alla projekt som gör din fastighet bättre eller energieffektiv, så länge uppgraderingen är en permanent del av ditt hem och inte är en lyxartikel. Det betyder att byte av ett VVS-system eller en inbyggd apparat troligen kommer att kvalificera sig, men inte installera en pool eller en öppen spis.

Omfinansiering av bolånet

Omfinansiering ersätter ditt nuvarande lån med ett nytt, uppdaterat lån, och ger en ny ränta. Eftersom du får betala skillnaden om det nya lånet är större än det gamla, kan du använda dessa pengar från en utbetalningsfinansiering för att göra dina hemförbättringar.

Om du funderar på att omfinansiera bör du överväga nackdelarna noga. Du måste betala för en bedömning, avgiftsavgifter, skatter och andra kostnader. Och om du inte omfinansierar din inteckning på kortare sikt kommer du att förlänga lånets livslängd, vilket innebär att det tar längre tid att betala tillbaka det. Som en allmän tumregel är omfinansiering bara en bra idé om du kan säkra en lägre ränta än vad du betalar nu. Om inte, är det inte riktigt värt det.

Är det bra att använda ett personliga lån för att betala för renoveringar?

Det beror på. Eftersom de är osäkra kommer bostadsförbättringslån ofta med högre räntor än bostadslån.

Med ett privatlån behöver du inte kapital och du riskerar inte att förlora ditt hem. Men om du inte betalar ditt lån, förväntar du dig en kraftig minskning av din kreditvärdighet.

För- och nackdelar med hemförbättringslån

Hemförbättringslån kan leverera pengar till ditt bankkonto på dagar, och du betalar tillbaka det med förutsägbara, fasta månatliga betalningar och utan att oroa dig för säkerheter. Med vissa långivare kan du också kunna betala färre avgifter (eller inga alls) jämfört med andra typer av finansiering.

Ändå varierar räntan mycket, och de kan vara höga. Det beror på att den ränta som en långivare ger kommer att baseras på en blandning av faktorer, som hur mycket pengar du vill låna, din inkomst, kreditvärdighet och hur mycket skuld du har jämfört med din inkomst.

Med ett renoveringslån kommer du troligen att kunna låna mindre än vad du skulle göra med ett bostadslån, så om du har ett stort förbättringsprojekt i åtanke, se till att det täcker dina behov. Som med alla finansieringsalternativ vill du också se till att alla ändringar du finansierar verkligen kommer att ge ditt hem värde och inte uppvägs av vad de kostar.

Hur man väljer ett långivare för bostadslån

Var noga med att jämföra, eftersom långivare erbjuder varierande räntor och avgifter. Vissa lovar också att stänga lån snabbare än andra. I allmänhet leta efter följande:

  • Låg ränta. Du behöver utmärkt kredit för att få de lägsta priserna.
  • Inga avgifter. Vissa långivare erbjuder bostadslån utan avgifter. Det betyder att du kanske kan undvika påföljder för förskottsbetalning, avgifter för sena betalningar och ursprungsavgifter, en behandlingsavgift. Dubbelkolla dina betalningsvillkor innan du förbinder dig.
  • Positiva recensioner. Sök online för recensioner av långivare som erbjuder personliga lån; ansedda långivare har ofta långa resultat.
  • Alternativa sätt att betala för renoveringa

Budget och betala kontant

Speciellt för mindre projekt kan det vara smart att spara pengar för att betala för hemförbättringar med kontanter. Du betalar inga räntor eller avgifter. Vissa banker och kreditföreningar erbjuder speciella, räntebärande sparkonton som låter dig sockra bort pengar i en utsedd fond.

Hur det jämförs med ett husförbättringslån: Om du kan svänga det är det billigaste och bästa sättet att betala för hemförbättringar att betala för en renovering eller reparation av hemmet. Det kan dock ta tid att spara tillräckligt med pengar – och det kan innebära att arbetet försenas.

Kreditkort

Vissa långivare erbjuder kreditkort som låter dig undvika att betala ränta under en viss tid – ofta upp till 18 månader – så länge du betalar tillbaka ditt saldo till fullo när din perioden är över. Men om du fortfarande har ett saldo vid den tiden kommer ditt kort att debiteras en relativt hög ränta.

Ett kreditkort kan vara ett utmärkt sätt att betala för en renovering – om du lyckas betala av saldot innan preioden går ut. Men kostnader för renovering kan ofta vara oförutsägbara eftersom de är stora, så det här är kanske inte ett realistiskt alternativ för de flesta låntagare.

Generellt sett har kreditkort rörliga räntor som vanligtvis är höga, och därför anses det vara det dyraste sättet att finansiera en renovering. Att använda ett kreditkort för att betala för en renovering kan kasta dig i en oändlig skuldcykel. Det är mycket mer sannolikt att du får en lägre ränta och sinnesro med ett bostadslån, särskilt om du har stark kredit, bra inkomst och relativt få andra skulder.

När ska du överväga ett lån till renovering av bostäder?

Du bör bara överväga att låna pengar för att renovera ditt hem om du är säker på att projektet antingen kommer att minska dina långsiktiga kostnader eller öka värdet på din fastighet. Vissa renoveringsprojekt kan öka ditt fastighetsvärde med mer än vad du spenderar på renoveringar. Vindisolering, källare, badrum och ombyggnader av ytterdörrar är toppen på listan för värdefulla reparationer. Om du hoppas kunna öka värdet på ditt hem innan du säljer, se till att du lägger dina pengar där det räknas.

Det är värt att titta på lån till bostadsrenovering om en reparation sparar pengar på lång sikt eller gör ditt hem till en säkrare plats. Projekt i dessa kategorier inkluderar takreparationer och uppdaterade fönster för att hålla ditt hem väderbeständigt och energieffektivt.

Ett av de viktigaste stegen i beslutet om ett husrenoveringslån är att veta riskerna och vad man ska se upp för. Kontrollera först ditt eget kapital. Det finns en större risk att försumma ett renoveringslån när du har mindre pengar investerat i ditt hem.

Ett annat misstag är att investera för mycket i din renovering. Du vill inte att förbättringarna ska göra ditt hus alltför dyrt jämfört med liknande fastigheter i ditt område. Var medveten om det utbudet av bostadsförsäljningspriser i ditt område, annars kan du upptäcka att du faktiskt har skadat din bostads försäljningsmöjligheter genom att driva det över vad folk är villiga att betala för bostäder i ditt område.

Slutligen, skynda dig inte att renovera. Träffa flera långivare, känn till tillgängliga priser och kom ihåg att ombyggnader ofta blir dyrare och mer tidskrävande än vad du ursprungligen antar. Du bör se till att din ekonomi kan hantera bördan av ett nytt bostadslån.

Det bästa valet för dig varierar avsevärt beroende på din situation. Om du vill göra hemreparationer på ditt nya hem direkt, är de lägre räntorna och kostnaderna för ett husrenoveringslån mest meningsfulla. Om du redan har byggt upp något eget kapital i ditt hem kan du dra nytta av en stark marknad med ett bostadslån för att öka värdet på ditt hem. Kreditgränser eller återbetalning av utbetalningar är värdefulla överväganden när räntorna är låga och din kredit är god.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *