Så Förbättrar du din Kreditvärdighet [Komplett Guide]

Ekonomi

Din kreditvärdighet är väldigt viktig på grund av en rad olika anledningar, inte minst när du ska ansöka om ett lån.

Man kan säga att din kreditvärdighet är en reflektion av hur ansvarig du är med pengar och lån, vilket innefattar en rad olika saker såsom hur bra du betalar tillbaka lån, om du har missat betalningar, om du har några betalningsanmärkningar, eller om du har tagit ett stort antal lån.

Om du har blivit avvisad för kredit eller är orolig för att din kredithistorik kan hindra dig från att få ett bolån, kreditkort eller lån, oroa dig inte. Det finns steg du kan vidta för att förbättra din kreditvärdighet.

I den här guiden får du reda på vad som ger en bra kreditpoäng, men framförallt, vad du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet.

Varför bör du förbättra din kreditpoäng?

När du ansöker om kredit kollar företaget din kreditvärdighet för att avgöra om du ska låna ut dig. Det bygger vanligtvis på:

  • Information från din kreditrapport
  • Din ansökningsinformation
  • Data som de redan har om dig om du har varit deras kund tidigare
  • Din kredithistorik

Varje företag kan ha olika sätt att beräkna din kreditpoäng, beroende på vilken information de har tillgång till och deras utlåningskriterier. Olika långivare kan titta på olika faktorer när de avgör om de ska godkänna dig för ett lån eller inte.

Hur kan du förbättra din kreditvärdighet?

En bättre kreditvärdighet innebär att långivare ser dig som en lägre risk att låna ut pengar till. Detta beror på att din kreditvärdighet gör dig mer benägen att bli godkänd för kredit. En god kreditvärdighet indikerar att du har en historia av att hantera din kredit på ett förnuftigt sätt och göra återbetalningar i tid.

Fördelarna med att förbättra din poäng kan inkludera:

Lägre räntor

Företaget ger till stor del räntor baserat på risk. Om de anser att du utgör en större risk kommer du att få högre lån, men om du har god kreditvärdighet anses du utgöra en lägre risk, och kan därför få ta del av lägre räntor. Om företag tror att du har lägre risk kan de erbjuda dig bättre räntor på lån och kreditkort, vilket kan göra dina lån billigare.

Högre kreditgränser

Om du förbättrar din kreditvärdighet bör du ha större chans att bli godkänd för att låna större belopp.

Tillgång till fler erbjudanden

Oavsett om det är ett lån, kreditkort eller inteckning du är ute efter, innebär en bättre kreditvärdighet att du har större chanser att godkännas – så att du kanske kan välja mellan ett bredare utbud av krediterbjudanden och långivare.

Även om det kan hjälpa till att ha en ”bra” eller ”utmärkt” kreditvärdighet, är det dock inte en garanti för att alla långivare ger dig kredit eller behandlar dig på samma sätt. Varje långivare har sitt eget system för att bestämma om de ska låna ut till dig eller inte – vilket innebär att du kan avvisas av en, men accepteras av en annan. Om du har en låg eller ”dålig” kreditvärdighet kommer du mer sannolikt att få avslag när du ansöker om att låna pengar och du bör vidta åtgärder för att förbättra din poäng.

Betala mer än lägstabeloppet

Om du gör en minsta återbetalning på ditt kreditkort varje månad kan långivarna anta att du kämpar för att betala dina skulder. Försök istället att betala mer än lägsta eller hela beloppet varje månad för att hjälpa dig att rensa skulden snabbare.

Missa aldrig en återbetalning

Att visa att du kan betala tillbaka i tid och hålla dig inom den kreditgräns som du har fått hjälper dig att övertyga långivare att du är en ansvarsfull låntagare. Informera dina långivare så snart som möjligt om dina skulder visar sig vara för svåra att hantera. Det är bättre att söka hjälp än att missa återbetalningar av lån eller kreditkort utan förklaring.

Om du är sen med en betalning eller missar en kan den att visas i din kreditvärdighet.

Gör betalningar pålitligt

Att betala dina konton i tid och i sin helhet varje månad är ett bra sätt att visa långivare att du är en pålitlig låntagare och kan hantera kredit på ett ansvarsfullt sätt. Gamla, välskötta konton förbättrar vanligtvis din poäng – men läs noga om den potentiella effekten av oanvända kreditkort.

Bygg upp en kredithistorik

Långivare kommer att titta på din tidigare kreditinformation för att avgöra om du är en lämplig kandidat, och din kredithistorik blir ännu viktigare om du gör en särskilt stor begäran, såsom att ansöka om ett bolån.

Att ha liten eller ingen kredithistorik kan göra det svårt för företag att bedöma dig och din kreditvärdighet, vilket kommer att påverka dina möjligheter att få lån. Detta är ett vanligt problem för ungdomar och invandrare. Lyckligtvis finns det några steg du kan ta för att bygga upp din kredithistorik.

Men om du aldrig har haft ett kreditkort, lån eller checkräkning så har du ingen kredithistorik, och det kan innebära svårigheter – hur kommer långivarna att veta om du är en kreditrisk om de inte kan utvärdera ditt tidigare resultat ?

Det betyder att om du vill säkra kreditavtalet är det viktigt att skapa en positiv kredithistoria genom att ta ut ett kreditkort först och göra några små inköp varje månad. Om du gör det kan du bevisa dina färdigheter i penninghantering och kan vara ett bra sätt att bygga upp din kreditvärdighet, men naturligtvis måste du betala saldot på kortet till fullo varje månad.

Sluta ansöka efter lån

Om du har nekats kredit av en långivare, fortsätt inte ansöka någon annanstans. Varje kredit sökning kommer att lämna ett ”fotavtryck” i din fil och för många på kort tid kan indikera att du är en potentiell risk, eller kanske att du är desperat efter pengar. Detta kan innebära att långivare kanske inte godkänner din ansökan. Försök helst ta reda på om du sannolikt kommer att accepteras innan du ansöker, och ansök inte om du inte verkligen behöver dem.

Håll din kreditanvändning så låg som möjligt

Försök att inte ha kreditkortsaldon som överstiger 30% av din gräns – det kan vara en indikation för långivarna att du redan använder för mycket kredit och kanske inte kan hålla jämna steg med ytterligare återbetalningar, vilket kan leda till din ansökan avvisas. Som en tumregel ska du hålla saldorna så låga som möjligt, medan du fortfarande använder lite av din gräns för att bevisa din kreditvärdighet.

Ditt kreditanvändning är den procentsats du använder av din kreditgräns. Till exempel, om du har en gräns på 20000 och du har använt 10000 där, är ditt kreditutnyttjande 50%. Vanligtvis kommer en lägre procentsats att ses positivt av företag och kommer att öka din poäng som ett resultat. Om möjligt, försök att hålla ditt kreditanvändning på 25% eller lägre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *