Vad är Revolverande Lån? [Revolverande Kredit]

Ekonomi Privatlån

Ett revolverande lån, även känd som revolterande kredit är en typ av låneupplägg som gör att du kan ta ut pengar, använda dem, återbetala dem och sedan ta ut dem igen när du behöver det. Det är en av många flexibla finansieringslösningar på den alternativa finansmarknaden idag.

Revolverande lån och kredit

Till skillnad från ett långfristigt lån kan du låna pengar, betala tillbaka, ta ut det igen och så vidare under den överenskomna löptiden för den revolterande kreditens löptid. Terminlån ger dig däremot tillgång till medel genom ett utbetalningsbelopp som du betalar tillbaka, tillsammans med ränta, i enlighet med ett fast återbetalningsschema. När lånet är återbetalt måste du ansöka om ett nytt lån.

Med andra ord är ett terminslån en typ av lån som lånas ut under en viss tid. Med en revolterande kredit anger långivaren det maximala beloppet du kan spendera, men inom det har du friheten att bestämma hur mycket du ska låna och betala tillbaka varje månad. Dina betalningsvillkor anger hur snabbt du behöver göra återbetalningar efter att du har tagit ut pengarna.

Revolverande kredit exempel:

Du har tagit ut ett revolverande lån som har en gräns på 50.000kr. Du spenderar 20000kr för att köpa en bil. Efter att ha köpt den planerar du att betala tillbaka 20.000kr plus ränta under de kommande två månaderna. När du väl har betalat in det helt kan du få tillgång till hela beloppet på 50.000 kr en gång till.

Tänk på att du inte behöver använda det högsta tillgängliga beloppet och att du bara betalar ränta på det du använder.

Revolverande kredit vs kreditkort

En av de mest betydande skillnaderna mellan en revolterande kredit och ett kreditkort är att revolterande lån vanligtvis inte kommer med betalkort. Så istället för att köpa någonting direkt med ett kreditkort, överförs medlen till ditt bankkonto.

I den meningen är en revolterande kredit mer besläktad med ett kontantförskott. Dessutom har majoriteten av revolterande lån lägre räntor jämfört med kreditkort. Dock kommer vissa revolverande lån med ett kort som är kopplat till lånet, och på så sätt är kreditkort och revolterande lån nära besläktade.

Hur fungerar ett revolverande lån och kredit?

Det enklaste sättet att tänka på revolterande kredit är att de faktiskt är en typ av lån som automatiskt kan förnyas. Under avtalets längd kan du göra många uttag och återbetalningar när du behöver ytterligare finansiering. Du kan använda den regelbundet eller bara en eller två gånger. Det är upp till dig.

Räntorna är fasta och betalas vanligtvis dagligen, så att du kan hantera ditt kassaflöde effektivt. Gränsen som du kan ta ut varierar och beror på din inkomst, kreditvärdighet, och långivare.

Revolverande lån används nästan alltid på kort sikt. Generellt sett sträcker de sig allt mellan sex månader och två år. Så länge du följer återbetalningarna och allt är okej i långivarens ögon och du kan kanske förlänga det.

Vad kan du använda ett revolverande lån för?

Medan vissa använder en revolverande kredit för sitt företag för att göra ett stort engångsköp använder andra det för att finansiera oförutsedda kostnader.

De kan användas för saker som nödreparationer, räkningar eller för att täcka kostnaderna för oförutsedda omständigheter.

En av fördelarna med en roterande kreditfacilitet är att godkännandeprocessen är relativt snabb.

Revolverande lån: saker att tänka på

Om du väljer en revolterande kredit för ditt företag, kom ihåg att du kan behöva ställa en personlig garanti som säkerhet för ekonomin. Genom att erbjuda en personlig garanti godkänner du att om ditt företag inte kan göra återbetalningarna blir du personligen ansvarig för att betala av skulden. Givetvis gäller samma sak om du tar ut en revolterande kredit personligen.

Kom ihåg att osäkrade lån tenderar att ha högre räntor än säkrade lån.

Vissa långivare tar också ut avgifter för att inrätta det revolterande lånet och andra ökar räntan som debiteras när sena betalningar görs. Som med alla typer av företagsfinansiering är det viktigt att effektivt budgetera för att säkerställa att du inte spenderar mer än vad du har råd med.

Långivare kommer att erbjuda en maximal lånestorlek baserat på din ekonomiska situation och styrka.

På grund av sin bekvämlighet och flexibilitet tenderar revolterande lån att ha högre avgifter än privatlån. Termen kommer sannolikt att vara begränsad till mellan 6 månader och 2 år – men om allt går bra kommer en långivare vanligtvis att erbjuda en förnyelse i slutet av perioden.

Kan du få ett revolverande lån med dålig kreditvärdighet?

Lyckligtvis kanske du fortfarande kan få ett revolterande lån utan den bästa kreditvärdigheten. Långivaren kan be om ytterligare information och i vissa fall en personlig garanti eller säkerhet.

Ränta på det använda lånet återbetalas varje månad den sista arbetsdagen i en månad, medan du kan återbetala räntan när som helst under låneavtalets giltighet, vilket kan vara lämpligt. Lånet kan återbetalas i en enda överföring eller med stående återbetalningar.

Fördelar med revolverande lån:

  • Du behåller finansiell likviditet även i en situation med tillfällig kris.
  • Kontrollera skuldnivån själv och besluta när du ska återbetala ränta. Du kan planera löpande kostnader utan rädsla – tack vare permanent tillgång till det beviljade lånet kan du betala dina skulder i tid.
  • Du kan återanvända det återbetalda beloppet även många gånger inom det beviljade lånebeloppet.
  • Du kan använda lånet när och var du vill
  • Enligt ett avtal kan du flexibelt använda även flera låneprodukter samtidigt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *